Dřevěný zahradní domek Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Zahrádkaříte, kutíte nebo rádi pečujete o váš dům a zahradu? Chybí vám úložný prostor pro sekačku, nářadí, pracovní ponk nebo pro děti na hraní? Ideálním kompromisem může být plechový zahradní domek s imitací dřeva.Jak si vybrat správně se dočtete v našem článku.

Je potřeba stavební povolení?

V první řadě, co je potřeba si ujasnit, je nutná administrativa. V případě, že plánujete klasický zahradní domek na úschovu nářadí nebo odpočinek, pak není potřeba stavební povolení nebo ohlášení. 

Důležité je dodržet podmínky, aby zastavěná plocha nebyla větší než 25 m2 a domek nebyl vyšší než 5 metrů. Zároveň musí být vzdálenost domku od hranice sousedního pozemku nejméně 2 metry.

Pokud si nejste jistí, je dobré se obrátit na příslušný stavební úřad, zda je umístění a ukotvení zahradního domku v pořádku se všemi stanovenými podmínkami.

Výběr nebude jednoduchý

Trh se zahradními domky je široký. Stanovte si tak kritéria, která má domek splňovat. Díky tomu se výběr výrazně zmenší a bude jednodušší. Mezi základní kritéria patří:

  • velikost zahradního domku
  • s okna nebo bez oken
  • materiál - dřevěný, plechový, plastový nebo kombinace
  • s podlahou nebo bez podlahy
  • náročnost montáže
Dřevěný zahradní domek
Dřevěný zahradní domek

Dřevěný na rekreaci, plechový pro nářadí

Zahradní domky mohou sloužit k nejrůznějším účelům, ale běžně to bývá k uskladnění zahradního nábytku, nářadí nebo sezónních věcí a druhým využitím je odpočinek.

K uskladnění věcí většinou slouží plechové zahradní domky. Můžete volit základní domek, který je bez oken, ale také kvalitní plechový domek, který bude funkční a zabezpečený.

Výhodou kvalitních plechových domků z pozinkovaného plechu ošetřeného ochranným lakem je bezúdržbovost a odolnost vůči nepříznivému počasí. Dnes se vyrábí i plechové zahradní domky s imitací dřeva, které nenarušují prostředí zahrady. Kvalitní ocelová konstrukce zajistí stabilitu. 

 V neposlední řadě je potřeba zmínit snadnou montáž. Dodávají se domky hotové nebo montované jen z několika dílů.

Dřevěné domky působí více esteticky, nenaruší vzhled zahrady ani krajiny a je možnost je využít k občasnému přespání, za nepříznivého počasí ke grilování nebo oslavě. Nevýhodou je potřeba pravidelné péče - nátěr a impragnace a také vyšší pořizovací cena.

Nejdůležitější je ujasnit si, k čemu bude zahradní domek sloužit. Díky tomu bude snazší výběr materiálu, provedení i velikosti.

Ocelové konstrukce s.r.o. Poslat poptávku