Designové trendyVýrazným prvkem moderní kuchyně je vysoký lesk a bílá barva, nebo naopak syté barevné odstíny. Žhavým a žádaným trendem jsou také dýhy imitující exotické dřeviny (masakara, wenge nebo zebrano). Jednoduchost a dynamičnost podtrhují velice elegantní a přitom nenápadná zafrézovaná madla, která v sobě spojují praktičnost a estetickou harmonii. Základem je bytelný korpus a kvalitní kováníVýznam korpusu spočívá především v jeho nosné funkci. Tvoří kostru celé kuchyně a zároveň je nosnou plochou pro vnitřní vybavení skříní. Kvalita materiálu do jisté míry určuje, zda se po nějaké době nebudou kývat nebo nedovírat dvířka. Mnohdy není rozhodující tloušťka materiálu (16, 18 nebo 20 mm), avšak jeho hustota, která je závislá na kvalitě pojiv a technologii výroby. V podstatě je to dřevotřísková deska lisovaná pod silným tlakem a dýhovaná fólií nebo dřevěnou dýhou. U zakázkové kuchyně si můžete určit kompletní parametry včetně výšky skříněk, oprávněná je však vyšší pořizovací cena. Kování a vnitřní vybavení je v nabídce jak dražších značkových výrobců, tak ve funkčním, levnějším provedení. Synonymem moderní a praktické kuchyně jsou systémy plnovýsuvů (zásuvka se vysune na její plnou hloubku), systémy tichého dovření (tlumení a automatické a tiché dovírání dvířek) a systémy pro automatické otevření zásuvky např. zatlačením kolena. To je využíváno zejména u zásuvek s odpadkovým košem. Špičkou ve výrobě kvalitního a funkčního kování je firma Blum a Hettich. Nezapomínejte na dobré osvětleníOsvětlení kuchyně je její nedílnou součástí a mělo by být začleněno již v prvotním návrhu. Kromě centrálního osvětlení je důležité také promyšlené osvětlení pracovní plochy. V současné době je velice žádoucí LED osvětlení, ať v podobě bodových světel, či v provedení svítících LED pásků. Mýtus studeného světla byl již překonán, barevná škála svítivosti může mnohé mile překvapit. LED osvětlení vysokosvítícími diodami je velice ekonomické a na rozdíl od běžných žárovek nevadí jeho časté rozsvěcení a zhasínání. Malé panelákové kuchyněProstor v panelákových kuchyních bývá příliš malý a úzký. Přesto se dá ergonomicky navrhnout tak, aby i paneláková kuchyně byla moderní a splňovala nejnáročnější představy jejích majitelů a podobala se katalogovým kráskám. Nedostatkem starších panelákových kuchyní je minimum pracovní plochy, proto se kuchyňská linka musí koncipovat tak, aby v ní byl dostatek úložného prostoru a vše potřebné na vaření s maximálním využitím každého centimetru.Zdroj: www.truhlarstvichrudim.czZdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com