A vlastně to má i svou logiku, jelikož teplé jídlo je v létě v chladném období prostě nejlepší. A nemusíme zrovna roztápět v grilu, stačí si rozdělat táborák a na větvičce si opéct třeba špekáček. Další možností je například kotlíkový guláš uvařený na ohništi. Ovšem gril a barbecue, to je dnes již u nás opravdu klasika, která se ujala a rozšířila. Kromě grilu či jakéhokoli jiného ohniště, paliva a pochutin potřebujeme ještě jedno – teplé oblečení. Ale pozor, u ohniště se také příjemně ohřejeme.Proč vlastně grilovat především v létě, když teplo ohně oceníme právě v zimě? A co můžeme grilovat? Kromě tradičních špekáčků, klobás a naloženého masa či hamburgerů lze grilovat i zeleninu, ryby, některé ovoce apod. Zimní grilování však má také svá specifika. Nejlepší je grilovat v grilu s poklopem a ten otevírat co nejméně. Poklop chrání jídlo před nepříznivým počasím (tedy pokud negrilujeme pod přístřeškem), hlavně ale před chladem. Zajistí rovnoměrné propečení masa bez potřeby obracení. Teplota pod poklopem bývá cca 180 °C a jídlo se připravuje hlavně díky horkému vzduchu, který proudí okolo roštu. Přesto je ale lepší grilovat menší kousky masa, aby grilování netrvalo příliš dlouho. Záleží však také na venkovní teplotě. Použít lze jakýkoli gril s poklopem, čili jak kotlový na dřevěné uhlí, tak plynový, elektrický, ale i vodní. Při tradičním grilování na dřevěném uhlí oceňujeme chuť po dýmu, ovšem ne každý si takovou pochutinu může dovolit. Kdo si z jakéhokoli zdravotního důvodu nemůže dovolit přepálený tuk a musí dodržovat dietu, použije třeba elektrický kontaktní gril, ve kterém si může připravit například panini. Zajímavou alternativou je také gril vodní, který pracuje na principu vodní páry, tepla a dýmu a při grilování nedochází ke spalování tuků, přepalování pochutin a jejich opékání plamenem. Tento způsob venkovního grilování však není až tolik rozšířen.Při grilování je třeba i v zimě začít údržbou grilu, obzvláště poprvé. Přiznejme si, kdo gril vyčistí po posledním letním grilování? K čištění grilu nesmíme používat čisticí prostředky určené pro pečící trouby a odmašťovadla obsahující kyseliny. Vnitřní komory grilů je třeba oškrabovat plastovou škrabkou, v žádném případě nepoužíváme houbičku na nádobí, natož drátěnku (samozřejmě ale záleží na materiálové skladbě grilu, třeba litina snese vše). Vůbec nejlepší je samozřejmě gril důkladně vyčistit po každém grilování. Dejte též pozor na prudké ochlazení grilovacích kamenů – nesnášejí to a mohou popraskat. Z topeniště grilu na dřevěné uhlí je třeba odstranit připečený popel, mastnotu na grilovací mřížce nejlépe umyjeme horkou vodou s jedlou sodou. Korozi odstraníme z roštu tak, že jej nahřejeme nad intenzivním ohněm, pevným drátěným kartáčem korozi očistíme a po vychladnutí rošt namažeme třeba běžným rostlinným olejem. Ke grilům vždy obdržíme návod na údržbu a čištění, je ale třeba jej opravdu dodržovat. Snadnější bývá údržba grilů elektrických a plynových, údržbu však potřebuje skutečně každý gril. Přece nechcete konzumovat týden, týdny či měsíce starý připálený tuk.Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com