Garážová vrata dnes pořídíte v jakékoli barvě (Ilustrační foto: Brandi Alexandra/Unspash) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

V nejnovější epizodě našeho podcastu se zaměřujeme na garážová vrata a zmíníme také venkovní stínění. Tato témata jsou nejen praktickou nutností kvůli bezpečnosti, ale zároveň významně ovlivňují také estetiku našich domovů.

Hostem Jany Machové byl odborník na vrata a stínění pan Petr Uher, který má mnohaleté zkušenosti přímo z praxe a mohl se tak s námi podělit o spoustu praktických tipů.

Celý podcast si můžete poslechnout na své oblíbené aplikaci nebo v přehrávači přímo pod tímto odstavcem. V tomto článku zmíníme nejzajímavější informace, které v podcastu zazněly.

Garážová vrata se dají otvírat i přes mobil

Hlavní myšlenkou rozhovoru bylo, že garážová vrata slouží nejen jako ochrana pro naše vozidla, ale mají i významný vliv na celkový vzhled našeho domova. Diskutovali jsme o různých typech vrat, včetně sekčních, posuvných, rolovacích a klasických dvoukřídlých, přičemž každý typ přináší specifické výhody. Sekční vrata jsou ale podle Petra mezi majiteli domů nejoblíbenější: jsou praktická a univerzální.

Petr Uher v podcastu hovořil i o tom, že důležitý není jenom druh vrat, ale také jejich výbava: materiály, izolační výplň, povrchová úprava, obvodové těsnění i způsob ovládání. Vrata je možné ovládat dálkovým ovladačem, číselnou klávesnicí, a je možné je samozřejmě propojit v rámci systémů pro chytrou domácnost a ovládat přes aplikaci v mobilu.

Hostem Jany Machové byl odborník na vrata a stínění pan Petr Uher (Foto: Jana Machová)
Hostem Jany Machové byl odborník na vrata a stínění pan Petr Uher (Foto: Jana Machová)

Co se týče bezpečnosti, je dobré poohlédnout se po takových vratech, která splňují určitou certifikaci, například je možné sehnat garážová vrata s bezpečnostní třídou RC 2. Na dotaz Jany Machové, jak se do takových dveří, která jsou ovládaná motoricky, dostaneme při výpadku proudu, Petr odpověděl, že vrata se s pomocí klíče dají odemknout a ručně otevřít nebo vysunout nahoru.

Krátce se mluvilo i o estetice. Za zmínku stojí skutečnost, že fantazii se opravdu meze nekladou: vrata si můžete pořídit v jednom z doslova tisíců barevných odstínů, které jsou k dispozici.

Venkovní stínění

Venkovní stínění je dalším nezbytným prvkem, který zvyšuje komfort bydlení tím, že chrání interiér před sluncem a zlepšuje tepelnou pohodu. Rozhovor se zaměřil na význam venkovního stínění pro energetickou efektivitu domácností a jeho schopnost přizpůsobit se estetickým požadavkům majitelů domu. Venkovní žaluzie, rolety a nejnověji také screenové rolety nabízejí řešení pro každou situaci.

Jak pečovat o vrata nebo venkovní stínicí techniku?

Důležitým tématem podcastu byla také montáž, údržba a servis, které zaručí, že instalované systémy zůstanou co nejdéle funkční a bezproblémové. Pokud vás zajímají konkrétní tipy, rozhodně si nenechte tuto epizodu podcastu ujít.