Spárování (Zdroj: MAPEI) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Ať už se pouštíte do rekonstrukce koupelny, nebo vybíráte obklad do nové kuchyně, budete potřebovat kvalitní spárovačku. Z jakých materiálů vybírat a na jaké parametry se zaměřit? Své tipy sdílí produktový specialista z firmy MAPEI Martin Kořínek.

Čeká nás položení obkladů a hledáme kvalitní spárovací hmotu. Na co se zaměřit jako první?

Od spáry očekáváme, že bude stálobarevná. To znamená, že když si vybereme bílý odstín, chceme, aby byl bílý i za 5 nebo 10 let. Dále požadujeme, aby byla snadno udržovatelná a důležitá je také trvanlivost materiálu – chceme, aby se spáry nedrolily a vydržely běžnou údržbu.

U jakých spárovaček tyto parametry najdeme a z jakých můžeme vybírat?

Běžně jsou dostupné 2 typy spárovacích hmot, a to cementové a epoxidové. Z těch cementových je to třeba Ultracolor Plus nebo epoxidová Kerapoxy Easy Design.

V čem se liší cementová spárovačka od epoxidové? 

Co se týče zmíněných vlastností – z hlediska stálobarevnosti je epoxid určitě lepší. Má nulovou nasákavost, takže vzhled barvy zůstává stejný. I jeho údržba je výrazně snazší než u cementové spárovací hmoty. Při výběru doporučuji prozkoumat vzorník, kde si můžete povrch spárovačky osahat. Zjistíte, že epoxid je na dotek velmi hladký, právě díky tomu se na povrchu drží jen minimum nečistot. Cementové spárovačky mají sníženou nasákavost, ale nezabrání vsáknutí vody do spáry úplně.

Epoxidové spárovačky mají spoustu výhod. Proč se jim tedy obkladači často vyhýbají?

Ano, je to tak. Před 10–15 lety byla epoxidová spárovací hmota určená hlavně pro spárování v průmyslovém nebo potravinářském provozu. Používala se všude, kde byly požadavky na chemicky odolný materiál. V té době však měla úplně jinou konzistenci a její zpracování bylo náročnější z hlediska tuhosti. Posunuli jsme se ale dál a například spárovačka Kerapoxy Easy Design je už zpracováním podobná těm cementovým. Kutilové ani řemeslníci nemusí mít strach, že by se s ní pracovalo špatně. Nanášení je jednodušší, stejně tak čištění – omývání epoxidu je velmi rychlé a snadné.

Produktový specialista Martin Kořínek
Produktový specialista Martin Kořínek

Důležitým faktorem je i cena spárovačky a ty epoxidové jsou dražší. 

Ano, pořizovací cena je určitě vyšší než u cementových spárovacích hmot, ale vrátí se vám to. Zejména díky snadné údržbě. Máte totiž jistotu, že za zlomek ceny celé koupelny získáte spáry, které budou kvalitní, stálobarevné a dobře udržovatelné. V dnešní době jsou trendem velkoformáty, které vyžadují úzké spáry. Spotřeba spárovačky je tedy navíc menší.

A co design, je na výběr víc barev, nebo jsme odkázáni na bílou a šedou?

Na trhu najdete desítky barevných možností. Spárovačky MAPEI nabízí až 41 odstínů, a to jak u cementu, tak u epoxidu. Do epoxidové spárovačky Kerapoxy Easy Design navíc můžete přidat barevné třpytky nebo metalický pigment a namíchat si tak vlastní odstín. Ve stejných odstínech pak najdete i silikon Mapesil AC, takže celá koupelna bude tón v tónu.

Materiál máme vybraný, je ještě něco, co potřebujeme pořídit?

Nezapomeňte na potřebné nářadí – pevnou gumovou stěrku se zkosenými hranami a celulózovou houbu, která usnadní čištění epoxidu z povrchu. Ideálně si vezměte i prostředek na dočištění.

Když jsme u čištění, jak po spárování efektivně uklidit?

U cementových spárovaček stačí běžné postupy – z nářadí vám postačí hladítko a spárovací houba na čištění. Při epoxidovém spárovaní je postup trochu jiný. Na spárování použijte gumovou spárovací stěrku, která je tvrdší. Právě díky její tvrdosti snadněji stáhnete z obkladu přebytky spárovačky. Na samotné čištění stačí použít studenou vodu a spárovací houbu na bázi celulózy, která má vyšší savost než houba klasická. Samozřejmě je potřeba vodu měnit. Může se stát, že na obkladu ještě zůstane epoxidový závoj – na jeho dočištění můžete použít speciální přípravky, z naší řady výrobků například Ultracare Kerapoxy Cleaner.

Pro dlouhotrvající spáry je jistě důležitá i následná péče. Jak je udržovat, aby si svůj vzhled udržely co nejdéle?

Ano, je to tak. Pro pravidelný úklid vám postačí běžné čisticí prostředky. Z řady produktů MAPEI můžete sáhnout po Ultracare Multicleaner Spray, který je určený pro všechny druhy povrchů v koupelně – sklo, zrcadlo, akrylátové vany, keramiku i dlažbu z přírodního kamene. A můžete s ním čistit jak cementové, tak epoxidové spáry. A jako bonus má příjemnou vůni.

Zvládne spárování každý, nebo doporučujete přizvat odborníka? 

Záleží i na tom, jestli jde o kompletní rekonstrukci koupelny, nebo spárujete obklad nad kuchyňskou linkou. Samozřejmě vždy doporučuji využít pomoci profesionála, ale určitě to zvládne i zručný kutil. Stačí si pořádně přečíst návod, podívat se na aplikační videa, dodržet uvedené pokyny a sehnat si potřebné nářadí.