I starou vanu lze opravit Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek Zjistili jste, že vaše stará vana je už oprýskaná tak, že byste ji nejradši vyměnili? Počítat škrábance a praskliny by absolutně nemělo smysl. Nebo se tu a tam odloupl kus emailu? Však to znáte, někdy stačí malá nehoda, kdy do nové vany upadne předmět, který ji poškodí. Co s tím? Nemusíte zoufat, řešení je velice snadné a ani nemusí příliš zatížit peněženku.

Řešením je oprava či renovace vany. Nejenže jí ušetříte, zároveň se také vyhnete složitým stavebním úpravám. Výměnou staré vany za novou to mnohdy zdaleka nekončí a když už se rozhodnete pro takový stavební zásah, určitě se také pustíte do výměny obkladů, vodovodních baterií a podobně. Ve finále zjistíte, že se celá akce pěkně prodražila. A to ještě ani nevíte, co vás při takové rekonstrukci čeká práce a nepořádku, které s sebou stavební úpravy přináší. Co s původní vanou, to už zmiňujeme jen letmo, protože pohodit ji u popelnic také nelze.

Renovace vany

Kompletní renovace celé vany je vhodným řešením v případě, že je vana poškrábaná nebo oprýskaná. Ideálním řešením je renovace také tehdy, pokud jste se rozhodli pro koupelnu v retro stylu a právě taková vana s elegantními nožkami vám v současné době „zdobí“ trávník. Pořízením nové vany v retro stylu, byste museli sáhnout pořádně hluboko na kapsy. Stačí však staré vaně nechat „obléct nový kabát' a sami budete překvapeni výsledkem. Jednou z možností je akrylátový nátěr nebo uložení akrylátové vložky do původní vany.

Renovace akrylovým nátěrem
Pokud se rozhodnete pro nátěr, záleží už jen na vás, zda se obrátíte na odborníka, či si poradíte svépomocí. U odborníka však získáte jistotu záruky, která bývá 2 až 3 roky. Jisté však je, že akrylátový nátěr lze aplikovat na jakkoli poškozenou vanu, ať už poškrábanou nebo proděravěnou a to bez rozdílu, zda je litinová, smaltová nebo plechová. Proces přitom není nikterak složitý. V každém případě je vhodné zakrýt armatury, aby se při práci nijak nepoškodily. Pak se celý povrch vany přebrousí, následně odvápní, vyčistí a odmastí. Před dalším krokem musí být vana čistá a suchá, takže je nutné ji vytřít dosucha hadříkem nebo pomocí horkého vzduchu. Teprve pak je možné nanášet základní vrstvu. Ta se nanáší v několika vrstvách v závislosti na rozsahu poškození vany.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Základní vrstva usychá a tvrdne několik hodin a zpravidla se s dalším krokem začíná až v následujícím dni. V této fázi by měla vana zůstat suchá a bez jakýkoli nečistot. Vyplatí se proto pohyb v koupelně na ten jediný den omezit na nejnutnější úkony. Následně se povrch opět přebrousí a vana se začne oblékat do nového. Po základní vrstvě následuje lesklá glazura, která se na povrch nanáší tahy štětcem. I když je tento způsob renovace vany nejlevnější variantou, na druhou stranu je třeba zmínit fakt, že zpravidla po 2 až 3 letech je třeba provést nový nátěr. Záleží hlavně na údržbě a míře předchozího poškození.

Renovace vložením akrylové vložky
Další možností je renovace vany vložením akrylátové vložky. I když je tento způsob finančně náročnější, získáte mnohem kvalitnější povrch vany než u nátěru. Tím pádem máte i záruku větší životnosti. Při této renovaci není provoz v koupelně omezen, protože nová vana je hotová za jediný den. Nic nemusí schnout a tvrdnout. Odborník si pouze zjistí rozměry a tvar stávající vany. Stará vana se pouze obrousí a zdrsní, aby na ní držel lepící tmel, na který se pak umisťuje akrylátová vložka.

Ještě předtím je však třeba rozebrat odpad a v nové vložce na něj přesně vyříznout otvory. Po upevnění akrylátové vložky na původní vanu se jen doladí utěsnění odpadu a přepadu, teprve poté se vana olištuje. Doporučuje se následně vanu napustit vodou, aby svou vahou zatížila lepící tmel. Výhodou akrylátových vložek je možnost výběru barevného povrchu, takže si i náročnější přijdou na své. Takto opravené vany navíc získají i vyšší tepelnou izolaci.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Oprava poškozené části

Někdy ani není třeba celou vanu opravovat, ale stačí opravit pouze poškozenou část. Nemusí však jít pouze o vanu, opravit takto lze i umyvadlo či sprchový kout. Pokud se stane, že předmětem dojde k proražení sanity, můžete si sami pomoci dvousložkovým tmelem (epoxidový nebo polyesterový). Je však třeba zvážit fakt, že se jedná pouze o krátkodobé řešení akutního problému. Obvykle se totiž stane, že se v zasaženém místě vytvořily mikroskopické trhlinky, které se působením vody a různých prostředků začnou zabarvovat. Životnost renovovaných van je závislá také na údržbě. Zásadně se nedoporučuje používat čistících prostředků ve formě písku či jiných abrazivních čistidel.

Renovace nebo nová vana?

Zpravidla už záleží na vás, pro jakou možnost se rozhodnete. Zatímco za nátěr vany zaplatíte okolo 2.500,- Kč, nová akrylátová vložka do původní vany stojí 4.000 až 6.500,- Kč v závislosti na jejím tvaru. Zpravidla platí, že oprava klasické vany přijde zhruba o 1.000,- Kč levněji než atypický druh vany. Novou vanu lze pořídit za podobné peníze, držíme-li se při zemi. V podstatě se dá říci, že opravou klasické vany příliš peněz neušetříme, na druhou stranu se však oprava vyplatí u atypických van nebo van stojacích na elegantních nožičkách. Jejich nátěrem jim opět dodáme svěží půvab, který jim znovu vdechne život.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)