Broušení nože sekačky (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Jaro letos přišlo dřív, tráva sice zatím pořád trochu nesměle vykukuje z trávníků, to ale neznamená, že by se v dílnách, garážích a kůlnách zaspalo. Fandové malých praktických dvoutaktů i výkonných čtyřtaktových mašin už netrpělivě brousí nože sekaček do ostrosti, která si nezadá s čepelemi samurajských mečů. Je to ale dobře?

Krátká odpověď nepotěší. A nejen proto, že je krátká. To opravdu dokonalé nabroušení skutečně není zapotřebí. Je víc ke škodě, než k užitku. Příliš ostré hroty vašemu trávníku spíš uškodí, nehledě na to, že se tím výrazně zvyšuje šance na poškození vlastních břitů. Přílišné naostření zkrátka není známkou profesionálů, ale spíše dokladem nezkušenosti. Jak to?

Broušení nože sekačky (Zdroj: Shutterstock)
Broušení nože sekačky (Zdroj: Shutterstock)

Hned ze startu je třeba vzít v potaz vámi vynaloženou energii a celý záměr. Chcete se snad s motorovou sekačkou holit? Budete s ní řezat papír? Pokud ne – chcete jen sekat trávník - můžete si ušetřit spoustu práce a mít naostřeno jen „tak akorát“. To je přibližně tak, abyste se nemuseli bát přejet prstem po ostří břitu v obavě, že si ufiknete prst. Taková ostrost je úplně dostačující, trávu sekačka nebude žvýkat. A hlavně to chvilku vydrží.

To je ten druhý nežádoucí aspekt přílišného naostření. Zní to sice hloupě, ale je to nepříjemně pravdivé: Příliš ostrá sekačka se otupí rychleji, než ta přiměřeně ostrá.

Břity broušení nerady

Pojí se s tím dva neduhy. Tím prvním je, že ty rychle otupené břity budete muset znovu pracně nabrousit. Častým broušením se ale propisuje do snížené životnosti břitů. Sami si častým broušením zkracujete dobu, po kterou vám budou břity sloužit. A samozřejmě, na svém trávníku uvidíte, kam až jste to posekali se super-ostrou a kam už s tou otupělou. Střih je nerovnoměrný a to opečovávanému trávníku nesvědčí.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Poslední zádrhel pak tkví v tom, že ona dokonalá ostrost současně znamená i křehkost kovových nožů. Vybroušená ostří se snáze odlamují, ohýbají a lámou. Stačí jen malý zapomenutý kamínek, a je po parádě. A takové zubaté ostří je pro další práci efektivně k ničemu. To raději nemluvíme o tom, že úlomky oceli zůstanou ležet někde na vašem trávníku, což asi hrajícím se dětem nebo domácím mazlíčkům úplně prospět nemusí.

Mohou tedy být břity sekačky na trávu naostřeny až příliš? Mohou. Ale dobře to rozhodně není. I při sekání trávy platí, že je třeba počínat si přiměřeně. Ať už jde o výšku sečení, to, jak často trávu sečete až po onu ostrost, která se – když to s ní přeženete – může snadno obrátit proti vám. Klidně se podívejte na další zaručené tipy, kterými si můžete snadno zničit trávník.

Zdroj: homesandgardens.com, ČeskéStavby.cz

Očištění sekacího ústrojí (Zdroj: Shutterstock)
Očištění sekacího ústrojí (Zdroj: Shutterstock)