Pětihvězdičkový a s příplatkem za pokoj bez štěnic (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Jejich rajónem jsou podvody na internetu, sezónou jim je čas dovolených. Spolu s tím, jak raketově roste obliba pronájmů krátkodobého ubytování pro turisty cestující do zahraničí, nastávají žně i pro nejrůznější podfukáře, kteří vás chtějí napálit a ošidit.

Je už taková povaha věcí, že se s časem mění. Rádo se na to zapomíná - ale není to zase tak dávno - co jste si letní dovolenou mohli naplánovat jen do velmi omezeného počtu destinací. A bez schválené výjezdní doložky jste si nemohli dopřát ani pořádné plavání ve sluncem prohřátém moři. Není to zase tak dávno, co jste pestrost života v zahraničí mohli obdivovat jen skrze nabídku zájezdů jediné cestovní kanceláře. A vlastně to není zase tak dlouhá doba, kdy se jediné rozhodnutí o ubytování na dovolené v zahraničí týkalo volby toho, zda to bude v kempu anebo na hotelu.

S ubytováním to může dopadnout jako na seznamce, stačí falešné fotografie a realita vás pak omráčí (Zdroj: Shutterstock)
S ubytováním to může dopadnout jako na seznamce, stačí falešné fotografie a realita vás pak omráčí (Zdroj: Shutterstock)

To jsou naštěstí věci, které jsou už minulostí. Ovšem s možnostmi a pestrostí současného výběru se pojí i jistá rizika. Nepopiratelný komfort toho, že si dnes ubytování na dovolené snadno zařídíte mimo hotel, hezky v centru veškerého dění, podle vlastní chuti třeba někde v domáckém zázemí a soukromí – třeba přes platformu Airbnb, Booking.com nebo OneFineStay – je vykoupen teoretickým nebezpečím toho, že vám nějaký ziskuchtivý vychytralec připraví nehezké překvapení.

Používejte osvědčené služby a aplikace (Zdroj: Shutterstock)
Používejte osvědčené služby a aplikace (Zdroj: Shutterstock)

Problém? Jen když si nedáte pozor

Je to nehoda, která se při troše nepozornosti prostě může stát. Jen pro představu, na Airbnb si 150 milionů uživatelů ročně zařídí 1 miliardu pobytů. To je šest každou vteřinu. Nejde přitom o to, že by správa zprostředkovatelů ubytování byla nějak děravá, ale v tom sezónním dovolenkovém návalu se nějaký ten vykuk snadno ztratí. A těch podvodů, které se týkají falešných nabídek i pokusů vylákat z vás přístup k vašim penězům na účtu, existuje celá řada.

Když to vezmeme postupně, od těch nejčastějších. Na samém vrcholu žebříčku podfuků stojí falešné nabídky. Pronájmy nemovitostí, které nejspíš vůbec neexistují. Anebo existují v úplně jiné zemi, potažmo třeba i ve vaší cílové destinaci, ale nejsou určeny k pronájmu. Jsou to fotky hezkého ubytování, jejichž jediným účelem je přimět vás vystavit si přes internet jejich rezervaci. Tím totiž tomu, kdo se vás snaží napálit, zpřístupníte své platební údaje. A těžko říct- nebo možná snad ani lépe nevědět - jak s nimi pak bude nakládat.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Neexistující bydlení existuje

Ten podvod umí být někdy velmi průhledný, jindy docela sofistikovaný. Třeba když využije upravených fotek v lokalitě skutečně existujícího bydlení. Těžko pak poznat, které je pravé, protože podvod vypadá docela legitimně.

Zmatek do toho vnáší i sami někteří ziskuchtiví pronajímatelé, když na několika různých zprostředkovatelských stránkách nabízí tu samou nemovitost v různých cenových hladinách. Prostě zkouší, kdo se chytne na vyšší cenu, aby vydělali. Pokud narazíte na jedno a to samé ubytování, které je k dohledání s různou cenou pronájmu, je to zkrátka podezřelé.

Dvojkou v pořadí jsou tzv. pishingové útoky. Podvodníci vám při nich posílají e-maily nebo zprávy, které se navenek tváří, jako by byly od zprostředkovatele služby – třeba od Airbnb. Ale nejsou. Protože zprostředkovatelé by od vás nikdy znovu nežádali o osobní údaje a čísla k účtu. Komunikace skrze e-mail začíná být podezřelá tehdy, jakmile zpráva obsahuje nějaké odkazy, na něž máte kliknout. Nedělejte to, ve vlastním zájmu. Dost často se můžete dostat na falešné webové stránky, které velmi dovedně napodobují web zprostředkovatele. A nekončí to dobře.

Třeba proto, že se získanými osobními údaji, ukradenou identitou, mohou podvodníci volně nakládat. Rezervovat si (na váš účet) stovky jiných ubytování, vytunelovat vám účet, udělat si skrze váš profil reklamu vlastnímu falešnému bydlení.

Toto bydlení je sice existující, ale... (Zdroj: Shutterstock)
Toto bydlení je sice existující, ale... (Zdroj: Shutterstock)

Co se s tím vším dá dělat?

Mít se na pozoru. Pracovat jen se solidními aplikacemi, držet se hodnověrných zprostředkovatelů. Nenechat se ukecat podvodnými e-maily, nehrát to na „slevu“, když se platba bude realizovat mimo síť zprostředkovatele. Chránit si svá osobní data a přístupová hesla. 
A samozřejmě, u jednotlivých nabídek si dávat pozor na zfalšované nebo upravené fotografie, na nichž má nemovitost vypadat lépe, než ve skutečnosti je. Případně na falešné pozitivní recenze, aby jejich nabídky vypadaly pro potenciální hosty atraktivněji. Vyplatí se dávat pozor všude tam, kde vám zdraví rozum velí, že to vypadá moc dobře – a moc levně – na to aby to byla pravda. Většinou se totiž nepletete. 

U takových lákavě podezřelých a podezřele lákavých nabídek se vyplatí pustit do pátrání a prověřování. Je zbytečné si nechat zkazit hezkou dovolenou takovou finančně bolavou epizodou. Rizika toho, že místo ubytování vplujete do nějaké pasti, nejsou velká. Ale nevyplatí se jim svou nerozvážností a unáhleností jít naproti.

Zdroj: searchlogistic.com, Afar.com, LifeHacker.com, Houst.com, Aura.com, allaboutcookies.org, Airbnb.cz

Dobrodružství pro otrlé (Zdroj: Shutterstock)
Dobrodružství pro otrlé (Zdroj: Shutterstock)