Reverzní dveře s vysokým leskem povrchu (Zdroj: Prodoor) Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Moderní interiérové dveře na sebe dovedou vzít jakoukoli podobu, dokonce dovedou i zmizet. Architektům i majitelům domů a bytů tak umí vyjít vstříc v míře až nebývalé. Stačí si vytvořit návrh vnitřních prostor a vhodné dveře se najdou pro každou místnost. Přesně tak velké, barevné a v takovém provedení, jaké jsou zapotřebí a jak si je představujeme. Chcete maximální lesk, nebo naopak mat? Žádný problém. Chcete v interiéru co nejvíce světla? Pak se zaměřte na dveře celoskleněné, které dovedou v mléčném provedení zajistit i dostatek soukromí.

Klasika zůstává, novinky překvapují

Samozřejmě stále zůstává klasika v podobě vzhledu přírodního dřeva, stejně jako dveří jednokřídlových a dvoukřídlových. V oblibě je však stále více posuv do stavebního pouzdra, případně posuv po stěně. Velice efektně pak vypadají nové kovolaminátové obložky, stejně jako dveře s kovolaminátovými proužky, které lze do takových obložek vsadit. Zajímavostí je například pevný boční světlík u posuvných dveří, moderní dýhy (např. třešňové dřevo), vysoce lesklé povrchy dveří a dveře reverzní.

Atypicky vysoké dveře dubové (Zdroj: Prodoor)
Atypicky vysoké dveře dubové (Zdroj: Prodoor)

Celoskleněné dveře

Celoskleněné dveře přináší do moderních interiérů lehkost a velké množství světla. Vyrábí se v tradičním otočném i posuvném provedení, přičemž právě posuvné řešení se vyznačuje obzvláště při posuvu do stavebního pouzdra výraznou úsporou prostoru. Otevřené dveře nikde nepřekáží. Obzvláště pěkně vypadá přiznaná část stavebního pouzdra v moderním povrchu stříbrný matný hliník. V případě otočných skleněných dveří vypadá velice pěkně obložka v povrchu CPL kovolaminát, který ještě více zesvětluje prostor a ladí s nerezovým kováním celoskleněných dveří, podlahovými lištami a jinými moderními kovovými prvky v domě.

Dvoukřídlové skleněné dveře posuvné do pouzdra se synchronizací (Zdroj: Prodoor)
Dvoukřídlové skleněné dveře posuvné do pouzdra se synchronizací (Zdroj: Prodoor)

Celoskleněné dveře je možné doplnit různými vzory za použití několika technologií. Kromě gravíru a pískování je to také digitální a keramický tisk. Na sklo je možné dát prakticky cokoli včetně fotografií. Sklo je v případě celoskleněných dveří tvrzené (kalené) s vysokou mechanickou odolností. Z hlediska bezpečnosti jsou proto celoskleněné dveře vhodné i do prostor obývaných rodinami s malými dětmi. V případě otočných skleněných dveří je možné kování doplnit o WC zamykání a v případě kancelářských prostor o FAB zámek.

Skleněné dveře posuvné do pouzdra a dveře se zárubněmi s třešňovou dýhou (Zdroj: Prodoor)
Skleněné dveře posuvné do pouzdra a dveře se zárubněmi s třešňovou dýhou (Zdroj: Prodoor)

Dýhy a lamináty, zůstávají i dveře lakované

Co se týká dýhovaných povrchů dveří, lze si vybírat z nepřeberných možností, stejně jako je tomu v případě povrchů laminátových. Dub, jasan, ořech, třešeň a další dřeviny mají své specifické vlastnosti, odstíny, strukturu a kresby, kterými se mohou pyšnit právě i dveře. Mezi dýhou a laminátem je však zásadní rozdíl, dýhy jsou 100 % přírodního původu, zatímco laminátové povrchy jsou kompozity věrně napodobující dřevo, kámen a beton.

Zajímavě vypadají také povrchy HPL, což jsou vysokotlaké lamináty se schopností výborně odolávat vlhkosti. V nabídce stále zůstávají i dveře a zárubně lakované, nejčastěji v bílé barvě RAL 9010 a RAL 9016. Velkým hitem jsou též obklady původních kovových zárubní.

Posuvné dveře do pouzdra se vzorem kamene (Zdroj: Prodoor)
Posuvné dveře do pouzdra se vzorem kamene (Zdroj: Prodoor)

Kovolaminátové obložky

Luxusní novinkou jsou kovolaminátové obložky určené pro velice moderní interiéry. Obložky vyrobené z kovolaminátu dovedou imitovat nerez a jiné druhy kovů. V kombinaci s nerezovým kováním například celoskleněných dveří vypadají obložky v imitaci nerezu opravdu báječně. Jedinou nevýhodou tohoto vysoce lesklého materiálu je, že je na něm hned vidět každá oděrka a nerovnost. Z kovolaminátu se vyrábí i pohledově přiznané části stavebních pouzder a závěsů pro dveře posuvné.

Kovolaminátové obložky a dveře s kovolaminátovými proužky (Zdroj: Prodoor)
Kovolaminátové obložky a dveře s kovolaminátovými proužky (Zdroj: Prodoor)

Posuvné dveře na stěnu s pevným světlíkem

Prosvětlenost interiéru zvyšují také posuvné dveře na stěnu s pevným světlíkem, byť nejsou celoskleněné, ale jen částečně prosklené. Dojem světlého, prosluněného prostoru, zvyšuje bílý lak dveří a zárubně. Tyto dveře se při otevírání posouvají na pevný světlík.

Posuvné dveře na stěnu s pevným bočním světlíkem (Zdroj: Prodoor)
Posuvné dveře na stěnu s pevným bočním světlíkem (Zdroj: Prodoor)

Reverzní dveře

Novým trendem v systémech otevírání jsou reverzní dveře, které se otevírají v opačném směru, tedy do zárubně. V zavřeném stavu jsou stejně jako bezfalcové dveře v jedné rovině se zárubní. A právě s nimi se reverzní dveře obvykle kombinují.

Vysoce lesklé posuvné dveře a dveře reverzní (Zdroj: Prodoor)
Vysoce lesklé posuvné dveře a dveře reverzní (Zdroj: Prodoor)

Vysoký lesk povrchů

Vysokého lesku či naopak matu je dosahováno u povrchů laminátových a akrylátových. Obzvláště v případě akrylátu jde o designové výrobky určené pro náročné zákazníky. Lesklé povrchy navozují dojem maximální čistoty a souladu, matné povrchy naopak dveře utlumují, úmyslně jim nenechávají tolik vyniknout, podtrhují však jejich osobitost.