Rekuperační jednotka RESPIRO 150 PRO (Zdroj: elektrodesign.cz)

Rekuperační jednotka RESPIRO 150 PRO je určena pro nové stavby i rekonstrukce jako vhodnější záměna stávajícího podtlakového větrání ventilátory, které přivádí do interiérů chladný vzduch. Díky střídavému provozu a akumulaci energie z odpadního vzduchu v těle keramického výměníku jednotky nedochází k nadměrným tepelným ztrátám způsobeným právě přívodem čerstvého chladného vzduchu. Příchozí vzduch je ohříván teplem vzduchu odpadního.

Rekuperační jednotka RESPIRO 150 PRO se skládá ze skříně, ventilátoru, motoru, rekuperačního výměníku, filtruregulace. Jednotku lze instalovat do zdi o tloušťce od 250 do 500 mm a je určena pro trvalý provoz. Dodávána je včetně dálkového ovladače a lze ji instalovat pouze v horizontální ose tělesa výměníku se sklonem 1-2 % k venkovní straně stěny. Dlouhý připojovací nástavec (500 mm), který obsahuje keramický tepelný výměník, ventilátor a filtry, je možné přizpůsobit tloušťce stěny. Unikátní konstrukce jednotky zajišťuje snadnou údržbu i čištění. Jednotku je vhodné využít k výměně za stávající ventilátor bez nutnosti náročných instalačních příprav – otvor ve zdi a přívod elektřiny jsou již zajištěny.

Skříň jednotky je vyrobena z odolného tvrzeného plastu. Vnitřní část jednotky je vybavena designovým čelním krytem, na kterém jsou umístěné indikátory pro potvrzení příjmu povelů a upozornění na nutnost výměny filtrů. Součástí jednotky je čidlo relativní vlhkosti a čidlo intenzity osvětlení.

Reverzibilní axiální ventilátor stejnosměrný motor s krytím IPX4 a kuličkovými ložisky na dobu životnosti jednotky. Provozní teplota ventilátoru je -30 až +50 °C.

Rekuperační výměník je z keramického materiálu s maximální tepelnou účinností 93 %. Pro snadnou údržbu a servis je výměník přístupný po odejmutí vnitřní části jednotky a ventilátorového dílu. Na obou stranách výměníku je umístěn filtr třídy G3 (ISO coarse 45 %).

Rekuperační jednotka RESPIRO 150 PRO v automatickém provozním režimu každých 70 sekund přepíná mezi odvodem a přívodem vzduchu z/do místnosti. Jedním dálkovým ovladačem lze ovládat až 16 jednotek RESPIRO 150 PRO a lze jím nastavit následující provozní režimy:

  • Automatický režim – otáčky ventilátoru jsou nastavovány automaticky čidly vlhkosti a intenzity osvětlení (snížený provoz v nočních hodinách), což zajišťuje optimální kvalitu vzduchu v místnosti
  • Manuální režim – ruční nastavení intenzity provozu - 3 rychlosti, senzory vyřazeny
  • Pohotovostní režim – jednotka se zapne pouze v případě překročení nastavené úrovně vlhkosti

Ovladač také umožňuje krátkodobý chod na maximální otáčky pro rychlé provětrání místnosti (funkce BOOST) a speciální tichý režim pro chod v nočních hodinách.