Jak provonět zahradu
Některé rostliny krásně kvetou, jiné krásně voní a některé umí oboje. Jaké aromatické rostliny vybrat do trvalkových záhonů?
Tato vytrvalá rostlina je již od nepaměti považována za magickou rostlinu. Jak již název napoví, používá se " pro dobrou mysl", navozuje totiž pozitivní atmosféru. Použvá se zejména pro léčení nervového původu, dále při poruchách trávení a nechutenství. Používá se nejen v léčitelství, ale také v kuchyni a veterinářství, kde působí proti střevním parazitům. Vůně a barva se mění podle kvality půdy a podnebí. V našich podmínkách roste planě na slunných stráních, pasekách a na slunných okrajích lesů. Hodí se pro pěstování ve skalkách, suchých zídkách nebo v trvalkové výsadbě.
Tvoří poléhavé nebo vzpřímené keříky. Dorůstá výšky okolo 50 cm. Rostlina má drobné, hebké listy, které mají zelenou nebo žlutozelenou barvu. Květy jsou drobné, bílé nebo růžové. Celá rostlina je mírně ochmýřená a velmi silně aromatická, zejména v období květu.
Rostlina se používá čerstvá nebo sušená. Lístky a stonky sklízíme kdykoliv po celý rok kromě zimy. Stonky seřízneme zhruba 15 - 20 cm. Stonky sušíme ve svazcích na teplém stanovišti, které je dobře větrané. Sušené listy uchováváme v dobře uzavřených nádobách na chladném, tmavém místě. Čerstvé listy uchováváme např. v lednici v igelitovém sáčku nebo v mrazáku.
Původ: | Středomoří |
Druh: | bylinka |
Typ listu: | vonné, malé listy, vejčité |
Barva květu: | bílá, růžová |
Kvete: | Kvete od července do září. |
Výška: | 30 - 50 cm |
Vůně: | Celá rostlina je vonná. |
Náročnost pěstování: | Rostlina není náročná na pěstování. |
Použití: | Hodí se k masu, sýrům, k jídlům středomořské kuchyně, do pizz. |
Trvanlivost: | Je to vytrvalá rostlina. |
Odolnost: | mrazuvzdorná |
Vlhkomilnost: | sucho |
Substrát: | normální zahradní ze |
Náročnost na pěstování: | bez nároků |
Doba květů: | červenec, srpen, září |
Stanoviště: | Vhodné je slunné a teplé stanoviště. |
Voda: | Zálivka postačí jen mírná, rostlina má raději scuho. |
Množení: | Množení je možné semeny, dělením nebo řízkováním. |
Sadba: | Semena vyséváme na jaře. Ven rostlinu vysazujeme v květnu. |
Zemina: | Vhodná je dobře propustná vápenatá půda. |
Sušení: | Stonky s listama sušíme na tmavém a vzdušném stanovišti. |
Některé rostliny krásně kvetou, jiné krásně voní a některé umí oboje. Jaké aromatické rostliny vybrat do trvalkových záhonů?
Které byliny vydrží zimu venku a které je v zimě třeba pěstovat v interiéru v květináčích či truhlících?
Sůl je stále základ, byť mnozí kuchaři a gurmáni preferují „ochutnání“ potravin, jejich původní chuti, bez přísad. Ovšem co bylinky, jaké jsou ideální právě pro grilování?