Hnědá vajíčka dobarvovaná vařením spolu se slupkami cibule, vzory jsou způsobené přivázanými bylinkami (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Běžně se na obalu vajec dozvíte z ilustrační fotky, že jde o vejce s hnědou skořápkou (i když ji mají ve skutečnosti bílou), že mají tmavě oranžové žloutky, že jsou čerstvá a pečlivě denně sbíraná pro zachování čerstvosti. To jsou ty znakově největší informace, které nepřehlédne ani poloslepec schopný bez brýlí vrazit do náklaďáku. Dále velikost vajec (např. velké písmeno M – Medium, tzn. vejce středně velká) a velkými číslicemi je také vyznačeno datum minimální trvanlivosti (nikoli spotřeby). Obvykle je velkým písmem uvedena i země původu a samozřejmě je jednou z největších informací logo obchodníka. Pro přečtení dalších informací již musíte mít zrak jako ostříž, případně určité znalosti.

Vejce konzumní a násadová

Že jde o vejce konzumní, nikoli násadová, to je vždy jisté, proto nemusí být tato informace uváděna. Konzumní vejce produkují vaše slepičky na vašem dvorku, stejně jako slepice ve velkochovech. Násadová vejce jsou taková, ze kterých che chovatel odchovat potomstvo, tedy další generaci nosnic a kohoutů.

Aby se z vejce mohlo vylíhnout kuře, musí se slepice nejprve spářit s kohoutem, který vejce oplodní. Většina nosnic na světě proto žije bez kohouta. Jistota stoprocentní! Někdy se ale může stát, že vejce vypadá, jako by obsahovalo zárodek. Jde však o krevní či masovou skvrnu, která se do vejce dostala ve vejcovodu. Taková vejce jsou obvykle v třídičkách zařazena do jakostní třídy B. K omylu však může dojít. Není nic jednoduššího, než balení vajec s uváděnou nejvyšší jakostí v obchodě reklamovat.

Vejce konzumní jsou výhradně z chovů bez kohoutů (Zdroj: Shutterstock)
Vejce konzumní jsou výhradně z chovů bez kohoutů (Zdroj: Shutterstock)

Velikost vajec

Velikosti vajec se označuje písmeny S, M, L a XL. S znamená malá (SMALL) vejce o hmotnosti do 53 gramů, M je znak pro velikost střední (MEDIUM) o hmotnosti 53 až 63 gramů, L je znak pro velká vejce (LARGE) o hmotnosti 63 až 73 gramů a XL označuje velmi velká vejce o hmotnosti vyšší jak 73 gramů. Samozřejmě obchodníci využívají velikosti vajec k ohlupování zákazníku, takže se běžně stane, že najdete vedle sebe dražší vejce s označením M a extrémně velká vejce s označením S. Když si ale přepočítáte rozdíl ceny a velikosti, při koupi vajec s označením S pravděpodobně proděláte.

Různá velikost, hmotnost i barvy skořápek vajec (Zdroj: Shutterstock)
Různá velikost, hmotnost i barvy skořápek vajec (Zdroj: Shutterstock)

Různá slovní označení balení vajec

Cage free: Toto označení znamená, že nosnice nejsou chované v klecích. Neznamená to však, že se slepice dostanou ven z haly. Nejčastěji jsou nosnice chované v hale, kde se mohou volně pohybovat na podlaze, případně ve voliérové technologii uvnitř uzavřené haly. Životní podmínky takových nosnic mohou být dosti odlišné podle konkrétního chovu.

Přírodní: Označení přírodní je většinou naprostý nesmysl! Všechna prodávaná vejce jsou vlastně přírodního (nejčastěji slepičího) původu. Nenechte se oklamat a neplaťte za takto označená vejce více peněz.

Klecový chov nosnic (Zdroj: Shutterstock)
Klecový chov nosnic (Zdroj: Shutterstock)

Z volného výběhu: Chované nosnice mají přístup do venkovního výběhu, pravidla však vždy určuje místní legislativa. Znamená to, že v některých zemích nemusí být nijak specifikováno, jak často mají slepice mít k dispozici takový výběh. Hodinu týdně? Den? Hodinu denně? Nevsadil bych na to ani pětník! Tedy kromě případu, kdy konkrétní chov osobně znám.

Bio: Vejce s tímto certifikátem ekologického zemědělství mají pocházet od nosnic, které mají přístup do venkovního výběhu, a které jsou krmené bio krmivem. Podle místní legislativy mohou ekologické chovy podléhat ještě dalším pravidlům. Například zákazu kauterizace zobáků, zákazu používání geneticky modifikovaných surovin pro výrobu krmiv, nebo může být přikázáno krmení jen lokálně vypěstovanými surovinami. Pokud je však na obalu uvedena jako země původu například Španělsko a k obchodníkovi se vejce dostala z velkoobchodu, vsaďte na to…

Domácí volný chov slepic (Zdroj: Shutterstock)
Domácí volný chov slepic (Zdroj: Shutterstock)

Kódy na vejcích v Evropské unii

Na každém vejci zakoupeném v EU najdete kód, který vám řekne, odkud vejce pochází (např. 2-CZ-45146 01). První číslo kódu, 0,1,2, nebo 3 pak vypovídá o systému chovu.

0 = vejce od nosnic z ekologického zemědělství

1 = vejce od nosnic chovaných ve volném výběhu

2 = vejce od nosnic chovaných v halách (na podestýlce, nebo ve voliéře)

3 = vejce od nosnic chovaných v klecích

Balení vajec od nosnic z velkochovu (Zdroj: Shutterstock)
Balení vajec od nosnic z velkochovu (Zdroj: Shutterstock)

Dvě písmena označují zkratku země, ve které bylo vejce sneseno. Například CZ je kód pro Českou republiku, UK znamená Velká Británie a ES označuje Španělsko, PL = Polsko, LT = Litva a LV = Lotyšsko atd..

Poslední číslo označuje hospodářství, ve kterém jsou nosnice chované. Pokud se na místě nachází více hejn nosnic různého stáří, dostanou vlastní zvláštní číslo. Díky tomuto značení by měl každý přesně vědět, odkud vejce pochází a v jakých podmínkách byly nosnice chovány.

Zdroj: integrazabcice.cz, novinky.cz, Wikipedia, zlatavejce.cz, lihneme.cz, ČESKÉSTAVBY.cz

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)