Aplikace fóliové parobrzdné membrány INTELLO a foukané celulózové izolace Climatizer Plus (Zdroj: CIUR) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Pro vzduchotěsnost, a tedy vzduchotěsné parobrzdné fólie, platí 2 základní pravidla: 1. fungují celistvě a 2. v proměnlivosti (variabilitě) je inteligence a síla. Navíc přibylo ještě jedno pravidlo, totiž ekologie. V tomto případě jde o minimalizaci plýtvání a odpadu při výrobě, stejně jako o možnou recyklaci materiálu.

1. Vzduchotěsnost funguje celistvě

Vzduchotěsné parobrzdné vrstvy střech, stěn, půd, stropů nebo podlah musí mít nezbytně jednu vlastnost, kterou je celistvost. Nejde přitom o nic složitého, prostě vždy jsou a budou důležité detaily, jejich provedení. Důležitá je také plocha, plošně jsou systémy zajištěny pomocí fólií a membrán. K poškození fólií na stavbě může dojít velmi snadno: neprofesionálním způsobem aplikace, špatným začištěním, amatérským způsobem provedených prostupů, nechtěným proděravěním a nepřesnostmi. To vše může v konečném důsledku způsobit velký malér, který se projeví až při užívání stavby. A to je již pozdě.

Pokud dojde k jakékoli diskontinuitě v ploše vzduchotěsné vrstvy, máme s největší pravděpodobností zaděláno na problém jménem „vlhkost v nosné konstrukci“. Navíc se některé tepelně izolační materiály chlubí svou vodoodpudivou silou, což je další z příčin, proč se vlhkost vzniklá užíváním našeho obytného prostoru dostane do nosné konstrukce. Následkem jsou plísně, hniloby a postupná degradace nosných konstrukcí.

2. V proměnlivosti je inteligence a síla

Parobrzdné systémy fungují na principu rozdílu tlaků. Mohou tedy regulovat průnik molekul vzduchu i s ohledem na to, jaké je venku právě roční období. Zda je teplo, chladno, sucho, deštivo a vlhko apod.. Celý systém však musí být bez jediné chybičky, aby tato regulace mohla fungovat. Tedy bez škvír a trhlin, prostě bez jakýchkoli nežádoucích perforací. Pohyb vlhkosti na molekulární úrovni se u fóliových systémů rozlišuje parametrem nazvaným ekvivalentní difúzní tloušťka.

Ekvivalentní difuzní tloušťka vyjadřuje, kolik metrů (m) vzduchové vrstvy by svými difúzními vlastnostmi nahradilo danou parobrzdnou vrstvu. Používá se tedy ke stanovení difúzních vlastností parotěsných a parobrzdných fólií. Platí, že čím je hodnota ekvivalentní difúzní tloušťky vyšší, tím je pro vodní páru složitější materiálem procházet. Vyšší číslo však neznamená vyšší kvalitu. Proměnlivá hodnota ekvivalentní difuzní tloušťky v závislosti na relativní vlhkosti vzduchu dovoluje vyšší regulaci vlhkosti v konstrukci a zabraňuje výše zmiňovanému poškození převážně dřevěných a nosných částí konstrukcí. Ekvivalentní difuzní tloušťka by tedy měla mít ideálně proměnlivou hodnotu, teprve ta představuje inteligentní vlastnost parobrzdného materiálu.

Většina materiálů má však ekvivalentní difuzní tloušťku bohužel jednočíselnou. Inteligentní materiály se ovšem také přizpůsobují velkému množství různorodých podkladů a také konstrukcím. Proto je třeba volit fólie a membrány právě s proměnlivou ekvivalentní difuzní tloušťkou. Příkladem takové fóliové membrány jsou výrobky INTELLOINTELLO PLUS. Hodí se jak pro běžné střechy a podkroví, tak pro stěny dřevostaveb a nástaveb. Ekvivalentní difuzní tloušťka u nich začíná na 0,25 m a dosahuje hodnoty až 25 m. Rozdíl je tedy až stonásobný.

Aplikace fóliové parobrzdné membrány INTELLO a foukané celulózové izolace Climatizer Plus (Zdroj: CIUR)
Aplikace fóliové parobrzdné membrány INTELLO a foukané celulózové izolace Climatizer Plus (Zdroj: CIUR)

INTELLO pracuje celoročně

Práce fóliové membrány INTELLO je tedy celoroční. Nikdy si nebere dovolenou. INTELLO pracuje na principu klimaticky řízené membrány: v zimě izoluje proti vlhkosti, v létě je molekulární struktura propustnější a umožňuje spolehlivé vysychání. Proměnlivost difúzního odporu vysoce výkonného systému výrobku INTELLO je garantována u velmi neprodyšných krytinových materiálů, jakými jsou šikmé střechy s plechovou krytinou, střechy s asfaltovou střešní lepenkou, ploché střešní konstrukce nebo ozeleněné střechy.

Fóliová membrána s PLUSem

Fóliová membrána INTELLO PLUS je navíc opatřena vyztužující armovací mřížkou z polypropylenových vláken a je kontaktně doporučena pro zateplování foukanou izolací, jako je například Climatizer Plus. Dostatečně vyztužená tkanina je nejen pevná, ale má také vysokou únosnost. Má vyšší mocnost, díky které je odolnější v pevnosti v tahu o 230 N než její sesterská fólie INTELLO. Tyto vlastnosti ocení v terénu zejména sádrokartonářské firmy, výrobci vazníků, střechaři i zateplovací firmy.

Aplikace fóliové parobrzdné membrány INTELLO a foukané celulózové izolace Climatizer Plus (Zdroj: CIUR)
Aplikace fóliové parobrzdné membrány INTELLO a foukané celulózové izolace Climatizer Plus (Zdroj: CIUR)

Ekologie je v Německu aktuální téma. A nejen v Německu

Našimi životy se ekologie proplétá stále. Zabýváme se tříděním, eliminací plastů, snažíme se neplýtvat. Do stavebnictví se ekologie dostává pozvolna a přichází právě ze zemí, kde je tématem číslo jedna. Velkým krokem v udržitelnosti je návratnost zbylého materiálu při výrobě. Jde o to, abychom mohli vše, co zbylo, ještě využít. Bezezbytku a odpadů. Opětovné vrácení do procesu, znovuoživení toho, co by se jinak stalo materiálem zahlcujícím naše skládky.

Materiály INTELLO a INTELLO PLUS se proto začaly vyrábět s 50 % recyklovaným obsahem netkané textilie. Recyklát vzniká při výrobě polypropylenových netkaných textilií a obvykle se likviduje. Namísto vyhazování a plýtvání tímto výrobně cenným materiálem se však přistoupilo k jeho opětovnému zapojení do výrobního procesu. A primárně se tímto krokem snížila výroba nových plastů.

Je tedy vynikající zprávou, že se s 50 % příměsí recyklátu ročně ušetří až 225 000 kg tohoto plastového materiálu. Tedy 225 tun. A nejen to. Uspoří se i náklady na likvidaci a na dopravu, sníží se emise CO2. Tento fakt společnost CIUR, která je dodavatelem fólií INTELLO a INTELLO PLUS na českém trhu, kvituje. Celá výroba je již několik desítek let zaměřena ekologicky.

CIUR a.s. ušetří svým přístupem a vlastní výrobou ročně recyklací až 178 000 tun CO2.