ČESKÉSTAVBY.cz - vše o stavbě, zahradě a bydlení

Články, rady, tipy a návody - stránka 698

Exteriér Interiér Specialisté Stavební firmy, služby a řemesla Stavební materiály Stroje, nářadí Tiskové zprávy Hobby Zobrazit další kategorie
Jak ochránit kutily při práci?

Jak ochránit kutily při práci?

Teplé letní měsíce přímo vybízejí k práci všeho druhu kolem našeho domu. Abychom si však v době dovolených mohli kromě kutilských činností užívat také zaslouženého odpočinku, je třeba myslet při práci na ochranu svého zdraví.
Takovou pomůckou, která nejen výrazně zvýší naši bezpečnost, ale zároveň přispěje k větší efektivitě práce, jsou pracovní ochranné pomůcky všeho druhu. Díky moderním výrobním technologiím a také vzhledem k využití kvalitních materiálů a textilií dnes prodejci nabízejí nepřebernou řadu různých ochranných oděvů či doplňků, které ochrání naše tělo doslova od hlavy až k patě.

Spoléhat se na jistotu?

Spoléhat se na jistotu?

Dobrá rada nad zlato – říkávalo se odedávna. Na pravdivosti těchto slov neubrala ani naše doba. A že dobrých rad není nikdy dost, o tom se můžeme přesvědčovat dnes a denně.
Rozmary počasí v posledních letech snad nikoho z nás nenechávají na pochybách o tom, že včas uzavřené pojištění vlastního domu či rekreačního objektu může v případě živelné pohromy či dalších pojistných událostí majitelům a jejich rodinám nahradit ztráty, které by jen obtížně kryli z vlastních zdrojů. Všichni jsme se o tom mohli přesvědčit při záplavách a dalších živelných pohromách v posledních několika letech.

Hliníková okna splňují nejvyšší nároky

Hliníková okna splňují nejvyšší nároky

Dům bez oken si nikdo z nás neumí představit. Okny dům „dýchá, vidí i slyší.“ Výběr oken je v současné době opravdu bohatý. Záleží jen na zákazníkovi, která kritéria u oken upřednostní. Porovnávat, hodnotit, ale i esteticky zvolit správnou variantu je zárukou a zároveň i výhrou na několik dalších desetiletí.
Při výběru oken není až tak podstatná otázka materiálu, ze kterého jsou okna vyrobena, ale prvořadé jsou vlastnosti, které investor od okna očekává. Je to nejen bezpečnost při užívání výrobku, ale i dlouhá trvanlivost, přitažlivý vzhled, navíc snadná údržba a ovládání i stálobarevnost. Požadavků, jak je vidět, je dost.

Jak stavět chytře a ekologicky

Jak stavět chytře a ekologicky

Plánujete stavební úpravy interiéru, přestavbu podkroví či dokonce rekonstrukci průmyslového objektu ve své firmě? Pokud ano, neměly by vaší pozornosti uniknout informace o novém stavebním systému z ekopanelů. I když se v České republice ekopanely vyrábějí teprve od roku 1999, ve světě mají již více jak padesátiletou tradici.
Domy ve Velké Británii, Švédsku, Nizozemí či Austrálii vystavěné z ekopanelů v letech 1945 až 1965 jsou plně funkční dodnes.

Dřevěná okna? Proč ne?

Dřevěná okna? Proč ne?

Pohled z okna působí blahodárně na naši psychiku. Odborníci tvrdí, že rozpouští stres a navozuje pocit radosti. Proto nestačí, aby okno bylo pouze funkční, ale musí být i esteticky příjemné.
Nejvhodnějším materiálem je v tomto případě dřevo. Dřevo je přírodní materiál, který je ekologický a máme ho dostatek. Je příjemné nejen na pohled, ale i dotek.
Okna ze dřeva jsou pevná, trvanlivá a mají skvělé izolační vlastnosti. Tak proč ne okna ze dřeva?

Kam za stavebním materiálem?

Kam za stavebním materiálem?

Nakupujte u odborníků. Tak tento slogan rozhodně platí v mnoha oblastech, ale neméně platný je i ve stavebnictví.
Vždyť kam jinam než za odborníky na stavbu je zapotřebí dojet nejen pro materiál, ale i pro radu.
Dobře a kvalitně bydlet je přání snad každého z nás. Už jako malé děti máme potřebu stavět si domečky, tvořit si vlastní představu bydlení. To nás provází až do dospělosti. Realizace pak záleží jen a jen na nás.

Pořiďte si vysněnou zahradu I. díl

Pořiďte si vysněnou zahradu I. díl

Stromy a keře jsou součástí našeho okolí a života. Podle tvůrců japonských zahrad se ve výsadbě na našich zahradách odráží duše a myšlení. Různý styl úpravy okrasných zahrad ovlivňuje naši náladu a vyrovnanost. Svou mohutností, dlouhověkostí a krásou nás uchvacují už od nepaměti. Proto klademe důraz na výsadbu a péči. Odvděčí se nám květy, plody a svým výjimečným růstem.
Aby jste se lépe rozhodli pro správné druhy stromů a keřů, připravili jsme pro vás přehled nejznámnějších dřevin vhodných do zahrad, jejich využití a výsadbu.

Vlastní studnou ušetříte

Vlastní studnou ušetříte

Tak jako potřebujeme vzduch k dýchání, tak potřebujeme jídlo a vodu, abychom přežili. V současné době je naprosto přirozené, že otočíme vodovodním kohoutkem a teče nám teplá a studená voda, aniž bychom museli vynaložit více energie. Doby, kdy se chodilo s vědrem ke studni jsou dávno pryč.
Kvalitní pitná voda je v dnešní době k nezaplacení, obzvlášť máme-li vodu z vlastní studně. Když spočítáme, na kolik se cena vodného za posledních 10 let zvýšila, ušetříme tím část z rodinného rozpočtu. Platíme totiž jenom stočné a náklady na vodné nám odpadají.

Střešní okna prosvětlí náš život

Střešní okna prosvětlí náš život

Moderní trendy ve stavitelství dávají zelenou bydlení přímo pod střechou. Podkrovní místnosti už tedy nejsou jakýmsi strašákem, díky použití moderních izolačních a stavebních materiálů, dostupností vhodného zařízení a především díky správné volbě střešních oken se můžou stát tím pravým místem pro krásné bydlení.
Cílem mnoha lidí, kteří si pořizují vlastní bydlení, je beze zbytku využít všechny prostory v bytě či domě k obývání. Volbou střešního okna do podkrovních prostor se nám otevírají další možnosti – jinak neobývatelné prostory se rázem stávají plnohodnotnými místnostmi.

Jak seříznout okrasné stromy a keře?

Jak seříznout okrasné stromy a keře?

Zdraví a sílu dáme stromům a keřům na naší zahrádce jejich správným řezem. Odměnou nám pak budou nejen bohaté květy, ale také pevné stromy s rovnoměrně rozloženou kostrou.
Každý řez je zásahem do vzhledu rostliny. Vytvoření dobře vyváženého stromu, který by vydatně kvetl, je přáním každého zahrádkáře. Většinu opadavých listnatých stromů je nejlepší řezat v období vegetačního klidu na podzim nebo v zimě. Pokud jste to však nestihli, nezoufejte.

Kamenná vlna teplo ven nepustí

Kamenná vlna teplo ven nepustí

Nehoří, pohlcuje hluk i vlhkost a hlavně výborně izoluje – to vše jsou vlastnosti, které v sobě spojuje materiál, jehož předností si byly dobře vědomy již staré indiánské generace. Představujeme vám kamennou vlnu.
Kamenná vlna je především velmi výkonný izolátor. Je tím pravým, co hledáme pro zateplení našeho domu. Nejenže zabraňuje tomu, aby chlad prostoupil zdmi, navíc spolehlivě zajišťuje tepelnou stálost vnitřních prostorů po celý rok.

Tepelné čerpadlo - energie přírody přeměněná na teplo

Tepelné čerpadlo - energie přírody přeměněná na teplo

Zatímco ve vyspělých zemích světa se tepelná čerpadla pro vytápění domů i ohřev vody využívají zcela běžně již desítky let, u nás nejsou zatím tak rozšířena, jak by si zasloužila. Přitom z 1kWh spotřebované energie dodává tepelné čerpadlo 3 - 4 kWh tepelné energie a oproti klasickým systémům vytápění a ohřevu vody jsou energetické náklady třetinové až čtvrtinové. Navíc se jedná o zcela ekologický systém vytápění, který je podporovaný státem dotacemi.

Chcete bydlet v retro stylu?

Chcete bydlet v retro stylu?

Příznivců dob dávno minulých stále přibývá. Učarovat se nechali kouzlem první republiky, ale také americkými padesátými či šedesátými léty. Pro někoho je to vášeň, pro jiné jen módní trend, kterým se právě nechali unést. Doba Elvise Presleyho a Marilyn Monroe dýchla nejenom do interiérů koupelen a kuchyní, ale také do obývacích pokojů.
Originál je nade vše, v současné době je však na trhu již široký výběr replik doplňků a přístrojů v retro stylu. Není proto třeba shánět a následně opravovat nefunkční staré přístroje, na kterých se již podepsal zub času. Nemusí tak sloužit jen jako dekorace.

Na co si dát pozor při pořizování oken?

Na co si dát pozor při pořizování oken?

S trochou nadsázky lze říci, že životnost plastových oken je stejná jako životnost domu. Rozhodně platí, že kvalitní okno si pořizujete jen jednou za život. Proto se nebojte vyšší investice. Záruka, kterou na okna poskytuje výrobce či dodavatel, se ovšem pohybuje mezi 5 až 10 lety. Koupíte-li okna bez montáže, určitě nevyděláte: jednak vám prodejce zaúčtuje 19 procent DPH místo pěti, jednak vám pravděpodobně zkrátí záruční lhůtu.

Jak pořídit kvalitní střechu?

Jak pořídit kvalitní střechu?

Střecha je architektonickým ukončením stavby a kromě estetického působení je její hlavní funkcí ochrana stavby proti nežádoucím účinkům srážkové vody a sněhu. Vzhledem k tomu, že střecha je nejnamáhavější konstrukcí stavby vlivem působení povětrnosti - slunce, deště, sněhu i větru - je ucelené řešení před její realizací nutností. Musí být navržena a provedena tak, aby odolávala všem uvedeným vlivům. I z těchto důvodů je střecha velmi důležitou investicí do bydlení a zákazník proto musí mít záruku kvality.

Hromosvod ochrání dům před ničivou sílou blesku

Hromosvod ochrání dům před ničivou sílou blesku

Bouřky vzbuzují v některých z nás doslova panickou hrůzu. Další se více než hromů a blesků samotných bojí spíše škody, kterou přírodní živly dokáží napáchat. Abychom předešli možnému nebezpečí, je potřeba myslet na to, čím hrozbě katastrofy můžeme čelit.
Polohu místa, do kterého blesk zasáhne, nelze předem vypočítat. Svůj cíl si vybírá zcela náhodně. Proto bychom na jeho ničivou sílu měli být připraveni všichni. Rozhodneme-li se tedy chránit své obydlí, jedním z nejzákladnějších prostředků je instalace tak zvané vodivé sítě, jež blesk bezpečně uzemní.

Vestavba podkroví IV. díl

Vestavba podkroví IV. díl

Po úspěšném dokončení izolace střechy a renovace podlahy můžeme přistoupit k závěrečné fázi rekonstrukce podkroví, kterou je rozdělení tohoto prostoru na jednotlivé místnosti. Hlavním kritériem, kterým se musíme při stavbě dělicích příček řídit, je celková lehkost jejich konstrukce. V zásadě si můžeme vybrat jeden ze dvou základních způsobů provedení dělicích stěn. Buď se rozhodneme pro zděné příčky z pórobetonových tvárnic, nebo dáme přednost konstrukci z lehkých montovaných příček ze dřeva a sádrovláknitých desek.

Vestavěné skříně domovu sluší

Vestavěné skříně domovu sluší

Jak co nejlépe a na co nejmenší ploše uložit velké množství šatstva obuvi, či bytového textilu? To je věčný problém mnoha domácností. Nejen pro svou praktičnost, ale především díky eleganci řešení a schopnosti dokonale splynout s interiérem si stále větší oblibu získávají vestavěné skříně na míru.
Moderní materiály a široký výběr designu posuvných dveří umožňují přizpůsobení jakémukoli interiéru. Nejnovějším elegantním hitem jsou například výplně z ratanu, z barveného skla (lakobel) nebo luxusní zrcadlové, které kromě svého estetického efektu dokáží navíc opticky zvětšit zařizovaný prostor.

Vodovodní baterie stokrát jinak

Vodovodní baterie stokrát jinak

Vodovodní baterie už dávno nejsou jen k užitku, aplikací moderních trendů při jejich výrobě do našich koupelen přichází také estetika.
Kromě elegantního, futuristického nebo naopak starobylého vzhledu baterií však tento druh sanitárního zařízení umí čím dál více zázračných „kousků“, které nám zpříjemňují pobyt v koupelně.
Zřejmě nejužívanějším, a proto i nejprodávanějším typem vodovodních baterií posledních let jsou baterie pákové.

Vestavba podkroví - II. díl

Vestavba podkroví - II. díl

Základem spokojeného bydlení v podkroví je kvalitní a dokonale provedená tepelná izolace.
Protože jsme se o jednotlivých izolačních materiálech a jejich vlastnostech zmínili podrobněji ve speciálních článcích, v dalším díle našeho seriálu se zaměříme na technické postupy a konstrukční možnosti při izolaci prostor pod střechou.
Kam izolaci přesně umístit? Jak izolaci správně nainstalovat?

Reklama