ČESKÉSTAVBY.cz - vše o stavbě, zahradě a bydlení

Články, rady, tipy a návody - stránka 702

Exteriér Interiér Specialisté Stavební firmy, služby a řemesla Stavební materiály Stroje, nářadí Tiskové zprávy Hobby Zobrazit další kategorie
POROTHERM AKU pro jednoduché řešení ticha

POROTHERM AKU pro jednoduché řešení ticha

Poptávka po tichém bydlení roste. Lidé jsou přesyceni rušným životním stylem a alespoň doma touží po klidu. A to jim nabízí právě výstavba z cihel POROTHERM AKU. Štíhlé zdi z bloků s vysokým akustickým útlumem a s poměrně nízkou pracností již není nutné dodatečně zvukově izolovat, přesto poskytnou dostatek ticha a klidu.

Koberec z květin pro váš balkon

Koberec z květin pro váš balkon


Nedílnou součástí výzdoby oken, balkónů, lodžií, ale i vstupních dveří, jsou letničky, které nás svou záplavou květů těší od května až do října.
Pro okenní parapety jsou šperkem, který dodává celému domečku nečekaný lesk.
Rovněž bytový balkon či lodžie plná květin, která je v teplých dnech místem odpočinku, nás přiblíží krůček k přírodě.

Jaké nedostatky skrývá „panelák“?

Jaké nedostatky skrývá „panelák“?

Kdo by neznal česká sídliště - jedno jako druhé. Obyvatelé takzvaných „paneláků“ jen s tichou závistí pokukují po nových barevných cihlových domech s arkýři, balkony či terasami. Nevzhlednost ale není jediným problémem panelových domů.
Odstranit nedostatky panelového domu může revitalizace podporovaná státem.

Jak vybrat vhodnou sekačku?

Jak vybrat vhodnou sekačku?

Vizitkou každého domu je zahrada. A základem každé zahrady je trávník. Aby byl co nejkvalitnější, vyžaduje pravidelnou údržbu, zejména je potřeba jej pravidelně sekat. Zatímco v minulých letech byla při této činnosti nutná fyzická námaha, v dnešním světě moderní techniky můžeme volit z řady sekaček, které většinu práce odvedou za nás. Sekání trávníku se tak místo práce stává stále více relaxací.

Jak vyzrát nad zčernáním na zdech?

Jak vyzrát nad zčernáním na zdech?

Co na vás v domácnosti číhá za škodliviny? Jak je poznat? Jaké potíže vám mohou způsobit? Jak se proti nim bránit?
Zčernání nebo-li fogging vzniká na stropech a zdech nového či renovovaného bytu. Na těchto místech se během několika hodin vyskytnou šedočerné mastné fleky. Nedefinovatelný černý závoj nenajdete ve starém a zanedbaném bytě, nýbrž právě v úplně novém bytě nebo v bytě čerstvě po rekonstrukci.

Jak využít větrnou energii?

Jak využít větrnou energii?

Zařízení na využití větrné energie k energetickým účelům urazila dlouhou cestu od chvíle, kdy se před dvaceti lety začaly objevovat první prototypy větrných elektráren. Větrné elektrárny dneška jsou moderní technologií se vším, co k tomu patří – lze je snadno sestavit, nainstalovat a zapojit do provozu. Větrné elektrárny se vyrábějí o výkonu od několika kW až po 3 500 kW, největší větrné elektrárny jsou i 100 m vysoké. Současné větrné farmy obsahují mnoho větrných elektráren o výkonu několika set MW.

Čistou vodu v bazénu zaručí písková filtrace

Čistou vodu v bazénu zaručí písková filtrace

S prvními slunečními paprsky nás obvykle přepadne myšlenka zchladit své tělo v zahradním bazénu. Ještě před prvním koupáním je však třeba vodu dostatečně připravit na celou letní sezonu. K jejímu vyčištění se kromě různých chemických látek používá mechanické čištění prostřednictvím různých filtračních zařízení.
Jako nejpoužívanější typ filtračního zařízení označují výrobci tak zvanou pískovou filtraci.

Nezaslouží si dům či byt pořádnou omítku?

Nezaslouží si dům či byt pořádnou omítku?

S vlhkostí ve zdivu se potýká mnoho bytů i rodinných domů. Problém se neprojevuje jen při vysoké hladině spodních vod nebo po jarních povodních. Je to všudypřítomný problém a odvlhčovaní nový omítkový systém je výborným a hlavně účinným řešením. Skutečnost je taková, že většina těchto vod obsahuje rozpuštěné různé soli. V důsledku jejich působení (krystalizace) dochází k narušení omítek. Obvykle se tvoří vlhkostní mapy, výkvěty solí, odlupují se nátěry a odpadává omítka. Někdy je poškození natolik veliké, že dojde k narušení vlastního zdiva, sníží se tepelný odpor zdiva, zvýší se hmotnost stavby a zhorší se vnitřní klima. Často jsou tyto jevy doprovázeny nebezpečnou tvorbou plísní, řas a hub.
Co s tím?

Které květiny vynikají v moderním aranžmá?

Které květiny vynikají v moderním aranžmá?

Všeobecně jsou květiny pokládány za vhodný dar. V moderních aranžmá vynikají světle zelené květy růží nebo nové netradiční odrůdy, jako například ´Hocus Pocus´, která má červenohnědé květy se žlutými proužky či ´Black Beauty´, sytě tmavě červená růže. Na odrůdě však až tak moc nezáleží, podstatné jsou pohnutky, které nás k obdarování květinou vedou. Květiny a rostliny dovedou vytvořit pohodu při setkání, řeknou to důležité: „Mami, díky, máme tě rádi…“

Dům šitý na míru alergikům

Dům šitý na míru alergikům

Vzduch v bytě může alergikům způsobit velmi vážné problémy, protože obsahuje částice alergenů. Nejpestřejší směsici alergenních částiček obsahuje domácí prach.
Alergií trpí v současné době každý čtvrtý dospělý člověk a každé třetí dítě. Většina lidí si myslí, že alergik je v bezpečí pouze doma. Opak je pravdou. Vzduch ve vnitřních prostorách je daleko víc znečištěný než venkovní a tudíž představuje pro alergika velké riziko.
Vzduch v bytě je více zamořen, protože na malém prostoru je shromážděno velké množství různých materiálů, které v sobě mohou ukrývat potenciální alergeny. Někomu tato skrumáž nemusí vadit vůbec, jinému naopak může způsobit alergickou reakci. Pokud patříte mezi alergiky, měli byste dodržovat určité zásady.

Solárium doma. Proč ne?

Solárium doma. Proč ne?

Být opálený po celý rok je módou posledních let. Pryč jsou doby, kdy vznešené dámy se před sluncem skrývaly a kdy opálení bylo známkou prostoty. V současné době je opálení módním hitem. I když lékaři varují, v létě vystavujeme svá těla u vody či bazénu slunci, v zimě slunci umělému.
Umělé slunce neboli solárium má pozitivní účinky proti depresím, které mnohé přepadají v zimním období. Působí proti jarní únavě, připravuje kůži na léto nebo léto naopak prodlužuje. Lidé v soláriích relaxují a především „dobíjejí baterie“, aby snadněji překlenuli studené a šedé dny podzimu a zimy.

Nejlevnější ohřev vody v bazénu

Nejlevnější ohřev vody v bazénu

Bazény se stávají vyhledávanými doplňky našich domovů. Pořídili jste si vysněný bazén a chtěli byste se koupat již na jaře?
Připravujete právě bazén na letní sezónu a toužíte mít vodu co nejdříve příjemně teplou na koupání? Chcete využívat bazén i když je sluníčko na pár dní pod mrakem?
Jednoduchou odpovědí na tyto otázky je instalace zařízení na ohřev vody v bazénu, pomocí něhož vytouženou koupací sezónu až ztrojnásobíte!

Nebezpečí číhá přímo doma

Nebezpečí číhá přímo doma

Elektrosmog nemůžeme vidět, cítit nebo slyšet. Jeho přítomnost si vůbec neuvědomujeme. Žádný z našich smyslů nás na něj totiž nedokáže upozornit. Přesto tu je, všude kolem nás!
Elektrosmog sice nevnímáme, ale můžeme ho změřit. Je to jakási mlhovina elektromagnetických vln, která vyzařuje z vysokonapěťových vedení, mobilních telefonů, počítačů, rozhlasových vysílačů či domácích spotřebičů. O elektrosmogu se mluví čím dál tím víc od chvíle, kdy se „rozmnožily“ stožáry BTS mobilních operátorů.

Místo klíčů stačí prst

Místo klíčů stačí prst

Starosti se svazkem klíčů, který nám věčně překáží nebo naopak schází, se mohou snadno stát minulostí. Napříště vám k odemčení vstupních dveří vašeho domu, bytu nebo kanceláře bude stačit jen váš prst.

Bonsaje nás fascinují už po staletí  II. díl

Bonsaje nás fascinují už po staletí II. díl

Není pouze uměním bonsaj vytvořit, ale také o ni správně pečovat, aby její krása zůstala zachována. Je žádoucí, aby se rostlině co nejlépe dařilo. V případě koupě bonsaje se nejedná o levnou záležitost. Pokud si bonsaj sami vytvoříme, musíme vyvinout značné úsilí a jistě nechceme, aby vzešlo vniveč. Právě proto jsme pro vás připravili jednoduchý návod na tvarování rostlinného materiálu a pěstování nejen bytových, ale i venkovních bonsají.

Trávník - základ zahrady!

Trávník - základ zahrady!

Trávník je zpravidla umělé společenstvo několika druhů trav stejnoměrně pokrývající půdu. Převážně se v něm vyskytují druhy s nízkou produkcí zelené hmoty, které jsou bohatě odnožující a intenzivně prokořeňující vegetační vrstvu půdy. Tyto druhy vytvářejí hustý, pevný a pružný travní porost.
Pravidelnou péčí, tj. sekáním, provzdušňováním, hnojením a dalšími kultivačními zásahy se pěstuje a udržuje v takovém vzhledu a stavu, aby co nejlépe plnil vše, co má správný trávník plnit - hygienické, estetické, rekreační, biotechnické a melioračně rekultivační funkce.

Jak uspořit energii v panelových domech III. díl

Jak uspořit energii v panelových domech III. díl

V předešlých dílech seriálu „Jak uspořit energii v panelových domech“ jsme se zmínili o historii panelové výstavby, o současném technickém stavu panelových domů a o zateplení obvodového pláště budovy, obvodových konstrukcí, střechy, stropu a oken.
Dnes jsme pro vás spolu s odborníky připravili praktický článek o problematice úprav otopné soustavy a regulace, registraci spotřeby tepla a ohřevu v panelovém domě. Pokud už nevíte, jak ušetřit peníze na vytápění, čtěte dále...

Znáte výhody elektrického podlahového vytápění?

Znáte výhody elektrického podlahového vytápění?

Elektrické podlahové vytápění se na první pohled jeví jako ideální zdroj tepelné energie v domácnosti. Současně však jeho použití vyvolává celou řadu otázek, zejména pak z pohledu provozních nákladů, neboť veřejnost vnímá elektrické vytápění obecně jako příliš drahé. Je tomu tak doopravdy?
Požádali jsme proto o rozhovor pana Ing. Rodana Michlíka z firmy DEVI, která se vývojem a produkcí topných elektrických podlahových systémů zabývá, aby nám některé nejasnosti vysvětlil.

Bonsaje nás fascinují už po staletí   I. díl

Bonsaje nás fascinují už po staletí I. díl

Bonsaje se do Japonska rozšířily z Číny. Teprve až v 80. letech 20. století vzbudily zájem široké veřejnosti a staly se velice oblíbenými. Jsou uměleckým dílem, jehož detaily lze dolaďovat po několik let. Bonsaje jsou dlouhověké rostliny, které ve své domovině zpravidla přežívají svého pěstitele a předávají se z generace na generaci. Jejich krása spočívá především v jejich minimalistickém ztvárnění živé přírody.

Pořiďte si dokonalá vrata

Pořiďte si dokonalá vrata

Bez garáže se většina motoristů obejde dnes jen těžko. Naše automobily chrání zejména před působením nepříznivých povětrnostních vlivů, ať už jde o mráz, či přímé sluneční záření. V neposlední řadě poskytuje garáž důležité zázemí pro nezbytnou údržbu vozu.
Je-li vaše garáž součástí rodinného domu, je ovšem třeba myslet nejen na její interiér a vnitřní vybavení, ale také na základ této stavby - vrata. Pokud si myslíte, že ta současná již značně hyzdí celkový vzhled vašeho domu, nebo jestliže vás již nebaví každý rok vrata natírat, máme pro vás jednoduché řešení. Instalace moderních sekčních nebo rolovacích vrat rychle vyřeší váš problém.

Reklama