ČESKÉSTAVBY.cz - vše o stavbě, zahradě a bydlení

Články, rady, tipy a návody - stránka 705

Exteriér Interiér Specialisté Stavební firmy, služby a řemesla Stavební materiály Stroje, nářadí Tiskové zprávy Hobby Zobrazit další kategorie
Jak více ušetřit za odběr plynu? III. díl

Jak více ušetřit za odběr plynu? III. díl

V průměru o 11 procent se od počátku října zvýšily ceny plynu. Nejvíce se tato skutečnost odrazila v domácnostech s rodinnými domky, které na plynu vaří, topí a ohřívají jím vodu.
Pokud přistoupíte k praktickým úsporným opatřením, nemusela by se Vás tato nepříjemná změna příliš dotknout. Poradíme Vám, jak ušetřit za plyn.

Jak více ušetřit za energii? II. díl

Jak více ušetřit za energii? II. díl

Účty, účty a zase účty. Zná to každý z nás. Platit musíme, ovšem existují určitá opatření, která dokáží zachránit nezanedbatelné finance rodinného rozpočtu. V prvním díle jsme se zabývali šetřením vody. Nyní se podíváme na zbytečné plýtvání elektrickou energií. Respektive poradíme, jak vybírat domácí elektrospotřebiče.

Jak pěstovat paprsčité rostliny?

Jak pěstovat paprsčité rostliny?

Rostliny s paprsčitými listy netradičně oživí Váš interiér nejen svými atraktivními tvary, ale i ozdobnými listy. Listy těchto rostlin tvoří růžici z jednotlivých úzkých lístků připomínající kostru rozevřeného deštníku. Do skupiny paprsčitých rostlin patří např. Schefflera, Heptapleurum, Dizygotheca a Cyperus. Poradíme Vám, jak na ně vyzrát.

Jak se bydlí v České republice?

Jak se bydlí v České republice?

Touto otázkou se zabývá asi málokterý z nás, pojďme se avšak přece jen podívat, jak si s bydlením stojíme pro srovnání s ostatními státy Evropské unie. Oblast bytové politiky v České republice trvale analyzuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Zpracovává ekonomické údaje o bydlení do statistik, na základě kterých vyhodnocuje u nás trh s byty.

Stavíme s ABF

Stavíme s ABF

Společnost ABF nabízí své služby nejen subjektům podnikajícím v oblasti stavebnictví, ale i zájemcům o stavbu nebo rekonstrukce bytu. ABF je přímé české centrum stavebních informací v Českých Budějovicích. Abychom Vám činnost této společnosti přiblížili, dali jsme si schůzku s paní Věrou Mesiarikovou, vedoucí regionálního zastoupení.

Popínavky vykouzlí romantiku i v malém bytě

Popínavky vykouzlí romantiku i v malém bytě

Nic nevyvolá takový pocit idyly, jako dům obrostlý popínavými rostlinami. Je v tom kouzlo, romantika, starobylost, pohoda… Ale co když není dům? Nevadí, stejného efektu můžeme dosáhnout i v maličkém bytě. Stačí, když si pěstujeme nějakou tu popínavou rostlinku. Takový břečťan se může stejně dobře jako po zdi nebo balkónu pnout i po obývací stěně, nebo po provázku, na němž je zavěšen v ozdobném košíku.

Jak správně vybavit dětský pokoj

Jak správně vybavit dětský pokoj

Po třetím roce života se u dítěte již naplno rozvíjí fantazie. Dokáže se delší dobu soustředěně věnovat jedné činnosti a jeho nároky na prostor a dostatek soukromí rostou. Dětská postýlka je mu těsná a mělo by jí už definitivně opustit. Poradíme Vám, jak zařídit dětský pokoj, aby se v něm mohlo dítě zdravě fyzicky a duševně vyvíjet.

Problémy s DPH trvají i po třech měsících

Problémy s DPH trvají i po třech měsících

Zmatky kolem zákona o DPH stále pokračují. Protože chystaná novela by od ledna příštího roku měla napravit pouze největší nedostatky, čekají tuzemské podnikatele ještě další horké měsíce. Pokud by se finanční úřady držely striktně znění zákona, stalo by se podnikání v Česku vydařenou fraškou.

Je elektrické vytápění levné?

Je elektrické vytápění levné?

Pokud jste si zvolili elektřinu pro vytápění svého obydlí nebo ještě váháte, pak nepřehlédněte následující řádky, které jsou určené právě pro Vás. Vybírat můžete z akumulačních kamen, elektrického topidla bez akumulace tepla nebo tepelného čerpadla. Jaký z těchto tří způsobů vytápění je nejvýhodnější?

Bez izolace? Ani náhodou...

Bez izolace? Ani náhodou...

Dnes už si snad ani nedokážeme představit stavbu bez izolace. Izolační systémy mají ochránit vlastnosti stavebního díla a konstrukcí proti nežádoucím vlivů okolí. Jde především o negativní vliv vody, vlhkosti, hluku a otřesů, dále nejen o ztráty tepla či pronikání chladu, ale i ohně, radonu a ropných látek.

Kolik stojí nízkoenergetický a pasivní dům?

Kolik stojí nízkoenergetický a pasivní dům?

Hodnocení energetické potřeby domu se děje mnoha různými způsoby. V německy mluvících zemích se začaly prosazovat úspory energií poněkud dříve než u nás a tehdy se z propagačních důvodů začaly domy různě nazývat. Pro domy s nízkou potřebou energie se používalo označení nízkoenergetické. A protože je zvykem hodnotit potřebu tepla na vytápění v kWh za rok přepočtenou na 1 m2, stanovilo se postupně, že dům je nízkoenergetický, pokud má potřebu tepla na vytápění nižší než 50 kWh/m2 za rok.

Podzim v bytě plném barev

Podzim v bytě plném barev

Když se podzim převrací do zimy, tak se příroda pomalu chystá k odpočinku. V ten čas s sebou podzim přináší druhý listopadový den - Památku zesnulých, která se lidově označuje jako Dušičky. Několik dní před Dušičkami se hřbitovy začínají zaplňovat květinami, věnci či různými vypichovanými miskami převážně s chvojím.

Nezničte cizí majetek kácením stromů!

Nezničte cizí majetek kácením stromů!

Každý strom má svou životnost. Ať už z hlediska stáří, onemocnění nebo z důvodu přírodního či mechanického poškození. Jsou ale i případy, kdy lidé chtějí strom odstranit z jiných důvodů. Ať už je to kvůli velikosti stromu nebo z obavy o svůj nebo cizí majetek.
Stromy a ostatní nežádoucí dřeviny je nutné kácet v době vegetačního klidu (tedy v zimě). A právě nyní je vhodná doba začít se tímto problémem zabývat.

Jaké svátky nás čekají na podzim

Jaké svátky nás čekají na podzim

S koncem léta přichází konec prázdnin a dětských radovánek. Dětem začínají starosti a povinnosti, které mohly o prázdninách pustit z hlavy. Podzim s sebou přináší nejen padání listí, ale i řadu svátků jako jsou Dušičky a pro mnohé z nás již známý svátek Halloween, který je spojován právě s koncem léta.

Omítky jako nezbytný, leč rizikový faktor stavby

Omítky jako nezbytný, leč rizikový faktor stavby

Na omítku, jako dokončovací prvek většiny budov, jsou kladeny velmi vysoké nároky. Jejím účelem je zakrýt stavební konstrukci tak, aby vedle estetických požadavků byly splněny i požadavky ochranné.

Říjen se prohání zahradami

Říjen se prohání zahradami

Pranostika praví: čím déle vlaštovky u nás v říjnu prodlévají, tím déle pěkné a jasné dny potrvají. Ale všimli jste si, že se říjen již nenávratně prohání našimi zahradami? Stromy shazují barevné listí, které poletuje všude kolem. Babí léto za sebou pomalu ale jistě zavře dveře a za chvíli tu bude zima, která na nás hodí bílou sněhovou peřinu, než se nadějeme. Je nejvyšší čas naše zahrádky na tu sněhovou nadílku a mrazíky připravit a stromy, keře a rostliny ochránit.

Připravte dětem bezpečný domov

Připravte dětem bezpečný domov

Očekáváte-li narození potomka, stojíte před problémem, jak co nejpraktičtěji přizpůsobit své bydlení jeho potřebám a přáním. V prvních třech letech života bude dítě zcela odkázáno na Vaši neustálou péči a přítomnost a je tedy předčasné zařizovat pro něho vlastní dětský pokoj. Jeho útočištěm bude prakticky celý byt, kde Vás bude stále následovat a vyžadovat Vaši pozornost.
Musíte zajistit především jeho bezpečnost.

Barevný podzim u nás doma

Barevný podzim u nás doma

Mysl ve chvílích volna občas zabloudí po vzpomínkách na letní dovolenou, ale náhle zchladne, když pocítíme sychravost prvních podzimních rán. Ponechat si vzpomínky v jasných barvách a předejít pochmurné náladě nám pomůže nejen digitální technika a její výsledky, ale také kousek přírody, který si přineseme domů.

Odpovídáme na Vaše dotazy VIII. díl

Odpovídáme na Vaše dotazy VIII. díl

Odpovídáme na některé vybrané dotazy, kterými nás neustále zahrnujete. Vzhledem k hromadícím se otázkám z oblasti stavebnictví, jsme pro vás připravili několik článků s praktickými radami od odborníků. Pokud se chcete podělit o vaše vlastní zkušenosti či postřehy, vložte svůj příspěvek do diskuse nebo nám napište.

Finanční základy - víte vše o DPH?

Finanční základy - víte vše o DPH?

Všichni ji známe, zvykli jsme si ni a v rámci koupě produktů či služeb ji odvádíme státu. Platíte správně daň z přidané hodnoty? Proč ji vůbec musíme platit? A víte, kde jsou její úskalí a na co si dát pozor?

Reklama