Je obecně známo, že výhradně bílá vejce nesou takzvané hamburčanky, čili slepice plemene hamburčanka. Stinnou stránkou bílých vajíček je tenká skořápka, snadno se proto rozbijí a nemají takovou trvanlivost jako vejce světle hnědá se silnou skořápkou. Na druhou stranu se při vyfoukávání slabší bílá skořápka snáze naťukne na obou koncích, při vyfoukávání však musíme být opatrnější, skořápka by se mohla rozlomit. Bílá vajíčka se však v našich obchodech objevují méně často a především před Velikonoci jsou k nám dovážena hlavně z Polska, Španělska a Belgie. Pokud ale chcete vyzkoušet něco zcela nového, najděte chovatele slepic, které snáší vajíčka odlišného zbarvení skořápky. Klíčem k nalezení takových vajíček je orientace v slepičím světě. Takzvané nosnice, čili slepice chované právě pro snášení vajec, se rozdělují na plemenné a hybridy.Plemenné slepice jsou čistokrevné slípky, které vznikly postupným křížením svých prapředků. Stejně se to dělá například i psů, koček a dalších domácích zvířat. Včetně těch hospodářsky využívaných samozřejmě. Plemenné slepice snesou v průměru 180 vajec za rok (některá plemena jen polovinu a jiná i více jak 200), přičemž jsou takové nosnosti schopné 3 až 4 roky. Pokud necháte plemenné slepice vyvést mladé )a samozřejmě musíte mít i kohouta stejného plemene), jejich kuřata budou mít stejné vlastnosti jako rodiče. Hybridní nosnice jsou od 50. let šlechtěny křížením z více plemen. Cílem je, aby snášely co nejvíce vajec (240 až 320 za rok). Vysoká snáška v tomto případě pokryje i zimní měsíce, trvá ale kratší dobu (v domácích malochovech obvykle 1,5 roku a ve velkochovech jen 11 měsíců, poté snáška klesá). A pokud byste hybridní slepice nechali vyvést mladé, jejich kuřata nebudou mít stejné vlastnosti jako rodiče. Pravděpodobně ani nezdědí schopnost snášet velké množství vajec za rok. Jelikož vládne maximalizace zisku, musí být jasné, že vejce, která se běžně prodávají v obchodech, pochází od hybridních slepic. Známými hybridy jsou například Isa Brown, Dominant, Bovans Brown, Bovans Sperwer, Dekalb White, Moravia BSL, je jich ale spousta a většina nese vejce světle hnědá. Jsou však také šlechtěné hybridní slepice a prodávané i do domácích malochovů, které mají i odlišně zbarvená vejce. Pokud vám pak nezáleží na barvě vajec, ale máte největší strach o svou zahradu, prodávají se i hybridní slepice, které nehrabou. Například hybrid Green Shell nese vejce se zelenou skořápkou a hybrid Dark Shell vejce se skořápkou tmavě hnědou. Tyto hybridy byly vyšlechtěné z plemenných slepic, jež nesou právě takto zbarvená vajíčka (zelená nesou araukanky a tmavě hnědá maransky). A také slepice těchto plemen se dají sehnat, pokud byste je chtěli chovat. Barva skořápek plemene maranska připomíná vajíčka, která jsou dlouho máčena ve slupkách cibule (čokoládová barva hnědočerveného odstínu). Plemeno araukana má pak skořápku zelenou dokonce i zevnitř. A některé barevné rázy tohoto plemene, ale i jednotlivé kusy nesou vejce namodralá. Platí přitom, že barva skořápky v žádném případě neovlivňuje kvalitu vejce. V tomto případě totiž nezáleží na barvě skořápky, ale na podmínkách, ve kterých jsou slepice chovány. Jediný rozdíl je v pevnosti skořápky, hnědá vejce ji mají nejtvrdší. Neobvykle barevnosti vajíček však dosáhneme i dalším způsob, tradičním přírodním barvením. Zapomeňte na barvivo, které si koupíte a nasypete do vody. Výše jsme zmínili barvení slupkami cibule, barev a metod (respektive přírodních prostředků) je však dlouhá řada.Žluté barvy dosáhneme pomocí kurkumy. Na cca 750 ml vody budeme potřebovat přibližně 3 vrchovaté lžíce kurkumy, se sytostí žluté barvy (resp. odstínem) však můžeme prostřednictvím množství kurkumy experimentovat.Tmavě žluté až oranžové barvy dosáhneme pomocí nastrouhaných mrkví a tmavšího odstínu dosáhneme pomocí červené papriky. Stačí toto koření do vody přisypat. Růžové barvy dosáhneme pomocí červené řepy a stačí i jen slupky, což (stejně jako třeba u cibule) běžný kuchyňský odpad. Prostě to nic nestojí.Červené barvy dosáhneme pomocí červeného vína, ale i dlouhým luhováním v červené řepě, čím více řepy, tím lépe a doba bude kratší. Zabrat by měly i slupky z červené cibule.Zelené barvy dosáhneme pomocí špenátu, kopřiv a nebo petrželové natě. Zelený odstín pak bude svěžejší díky špetce kmínu.Modré barvy dosáhneme pomocí červeného zelí, temnější barvu způsobí přidání jedlé sody (až fialovohnědou). Vyzkoušet můžete také borůvkový vývar a nebo silný čaj z ibišku.Hnědé barvy dosáhneme pomocí slupek žluté kuchyňské cibule, zabere ale též dubová kůra, silná káva a silný černý čaj.A pozor, nezbytnou ingrediencí je vždy přidání lžíce octa!