Rajče tmavé, téměř černé barvy Indigo Rose je prvním černým rajčetem, které je oficiálně registrováno v EU a proto se zde smí distribuovat. Tato odrůda pochází z USA, konkrétně ze šlechtitelského programu Oregon State University. O černých rajčatech se říká, že obsahují ohromné množství antioxidantů a skutečně bylo cílem šlechtění získat odrůdy s vysokým obsahem antioxidantů v plodech. Především pak flavonoidu anthokyan, který se v plodech rajčat nevyskytuje. Jde o fialové barvivo, jež se běžně vyskytuje v rostlinách rajčat (ve stoncích a listech), již však nikoli plodech. Nejčastěji je pak jeho vznik ovlivněn nižšími teplotami, což se sice projeví i na plodech, ty jsou však při černání u běžných odrůd nepoživatelné. Odrůda Indigo Rose nevznikla technikami GMO, nýbrž standardními šlechtitelskými postupy. Tato informace je důležitá, jelikož mnoho lidí se domnívá, že co je z USA, to je GMO a přitom GMO odsuzují. Zdrojem fialové barvy v plodech byla divoce rostoucí rajčata z Chile a Galapágských ostrovů, která obsahují antokyany právě i v plodech. Indigo Rose je tyčkové (indeterminační) rajče, jehož nároky na pěstování se neliší od tradičních rajčat. Plody jsou obvykle menší, jejich hmotnost je 70 – 80 gramů (s výjimkou odrůdy Black Krim, která má plody velké až 12 cm), jsou kulovité až ploše kulovité. Anthokyany najdeme ve slupce plodu, která je černá až černofialová právě kvůli jejich obsahu. Anthokyany se však tvoří pouze za přístupu slunečního záření, nejintenzivněji černé jsou proto plně osluněné plody. Jiné mohou být černé jen částečně, se zeleným či červeným líčkem. Flovonoid antokyan pozitivně ovlivňuje zdraví lidí, podporuje imunitní systém, má protirakovinné účinky, je vynikajícím antioxidantem. Předchází také zánětům močových cest. Stejnou látku najdeme například v borůvkách, černém rybízu, třešních, černých fazolích, červeném zelí a také třeba v okvětních lístcích pomněnek. Dužina nezralých plodů je stejně jako u běžných rajčat zelená, v době zrání se vybarvuje do červené barvy a až ve finální fázi zrání díky sluníčku černá. Plody je proto třeba nechat pořádně vyzrát, ostatně bez toho by ani nebyly chutné. Pokud jsou líčka ještě zelená, sklízet nesmíme. Sklízet můžeme černá rajčata až v době, kdy již mají červené líčko, nejlepší však je nechat plody zcela zčernat. Pozor však, aby rajčata nepřezrála. Ze začátku poznáte plnou zralost těžko, ale s přibývající zkušeností to již bude hračka. Zralé plody černých rajčat mají běžnou rajčatovou chuť s vyváženým podílem cukrů a kyselin. Vyloženě chuťový zázrak bychom ale čekat neměli, jde o chuť běžnou, průměrnou, antokyany ve slupce jsou dokonce zcela bez chuti. Přesto se však vyplatí toto rajče vyzkoušet, důvodem je naše zdraví. Pořídit si lze semena i sazenice, ovšem v případě semínek to bude jednodušší, vystačíme si s internetem. Nejde totiž o běžný sortiment v zahradnictvích a zahradních centrech. U nás dostupnými odrůdami černých rajčat kultivaru Indigo Rose jsou Kumato, Black Krim, Black Cherry a Blueberry:Kumato – průměr plodu je 5 až 7 cm, vyroste do výšky až 2 m, odrůda je velmi odolná vůči většině chorob rajčatBlack Krim – rostlina dorůstá 1,5 metru, plod je velký až 12 cmBlack Cherry – tyčková mini rajčátka velikosti plodu 2 až 3 cmBlueberry – tyčkové rajče malých plodů (2 až 4 cm) Další články o rajčatech a jejich pěstování:Která rajčata jsou nejchutnější?Jak chutnají a vypadají rajčata?Opakování stejných chyb při zalévání zeleniny se vymstí na úrodě, jak zalévat rajčata a okurkyRajčata letos rostla i zrála pomalu, některé výpěstky nebyly dost sladkéChcete si vypěstovat rajčata na balkóně?Jak správně zaštipovat rajčata a jak bojovat s chorobami a škůdciNevyhazujte nedozrálá rajčata, ještě se dají zachránit a využítJak si počkat na sklizeň rajčatCo jste nevěděli o rajčatechJak zpracovat a konzervovat větší úrodu rajčatUmíte urychlit zrání rajčat?Pěstování rajčat v interiéru s LED světlyJak si poradit s plísní na rajčatechNemáte zahradu? Zeleninu vypěstujete i na balkóně a za oknem!9 rad, jak zvýšit úrodu chutných rajčat