Sklizeň zeleniny i ovoce. Hlavní červencové heslo užitkové části zahrady. V červenci sklízíme meruňky a broskve, dokončujeme sklizeň angreštu, rybízu, malin a pozdních třešní a višní. Koncem měsíce začínají postupně dozrávat letní jablka a hrušky, ostružiny a někde i švestky. Větve obsypané plody (i těmi nezralými) je třeba podepřít kůly, aby se nezlomily. Po sklizni višní a třešní je třeba provést jejich řez a péči věnujeme po sklizni také jahodníkům. Vydatně je zalijeme, odplevelíme a pohnojíme, odstraníme přebytečné šlahouny, aby se rostliny zbytečně nevysilovaly. Stáleplodící jahodníky ale ještě neošetřujeme, navíc je možné na konci měsíce začít s výsadbou mladých jahodníků. Několik týdnů po dozrání peckovin (broskvoní a meruněk) je musíme vydatně zalít, stejně jako ovocné dřeviny vysazené na jaře. Probíráme také drobné a poškozené plody na ovocných dřevinách a odstraňujeme je, vyvazujeme vinnou révu a té stávající vyštipujeme zálistky a ošetřujeme ji proti šedé hnilobě. Ze skleníku začínáme sklízet úrodu hroznů. Chráníme ovoce proti náletům vos speciálními lapači nebo PET lahvemi, do které umístíme pivo nebo vodu s cukrem. Spadané a tlející ovoce zpod stromů likvidujeme, určitě ne však do kompostu. Tento odpad by se měl nejdříve zasypat páleným vápnem a poté jámu zasypeme zemí. Odplozené výhony maliníku odstraňujeme těsně nad zemí, provádět ještě můžeme řez ořešáku a vhodný je také postřik ovocných dřevin proti skvrnitosti plodů a listů. Kontrolujeme broskvoně, zda nejsou napadeny obalečem broskvovým, švestky pro změnu často trápí puchrovitost. Jde o houbovou chorobu, která může zničit až 70 % veškeré sklizně. Přípravek proti puchrovitosti se však aplikuje již na počátku rašení stromů. Červenec v užitkové zahradě, to je také sklizeň posledních zbytků jarní zeleniny, které ještě na záhonech zbyly a především péče o letní druhy. Pochutnáváme si na vlastní úrodě rajčat, okurek a cuket, pravidelnou zálivku a hnojení vyžaduje kromě zeleniny plodové také pór, květák a celer. Pravidelně sklízíme bylinky, které můžeme usušit nebo zmrazit, je také čas na letní osetí záhonů některými druhy zeleniny, které budeme sklízet zhruba za 1 až 2 měsíce. A určitě zavařujeme okurky nakládačky a to průběžně. Není nač čekat. Vyštipujeme ručně zálistky rajčat a rostliny vyvazujeme, před počátkem kvetení sbíráme například šalvěj, tymián a kopr. Uchováváme je sušením nebo zmrazením. Sklízíme šťavnaté lusky hrachu a česnek s cibulí se doporučuje příliš nezalévat, lépe dozrávají v sušší půdě a lépe se pak skladují. Na konci července sklízíme tykve, rajčata a fazolové lusky. Pro podzimní sklizeň vyséváme semena špenátu, likvidujeme padlí na mrkvi a petrželi, kontrolujeme košťáloviny, zda nejsou napadené molicí vlaštovičníkovou, na záhon vyséváme semena karotky, kterou budeme sklízet zhruba za 2 měsíce, je poslední čas sklizně rebarbory, do polostínu je možné vysít semena petržele kadeřavé a kořenové pro pěstování zelené natě, přímo na záhon vyséváme kopr a tomu, který jsme vyseli na jaře, sbíráme semena.