Chvíli si můžeme přes noc pomoci s netkanou textilií, ale nějak zásadně to nepomůže. Roli totiž nehraje jen noční chlad, ale především zkracující se den. Rostliny to prostě poznají. Bílá netkaná textilie sice pomůže přes noc až několik týdnů, ostatně nám pomáhá často i na jaře s choulostivými sazenicemi, co je ale důležitější, rajčata přestávají růst a nakonec venku v chladu místo dozrávání začnou plesnivět. A zakrývání bílou netkanou textilií nakonec plísně ještě uspíší. Rada je v takovém případě jednoduchá, skliďte rajčata zelená. A existují rovnou tři způsoby, jak to udělat. Buďto je otrháte z keříků, nebo odstřiháte celé větvičky s nezralými plody, anebo vytrhnete celé keříky, očistíte zbylé kořeny, propláchnete vodou a zavěsíte v teple právě kořeny vzhůru. Ještě se samozřejmě doporučuje ostříhat všechny listy, k ničemu již nejsou a mohla by se z nich na plody jen šířit plíseň. Pořád ještě existuje šance, že se vaše rajčata vybarví a zesládnou, pokud je přemístíte do tepla. To samé se pak dá udělat i s rajčaty v mobilních nádobách, akorát přestěhujeme na teplé a světlejší místo rostliny i s nádobami. A to je vůbec nejlepší řešení. Je už jedno, zda jste je pěstovali tradičně, tedy kořeny dolů, nebo jste vyzkoušeli experimentovat a rajčata jste pěstovali zavěšená a tedy s kořeny v mobilní nádobě vzhůru. V obou případech je jednoduše přemístíte z venkovního prostředí na místo, kde jim teploty budou vyhovovat. Rajčata zbavená listů a sklizená i s kořeny vydrží dozrávat déle než nezralé utržené plody. A ještě lépe na tom budou rajčata přemístěná do tepla i s mobilními nádobami, tedy nesklizená. Pokud rajčata otrháte z keříků, uskladněte je nejlépe v suché papírové krabici spolu se zralým jablkem, nebo banánem. Případně i obojím dohromady. Jablka a banány totiž vylučují ethylen, který způsobuje (urychluje) zrání plodů jiných rostlin. Tuto schopnost nemají všechny druhy ovocných plodů, ale právě kombinace jablek, banánů a rajčat funguje zaručeně. Pokud rajčata v místnosti zavěsíte, dejte pod ně misku se zralými jablky a efekt bude stejný. Je ale třeba neustále kontrolovat, zda některý z plodů nezačal plesnivět. Zaručeně se to nejrychleji stane banánu, proto jsou ostatně jablka vhodnějším řešením. Jinak ale nechte krabici se svým obsahem, či zavěšené keříky s nezralými rajčaty, v teple. Ani nemusí jít o světlé stanoviště, to je nezbytné pouze pro žijící rostliny v nádobách. Rajčata budou výše popsaným způsobem dozrávat postupně podle stádia, ve kterém byla utržena. U některých to však může být téměř nekonečné, obzvláště u velmi malých a tedy málo vyvinutých plodů. Dobrou zprávou je, že rajčata lze zpracovat i zelená, aniž bychom riskovali pozdější riziko otravy. Konzumace zelených rajčat se sice obecně nedoporučuje kvůli obsahu toxinů v nedozrálých plodech a vůbec zelených částech rostlin, přesto ale bezrizikové způsoby úpravy existují. Nejčastěji se zelená nedozrálá rajčata zpracovávají na čatní, které je vhodným doplňkem k masům. Čili toxiny sice neodstraníme, ale čatní se používá v malém množství a právě malé množství toxinů není rizikové. Určitě se ale nedoporučuje dávat takové pokrmy dětem. Lilek rajče a nebo také rajče jedlé (Solanum lycopersicum či Lycopersicon esculentum) patří mezi oblíbenou zeleninu. Mnohými jsou však rajská jablíčka dokonce považována za ovoce a roli v tom hraje i jazyk. Zralé dužnaté plody, kterým říkáme rajčata, obsahují velké množství vitaminu C, vitaminy skupiny B, provitaminu A, minerálních látek a cenných antioxidantů. Pravidelná konzumace rajčat a čerstvé rajčatové šťávy snižuje možnost onemocnění rakovinou a chrání tělo před volnými radikály. Sklenice rajčatové šťávy denně také pomáhá s hubnutím a snížením špatného LDL cholesterolu v krvi. Rajčata jsou prostě poklad. Zelená rajčata mají jeden velký problém. Obsahují solanin. Již jen 25 gramů tohoto jedu může způsobit nevolnosti, zvracení a žaludeční křeče. Ten samý jed najdeme v mnoha plodinách a některé kvůli němu musíme tepelně upravovat vždy (například brambory). Ještě v 19. století si lidé dokonce mysleli, že jedovatá jsou i zralá rajčata, stejně jako ostatní příbuzné rostliny z čeledi lilkovitých. Proto byla tenkrát rajčata pěstována výhradně jako okrasné rostliny. Ovšem glykoalkaloidy, kontrétně alfa-solanin, jsou v nebezpečné koncentraci obsažené pouze v zelených plodech rajčat. A dlužno říci, že zelená rajčata k jídlu ani nelákají a navíc mají až odpornou chuť. Každopádně jsou velice kyselá. Množství alfa-solaninu závisí na druhu rajčat, velikosti a zralosti plodů. Zráním a tepelnou úpravou se pak jeho množství postupně snižuje. Denní příjem alfa-solaninu se odhaduje na 0,04 mg/kg tělesné hmotnosti. Ovšem chybí údaje o chronické toxicitě, proto nebyla u rajčat dosud stanovena hodnota NOAEL (No Observed Adverse Effect Level) a proto ani hodnota přípustného denního příjmu ADI (Acceptable Daily Intake). Určitě je ale třeba být při konzumaci nezralých rajčat opatrní. Přesně cca 25 gramů alfa-solaninu totiž najdeme v jednom běžně velkém nezralém rajčeti.Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, tomatobible.com, hobby.magazinplus.cz, chalupari-zahradkari.cz, WikipediaDalší články o rajčatech:Jak konzervovat rajčata, kterých jste již přejedení, na dobu, kdy jsou drahá?Černá rajčata, vyšlechtěný unikát, o který se vedou sporySklízíme rajčata ještě v prosinci, krásně vybarvená a lákaváJak správně zaštipovat rajčata a jak bojovat s chorobami a škůdciChcete si vypěstovat rajčata na balkóně?Milujete rajská jablka? Jaká rajčata vám budou nejvíce chutnat?Která rajčata jsou nejchutnější?Jsou popraskaná rajčata pořád ještě k jídlu? Záleží na typu prasklinyJak chutnají a vypadají rajčata?Opakování stejných chyb při zalévání zeleniny se vymstí na úrodě, jak zalévat rajčata a okurkyRajčata letos rostla i zrála pomalu, některé výpěstky nebyly dost sladkéPotatom, tomtato či bramborajče. Tak se říká kultivaru, který plodí brambory i rajčata zároveňRakouský rajčatový kouzelník Erich Stekovics dělá všechno jinak než ostatníPřejedli jste se vlastních rajčat? Konzervujte je na dobu, kdy jsou v obchodech draháJak prodloužit vegetační dobu plodové zeleniny a kdy je lepší rezignovat