Pouze z tuzemských hroznů vinné révyJako burčák může být označen pouze výrobek z hroznů vinné révy, které pocházejí z ČR. Jde tedy o tradiční český, respektive moravský a český výrobek. Rozhodně by se u nás neměly prodávat zkvašené hrozny ze zemí jižní Evropy, Maďarska, Slovenska a odjinud. Ovšem stává se to celkem běžně, stejně jako bývá nabídnut třeba zkvašený jablečný mošt a jiná náhražka skutečného burčáku. Proto je třeba znát plodinu, odrůdu, původ, ale také dobu, kdy je vůbec možné burčák koupit. Burčák je tedy částečně zkvašený mošt z plodů vinné révy. A obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Nejčastěji narazíte na burčák z bílých hroznů, ovšem výjimečně je nabízen i burčák z hroznů modrých. Kvalitní nápoj má světle žlutou barvu a je zakalený - některý více, jiný méně. Ovšem tento zákal, respektive jemné částečky, které se mohou usazovat na dně nádob a stěnách, nijak neškodí, ba naopak. Burčák je zdravýSkutečný a kvalitní burčák obsahuje až šest procent alkoholu, pokud je stáčen ve správné fázi kvašení. Najdete v něm též značné množství vitaminů a kvasinek obsahujících komplex vitaminu B (například thiamin podporuje srdeční činnost). Ovšem burčák obsahuje i bílkoviny a kyselinu pantotenovou. A právě ta chrání lidské tělo před onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí. Další důležitou přírodní chemikálií v burčáku je kyselina nikotinová a nikotinamid, který brání nervovým a kožním poruchám. Každý vinař ví, že alespoň 2 litry kvalitního burčáku vyčistí na podzim tělo.Burčák se stáčí ve správný okamžikkdyž se alkohol v burčáku dostane na hodnotu 4%, začne se burčák bouřit, za což může rychlé množení kvasinek. A právě v tu dobu přichází ten správný okamžik, kdy můžeme burčák konzumovat. Pokud má takovou chuť, jakou má mít, není již ani sladký, ale ještě není ani trpký. Ovšem burčák milují lidé v různých stádiích kvašení. A mnozí vinaři skutečně vyčkávají na ten zcela ideální okamžik doslova do posledních minut. Pokud je burčák ještě hodně mladý, je velice sladký a neobsahuje ještě téměř žádný alkohol, naopak lze ale také pít burčák kyselejší a s vyšším obsahem alkoholu – ten je však již nazýván mladým vínem. Podle stádia kvašení rozlišujeme burčák sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno. A pozor – správný burčák může být starý nejvýše 3 dny, proto je před nákupem třeba zjistit původ a výrobce. Jestliže nám prodejce není schopen tyto informace doložit, raději prchněme. A pozor podruhé – pokud přepravujete zakoupený burčák, nezapomeňte neustále odpouštět vznikající CO2, jinak mohou láhve explodovat.Burčák lze pít již od konce srpna a až do listopadu. Vždy záleží na mnoha okolnostech. Na konci léta je to nejčastěji zkvašený mošt z hroznů – sladký burčák, ovšem z hroznů dovážených z jiných zemí. Ten pravý tuzemský burčák ochutnáme nejdříve na začátku září, přičemž nejprve dozrávají bílé odrůdy vinné révy a poté až modré. OdrůdyV ČR se burčák vyrábí nejprve z odrůd Irsai Oliver a Müller Turgau. Později přijde na řadu Veltlínské zelené, Muškát moravský a Chardonnay. A až v druhé půlce září začíná sezóna modrých odrůd vinné révy, ze kterých je vyráběn burčák růžový a červený.Jak pít burčákUž při vypití jednoho litru burčáku a více se vám může stát, že prostě těžko vstanete, nevstanete a nebo se budete hodně motat. Burčák je velice zrádné pití, byť zdravé a chutné. Nenechte se zmást jeho chutí sladší šťávy. Nezapomeňte, že mladé víno má sílu. Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com