Tvrdost vody se udává v tzv. německých stupních tvrdosti °dH (jeden stupeň odpovídá 10 mg/l oxidu vápenatého nebo oxidu hořečnatého). Rozlišení vody podle stupňů tvrdosti:0 - 4 °dH = velmi měkká voda (voda dešťová, sněhová, destilovaná, demineralizovaná)4 - 8 °dH = měkká voda (voda ze studánek a pramenitá voda z nerozpustného podloží, někde i vodovodní voda)8 - 15 °dH = polotvrdá, středně tvrdá voda (vodovodní voda)15 - 21 °dH = tvrdá voda (studniční voda, vodovodní voda)21 a více °dH = velmi tvrdá voda (studniční voda a vodovodní voda z vápenatých a krasových oblastí) Známky tvrdosti vody:Ve tvrdé vodě mýdlo méně pění a snáze se oplachuje, voda zanechává bělavé stopy v hrncích, na nádobí a sanitárním vybavení, tvoří se vodní kámen v teplovodních trubkách, ohřívačích vody a dalších spotřebičích. Tvrdá voda je chuťově horší, tvoří povlak na hladině kávy nebo čaje a z nápojů, z jídel se vyvázáním na uhličitan vápenatý ztrácí aromatické látky, jídlo se vaří déle. Co tvrdá způsobuje tvrdá voda a vodní kámen:Tvrdá voda způsobuje především vodní kámen. Vodní kámen je pevný povlak, který se usazuje na stěnách nádob, ve kterých je přechovávána, vedena nebo především zahřívána a poté ochlazována tvrdá voda, o teplotě nižší než 100 °C. Vodní kámen je častým původcem problémů s poškozením spotřebičů (např. rychlovarná konvice, pračka, myčka, kotel, bojler). Zanášení vodním kamenem snižuje funkčnost spotřebičů a zvyšuje spotřebu energie. Usazuje se na sanitární keramice a způsobuje nehezké mapy. Navíc vytváří živnou půdu pro růst bakterií a to především smrtelně nebezpečné bakterie Legionella pneumophylis (Legionela).Změkčení tvrdé vody:Změkčit vodu a zamezit tak usazování vodního kamene lze několika způsoby. Záleží na dalším využití změkčené vody a finančních možnostech investora. Může se použít elektronický odstraňovač vodního kamene, magnetické změkčovače vody, elektromagnetické změkčovače vody, katexové filtry, reverzní osmózy a dávkování fosforečnanů do vody.mechanické metody: odírání vzniklého kamenechemické metody: rozpouštění pomocí kyselin, např. kyseliny citrónové a kyseliny chlorovodíkovéfyzikální metody: magnetická úpravna, galvanická úprava pomocí zinkové anodyÚčinným řešením změkčení tvrdé vody je měnit její složení. Provádí se iontovou výměnou, kdy se nahrazují ionty vápníku a hořčíku neškodnými ionty sodíku, respektive vodíku. Ty pak nejenže nezpůsobují vodní kámen, ale nevyskytují se ani ostatní projevy tvrdé vody. Výhody změkčení vody:Rozdíl při přípravě pokrmů a nápojů - měkká voda zkracuje dobu vaření pokrmů, čímž dochází k menší ztrátě důležitých látek ve vařených surovinách. Ochrana kuchyňských spotřebičů – prodloužení jejich životnosti a snížení spotřeby energie (vodní kámen zabraňuje přenosu tepla a zkracuje životnost spotřebičů).Ochrana systémů vytápění a zásobníků-ohřívačů vody - díky zachování čistoty a vysoké účinnosti předávacích ploch tepla šetří energii a eliminuje poruchy výměníků, které způsobuje zanášení vodním kamenem.Ochrana rozvodů pitné vody - trubky nejsou zanášeny vodním kamenem, který snižuje průtok a tlak vody.Ochrana vodovodních baterií - zamezuje vzniku usazenin a zarůstání vodovodních baterií uvnitř uzavíracích armatur.Ochrana toalet - odstraňuje zarůstání napouštěcích armatur, čímž zamezuje zbytečnému protékání vody toaletou a také odpadá problém s usazováním vodního kamene uvnitř záchodové mísy.Ochrana praček - výrazně prodlužuje jejich životnost, snižuje energetickou náročnost a množství pracích prostředků, prádlo je lépe vyprané.Ochrana myček nádobí – snižuje spotřebu elektrické energie a mycích prostředků, prodlužuje životnost myčky, zvyšuje účinnost mytí nádobí bez usazenin od tvrdé vody (i bez použití speciálních přípravků).Ochrana pleti a vlasů – zabraňuje podráždění pleti a zvyšuje účinnost mýdla a šampónů při osobní hygieně. Odželeznění vodyCo železitá voda způsobuje?Vysoký obsah železa a manganu způsobuje zanášení vnitřních částí potrubí a spotřebičů a ovlivňuje chuťové vlastnosti vody. Rezavá voda se objevuje především u starých vodovodních řádů. Sloučeniny železa se usazují v trubkách a může dojít k ucpání přívodu vody. Mangan a jeho sloučeniny se projevují vznikem mastných skvrn na povrchu vody. Železo i mangan prospívají bakteriím, které způsobují nepříjemný pach vody.Jak vodu odželeznit?Železo rozpuštěné ve vodě i s manganem jsou ve speciálních zařízeních odstraňovány pomocí katalytické oxidace. Jak celý proces probíhá? Do univerzální nádoby se nasype granulát, který má vlastnosti katalyzátoru (urychluje reakci). Poté je železo intenzivně oxidováno kyslíkem, který se nachází ve vodě, přejde do nerozpustného stavu a usedá na granulát. Zpětným proplachem je tato usazenina odstraněna a odváděna do drenáže.Zdroj použitých fotografií: www.euroclean.cz, www.shutterstock.com