Polovinu prodané kávy u nás tvoří mletá káva. V objemu prodejů pak následuje káva rozpustná a teprve poté (ovšem se stoupajícím podílem) zrnková.Není tedy žádným překvapením, že nejčastějším způsobem přípravy kávy je u nás tzv. turek, prosté zalití kávy v hrnečku horkou vodou. Stejně jednoduchá a stejně rozšířená je příprava kávy rozpustné čili instantní. Výše uvedené způsoby ale nemusí vyhovovat každému. Zejména, pokud jde o pravidelného návštěvníka kaváren a člověka, který má díky tomu trochu rozmazlenější chuť. Níže tedy uvádíme několik dalších způsobů, jak si (nejen) doma udělat dobrou kávu. Někdy je příprava jednoduchá (třeba s automatickým espressem), jindy trochu pracnější, ale s výborně chutnající a voňavou kávou - a o tu jde především. Nejpoužívanější jsou u nás dva druhy přístrojů na přípravu kávy: překapávací kávovar a espresso kávovar.PřekapávačePřekapávací kávovary jsou levné a účinné přístroje, které nevyžadují příliš práce. Fungují na principu překapávání horké vody přes kávu uloženou na filtru. Káva z nich ale nebývá příliš silná a ani příliš chuťově výrazná. Espresso kávovaryTo přístroje na espresso naopak umí připravit kávu silnou a výraznou. Horkou vodu prohánějí pod vysokým tlakem přes stlačenou namletou kávu. Výsledná káva je tedy opravdu vydatná, až se někdy s nadsázkou hovoří o kávovém sirupu. Espresso kávovarů najdete na trhu mnoho, protože tento způsob je milovníky kávy velmi vyhledávaný. Pořídit si můžete poměrně jednoduchá páková espressa, ale také automatické stroje, které provedou všechnu práci za vás. Obecně jsou espresso přístroje dražší. Dobrý kávovar tohoto druhu totiž musí vyvinout vysoký tlak, takže jeho výrobu nelze příliš ošidit nebo zlevnit. Pákové přístroje jsou z nich nejdostupnější, ovšem časová náročnost takové přípravy je vyšší (nezapomeňte, že pro dobrou kávu budete potřebovat také mlýnek na kávu). Automatická espressa kávu odváží, namelu, připraví a sedlinu odpraví do zásobníku, potom se i vyčistí – jejich cena tomu také odpovídá. Pokud nemáte rádi elektrické přístroje nebo chcete ušetřit na jejich nákupu, neznamená to, že se dobré kávy nedočkáte. Naopak, otevírá se před vámi nové teritorium tradičních nebo inovativních způsobů přípravy svého oblíbeného nápoje.DžezvaPravděpodobně nejstarší způsob přípravy kávy. Vyžaduje jen malou konvičku – džezvu – a trochu času. Samotná příprava je trochu pracnější, ale odměnou je skutečný chuťový zážitek – toto je ta pravá "turecká káva" (i když správně by se mělo říkat turecká mokka). KokkaffeePodobně jako Arabové a Turci vaří kávu ve Švédsku. Postup je ale mnohem jednodušší a určitě stojí za vyzkoušení, protože k přípravě Kokkaffee žádnou speciální výbavu nepotřebujete – snad jen kávový filtr. Moka konvičkaJednoduchá a poměrně levná moka konvička využívá tlaku vody, způsobeného rozpínáním páry ve spodní nádržce. Prostý princip umožňuje uvařit kávu chuťově velmi blízkou té, kterou produkují espresso přístroje. Práce s moka konvičkou je poněkud otravná (samé šroubování), ale káva z ní je opravdu silná a chuťově výrazná. Dripper – překapávač bez konviceNaprosto jednoduchá pomůcka, díky které si snadno uděláte překapávanou kávu. Nepotřebujete žádný spotřebič, prostě jen nasadíte tento držák kávového filtru a zalijete kávu horkou vodou. Máte to skoro bez práce a doslova za pár korun. French pressKonvice na french press nejsou žádnou novinkou. Pokud budete mít štěstí, nějakou najdete třeba v domácnosti své babičky, protože tento způsob přípravy kávy se používá už od 19. století.Zjednodušeně je příprava ve frenchpressu stejná jako u turka, jen si přelitou kávu pomocí filtru zbavíte sedliny.Pokud ale chcete z této pomůcky dostat kávu opravdu dobrou, bude vás to stát trochu času – ale jen trochu, asi 5 minut. Další možnosti přípravyProtože je káva dobrá, má ji rádo hodně lidí a hodně lidí je za ni ochotných utratit i hodně peněz, přicházejí výrobci se spoustou novinek. Namátkou zmíníme třeba poměrně populární přístroj Aero-press nebo laboratorně vyhlížející soustavu baněk zvanou Vacuum pot. Na závěr se možná sluší připomenout jednu zdánlivě samozřejmou věc, která lidem někdy uniká: ať už kávu připravujete jakkoli, nejvíc záleží na surovině. Výběr kávy byste neměli nepodceňovat, protože se špatnou kávou neudělá zázraky ani espresso přístroj za desítky tisíc. A dobrá, čerstvě pražená a namletá káva chutná dobře i na toho našeho českého turka.