To, že u nás rostou nejrůznější tykve a dýně jako divé, se nemusí zdát zrovna dobrou náhradou oliv a olivového oleje. Dýně si tradičně spojujeme se solenými semínky, oranžovou polévkou, buchtami, koláči a nepříliš povedeným kompotem. Ale to jste ještě neochutnali dýňový olej! Ten je unikátní v chuti i kvalitě. Pro kuchyň je to malý zázrak, těší se z něj v kosmetice a své uplatnění najde v domácí lékárně, svými předpokládanými a skutečně doloženými zdravotními účinky. Není jako olivový olej. Je svůj. A v mnoha ohledech umí být lepší. Dýňový olej, který hledáte, by měl pocházet z odrůdy Cucurbita pepo subsp. pepo var. oleifera. Tedy dýně olejné. V Rakousku se jí říká štýrská, protože se tu výrobou oleje zabývají už hezkých pár století. Ale zrovna tak se dýňový olej, nemenší kvality a ne kratší dobu, vyrábí i ve Slovinsku, Rumunsku, Maďarsku (však je také dědictvím historie Rakousko-Uherska). Produkují jej tu ze stejné variety, ale neříkají ji ani štýrská nebo slovinská či transylvánská. Jen prostě dýně olejná. Zajímavá je tím, že její semínka nemají žádné slupky. Jen ta zelená chutná jádra. Vyhráno ještě nemáte. Při výběru dýňového oleje si musíte také dobře vybrat, jakým způsobem byl vyroben. Na trh se totiž dostává z průmyslové produkce. Při ní se obvykle pracuje extrakcí s pomocí rozpouštědel. Dělá to sice objem, ale už ne kvalitu. Je to olej bez duše. Postaru, správně a chutně, se olej vyrábí z opražených dýňových semínek, lisováním za studena. Výtěžnost je tu menší – ze tří kilogramů pražených semínek získáte litr oleje – ale jeho aroma, konzistence a chuť vás naprosto omámí. S výnosností to ale zase tak zlé není, protože vám jedna rostlá tykev (a ty jsou u dýní olejných opravdu masivní) zprostředkuje jednolitrovou várku. Takže jestli spotřební statistiky nelžou, potřebujete 18 dýní na každou dospělou osobu v domácnosti. Jedno pole a máte dost i pro sousedy. Pak už směle můžete dýňový olej konzumovat v salátech, dresincích, s čerstvým chlebem (takhle to mají rádi v Rakousku). Má lehce oříškový nádech. Čím vyšší byla teplota/rychlost pražení, tím oříškovější je.Přidává se do pomazánek, kaší, těstovin. Užijete ho nakládání zeleniny, grilování. A chybu s ním neuděláte ani ve sladké kuchyni.?? Dýňový olej je směsí tuctu vesměs nenasycených mastných kyselin. Vede kyselina linolová a olejová. Je taky plný vitaminů (ze skupin B, C, E), minerálů – zinku, hořčíku, vápníku, železa, draslíku, fosforu. Disponuje příhodným výběrem protizánětlivých látek, antioxidantů. Co to dovede?Studie britských psychiatrů z univerzity v Cambridge (staršího data, z roku 1991) dává dýňový olej do souvislosti se zlepšením duševního zdraví dětí, které jsou v depresi. Pokud tedy doma máte pár zármutečků, můžete zkusit, co s nimi dýňový olej udělá. O dost čerstvější (z roku 2014) studie pak dává zmíněný olej do souvislosti s pozitivními účinky na růst vlasů u mužů, jimž vlasy už moc nerostou. To už je zajímavější, protože efektivních metod boje/prevence proti plešatosti nebo padání vlasů je dnes jako šafránu. Badatelé tehdy propočítali, že k úspěchu postačí 400 miligramů dýňového oleje denně, konzumováno po dobu 24 týdnů. A pak? Pak je šance na lepší růst vlasů o 40 % vyšší, než kdybyste nezvolili žádnou léčbu. Je to vratké, ale slibné. Navíc tahle dýňová kúra nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky, což se o jiných zázračných prostředcích, údajně podporující růst vlasů, říct nedá. Pánům může pomáhat dýňový olej i v další, intimní oblasti. Dýňový olej (spolu s palmitovým olejem) totiž vykazuje velmi slibné výsledky jako alternativní léčba benigní hypertrofie prostaty. Ozkoušeno na mužích z Koreje, kteří se svým životním stylem a zdravotním stavem mílovými kroky k rakovině prostaty ubírali. Ale nedobrali. Studie z roku 2009 u nich zaznamenala zlepšení příznaků, včetně lepšího průtoku moči.I napotřetí pak dýňový olej pomáhá pánům. Při dávkách okolo 500 – 1000 miligramů denně byl popsán pozitivní vliv na močové cesty (tedy celé to ústrojí od ledvin, měchýře až po močovou trubici). Efektivně a blahodárně se konzumace dýňového oleje projevila u příznaků tzv. hyperaktivního močového měchýře. Tam, kde dochází k nočním mokrým epizodám. Což z oleje dělá jeden z možných receptů na trochu důstojnější stáří. Dýňový olej je plný nenasycených mastných kyselin, takže patří na stranu těch lepších tuků. Podporuje zdravější srdce, snižuje hladinu cholesterolu (zvyšuje hladinu HDL) a pravděpodobně snižuje i srdeční tlak. Výsledky tady zatím nejsou nějak extra přesvědčivé (nejlepších výsledků bylo dosaženo během pokusů na myších, nikoliv lidech), ale něco by na tom být mohlo. A zapomenout bychom neměli ani na ženy. Podle studie z roku 2011 u nich má pravidelná konzumace dýňového oleje snižovat příznaky spojené s menopauzou. Méně návalů horka, snížení tlaku, bolestí kloubů a hlavy. To není k zahození.Tyhle efekty, pro živé mládí i poklidnější stáří, přitom nemusíte lovit drahými recepty, ale z produktu, který si můžete víceméně sami vyrobit doma. Z obyčejných (tedy, svou chutí a velikostí spíše neobyčejných) dýní olejných.Zdroj: HealthLine.com, PubMED.ncbi.com