Elektrické udírny jsou aktuálně stále oblíbenější, protože ve srovnání s tradičními zděnými udírnami mají několik nesporných výhod. Jednou z nich je velmi snadná instalace. Elektrickou udírnu prostě zakoupíte, přivezete a postavíte tam, kde ji chcete mít – na terasu, do zahrady nebo na balkon.V nabídce prodejců jsou udírny mnoha velikostí, od malých až po udírny s velkou kapacitou, například až na 20 kg masa. Nemusíte tedy řešit stavbu topeniště a komína jako u tradiční udírny, včetně výběru místa, z kterého by kouř dlouhodobě neobtěžoval sousedy. Další výhodou je rychlý proces uzení. V elektrické udírně probíhá uzení horkým kouřem, o teplotě 90°až 190°C , takže konzervace potravin probíhá významně rychleji než při uzení v tradiční udírně, kde na potraviny působí kouř studený a je potřeba poměrně dlouhého času pro skutečně dokonalou konzervaci, často několik dní, během nichž je nutno stále doplňovat dřevo do topeniště, sledovat a regulovat teplotu a kouř. Elektrické udírny mají buď analogový systém, u kterého musíte čas uzení sledovat, nebo mají digitální regulaci, která proces uzení kontroluje a řídí automaticky. Pozitivní je také malá spotřeba paliva, odpadá nutnost shánět zásobu dřeva, vhodného pro standardní uzení. Palivo pro elektrické udírny – piliny, štěpku nebo brikety – v širokém výběru nabízí prodejci udíren. Základem elektrické udírny je topná spirála, která roztápí dřevěnou štěpku nebo piliny, vložené do topeniště. Kouř stoupá do prostoru (skříně udírny), kde jsou vložené potraviny. Spirála je generátorem kouře a udržuje po celou dobu uzení stejnoměrnou teplotu paliva a tedy i horkého kouře, který vyudí potraviny velmi rychle, podle množství a kapacity udírny od 1 hodiny do 8 hodin. Díky působení horkého kouře jsou navíc uzené produkty velmi dobře tepelně zpracované a vhodné pro okamžitou konzumaci. Nejsou ale určené pro dlouhodobé skladování. V podstatě totéž, co v udírně tradiční, zděné. Především tedy maso, zejména vepřové, kuřecí, krůtí, klobásy, párky, ryby, ale také zeleninu, sýry nebo houby. Chuť uzených potravin navíc můžete zpestřit přidáním bylinek nebo speciálních aroma do spalované štěpky nebo pilin. Elektrickou udírnu je nutné čistit po každém zení, abychom odstranili zbytky mastnoty a připečené kousky potravin. Čištění je jednoduché, vnitřek skříně udírny a rošty omyjeme vodou s čisticím prostředkem, pak otřeme čistou vodou a necháme uschnout.Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com