K vybavení kuchyně neodmyslitelně patří sporák. Mnoho hospodyněk ovšem využívá možnost praktického umístění trouby ve výši očí a ke slovu se dostávají elegantní varné desky. K nejzákladnějším druhům patří desky sklokeramické, plynové a indukční. První dvě varianty jsou nám již dávno známé, ale o indukčním ohřevu toho mnozí z nás moc neví. Tajemství všech úspor spočívá v technologii indukčního ohřevu, který se naprosto liší od běžného způsobu ohřevu. Pod povrchem desky se nachází velmi výkonné indukční cívky, které v aktivním režimu produkují silné elektromagnetické pole. Toto magnetické pole detekuje na povrchu desky nádoby s magnetický vodivými dny a svým působením uvádí do pohybu jejich vlastní molekulární strukturu, přičemž dochází díky „tření molekul“ k velmi rychlému a efektivnímu ohřevu materiálu. Nedochází tak k ohřívání plochy a následně nádoby pří velkých tepelných ztrátách, který tento přechod způsobuje. U běžné desky totiž nejdříve dojde k ohřátí odporové topné spirály, teplo dále prochází izolantem ke sklokeramické nebo jiné desce, která teprve předává teplo nádobě. Kolik ušetříme? Právě v omezení ztrát při přechodu tepla spočívají obrovské úspory energie, které se pohybují v rozmezí 45 – 50% (v porovnání s ostatními varnými deskami). V praxi tento princip znamená, že nemusíme mít strach z popálení se o varnou desku, protože ta se ohřívá pouze sekundárně – zbytkovým teplem nádoby. Pokud se vrátíme k porovnávání s ostatními varnými deskami, zjistíme, že indukční varné desky vedou nejkratším časovým intervalem ohřevu plochy - vaří mnohem rychleji než ostatní, čímž nám šetří náš drahocenný čas. „Výhody' Mezi nesporné a bezkonkurenční výhody patří ekonomika provozu. Kromě již zmiňovaného velmi efektivního využití energie můžeme na rozdíl od sklokeramických nebo plotýnkových desek na varnou zónu větších rozměrů použít nádobí mnohem menších průměrů a inteligentní systém indukční desky automaticky reguluje spotřebu energie v závislosti na použitém nádobí. Okolní „nezastavěná“ plocha varné zóny zůstává stále studená a je vyloučeno jinak nebezpečné rozpálení úchytů sálajícím žárem. Regulace tepelného výkonu reaguje naprosto okamžitě bez jinak běžného setrvačného „doběhu“ teploty. Povrch desky se ohřívá tzv. „odraženým“ teplem a jeho teplota i po bezprostředním ostavení nádoby je podstatně nižší s minimálním rizikem úrazu ve srovnaní se sklokeramickými nebo plotýnkovými deskami. „Nevýhody“ Pro efektivní využití indukční varné desky se doporučuje nerezové nádobí s magneticky vodivou úpravou nebo litinové nádobí – vždy však s tzv. sendvičovým nebo zesíleným masivním dnem. Ostatní nádobí (např. smaltovaní ocel) na indukci nefunguje tak spolehlivě. Jak pečovat o indukční varnou desku Pečovat o indukční varnou desku bychom měli podobně, jako o klasickou sklokeramickou desku: vyvarujeme se poškození pádem nějakého předmětu, protože drobné trhlinky se časem můžou poskládat v nepříjemnou a neopravitelnou prasklinu. Údržba povrchu desky je mnohem méně náročná a vyžaduje minimální náklady na čistící prostředky, jelikož ani při přetečení nedochází k jinak velmi obtížně odstranitelným příškvarům vznikajícím na běžných rozpálených zónách. Kompromis – kombinované typy, obsahují současně konvenční sálavé zóny i studené indukční varné zóny. Tento kompromis nám umožní používat i nádobí, na které jsme dosud zvyklí a které bychom na indukční varné desce použít nemohli. Takové varné desky pořídíme za poloviční cenu – kolem 13 000 Kč. Cena ryze indukčních varných desek se pohybuje již od 20 000 Kč.