Malé kuchyně potřebují chytré řešení úložného systému. Je potřeba si vše dopředu dobře rozmyslet, abyste měli dostatek místa pro veškeré nádobí a další potřebné věci do kuchyně. Kuchyň vypadá celkově větší, pokud je většina kuchyňských potřeb a robotů schovaná. V malé kuchyni snadno vznikne nepořádek, pokud nemají věci své místo. Pokud máte málo místa, ale vysoké stropy, nabízí se řešení, ukládat věci od linky až ke stropu. Ideálně si nechat udělat poličky nebo skřínky. Ušetříte tak místo ve skříňkách na zemi. Nahoru vždy ukládejte věci, které nepoužíváte pravidelně, jako je slavnostní porcelán nebo formičky na cukroví. Hodně prostoru poskytují i rohové skříňky, využijete tak opravdu každý centimetr. Další vychytávkou je například výsuvná pracovní deska, kterou můžete po skončení vaření zase zasunout Velkou roli v celkovém vzhledu kuchyně hrají jistě i barvy. Obecně platí, že do malých místností se hodí světlé barvy, které místnost rozzáří a tím i opticky zvětší. Nemusíte nutně malovat na bílo, skvěle se hodí i světlý odstín jakékoliv barvy. To samé platí i o barvě samotné kuchyně. Bílé lesklé skříňky se hodí v podstatě kamkoliv. Jsou minimalistické a nepoutají na sebe skoro žádnou pozornost. Údržba lesklého povrchu je trochu náročnější, aby zůstal stále lesklý, ale efekt zvětšení je zaručen. Bílá se dá navíc krásně kombinovat s jakýmkoliv materiálem. Pokud uvažujete na propojením kuchyně s obývákem, je třeba si uspořádání a vzhled kuchyně promyslet opravdu důkladně. Kuchyně by měla ideálně ladit se stylem obývacího pokoje, nebo na sebe alespoň neupozorňovat. Toho docílíte opět pomocí minimalismu, světlých barev a lesklých povrchů. K tomu se hodí i bezúchytové otevírání dvířek. Kuchyň pak bude prakticky neviditelná. Pokud bude ale linka zaplněná spotřebiči, mísami na ovoce a nejrůznějšími stojánky, hodně místa vám to ubere a kuchyň nebude vypadat pěkně a uklizeně. Čím více bude předmětu v kuchyni na očích, tím menší se vám bude zdát. Ve snaze ušetřit co nejvíce místa, ale nezapomínejte na pravidla uspořádání, jinak vás bude malá kuchyně spíš zlobit. Mezi sporákem a dřezem by mělo být alespoň 30 cm volné plochy. Varná deska by se neměla umisťovat do rohu, protože vezme zbytečně moc místa a od konců pracovní desky by měla být vzdálená alespoň 20 cm. Důležitá je také výška pracovní plochy. Tu si zvolte tak, aby se vám pracovalo co nejlépe a mohli jste být u toho narovnaní. Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com