Výběr semen a test klíčivostiPřed výsevem je třeba semena zkontrolovat. Vyhodíme všechna zdeformovaná, popraskaná, odlišně zabarvená, s tmavými fleky či skvrnami (příznaky nemocí). Vyséváme pouze nejkvalitnější semena, u kterých lze předpokládat výborné genetické vlastnosti. Záleží samozřejmě také na původu semena, doporučujeme osvědčený zdroj, takzvanou „seed banku.“Dobré je též otestovat klíčivost semen. Vybaveni znalostmi o klíčivosti konkrétní odrůdy. Klíčivost testujeme alespoň na deseti semenech (čím více, tím lépe). Semena položíme na navlhčený ubrousek (vatičku apod.) a přikryjeme druhým ubrouskem, udržujeme stálou teplotu a vlhkost materiálu, přičemž si zapíšeme, kdy nám které semínko vyklíčilo. Čím vyšší procentní úspěšnosti dosáhneme za dobu odpovídající konkrétní odrůdě, tím lepší klíčivost semena mají. Ideál je samozřejmě 100%. Zlepšení klíčivostiNejčastěji se klíčivost semen zlepšuje takzvanou fyzikální a chemickou skarifikací (máčením). Při fyzikální skarifikaci se odstraňují části nebo celé tenké vrstvy pláště osiva kouskem brusného papíru či nožem. Při chemické skarifikaci (máčení) je obal semínek narušen chemicky (např. kyselinou gibberelovou, slabým čajem, holubím trusem apod..Klíčení semen chilli papričekPrvním krokem k úspěšnému klíčení semen chilli papriček je sterilní substrát. Můžeme jej například zbavit škůdců, plísní a hub vypálením v troubě, nabízí se však i jiné jednoduché řešení – použití pěstebních jiffů (rašelinových tablet). Semínka paprik obecně vyséváme cca 3 mm hluboko do vlhkého substrátu. Jiffy s vysetými semínky poté umístíme do malého skleníku na teplé místo, ale nikdy ne na radiátory, semena by se mohla nadměrným horkem poškodit. Vhodné místo též není na parapetu okna, kterým větráme. Musíme při klíčení eliminovat střídání denních a nočních teplot a vůbec jakékoli teplotní výkyvy. Buďto pak budou semena klíčit velice pomalu, nebo nevyklíčí vůbec (pokud by byly teploty příliš vysoké, semínka zničíme, stejně jako v případě příliš nízkých teplot). Stejně tak nám ale nesmí substrát či pěstební jiffy zcela vyschnout. Je dost těžké zajistit při klíčení semen chilli papriček konstantní teplotu v rozmezí 25 až 28 oC. Jako ideální se jeví využití terária, ve kterém udržujeme optimální teplotu pomocí automatizovaného vytápění a též svícení sodíkovými výbojkami. Pokud tedy máme doma terárium určené k pěstování tropických rostlin, lze papričky nechat vyklíčit a předpěstovat sazenice zde. Jinak se též prodávají pařníčky s horním víkem a ventilačními otvory, ovšem budeme je stále přemisťovat podle teploty v daném místě. Jen tak mezi námi – ono vytápět místnost na 25 až 28 oC je vlastně nereálné, v takto přetopeném interiéru vydrží opravdu málokdo.Zavlažování klíčících semínek, klíčků a mladých sazeniček provádíme pouze rozprašovačem, abychom semínka a rostlinky nevyplavili. Je obzvláště důležité kontrolovat denně povrch substrátu, odstraňovat případné plísně a zajistit, aby byl substrát stále vlhký. Pokud se na povrchu substrátu objeví plíseň, je třeba pařníček či terárium trochu pootevřít a snížit tak vlhkost vzduchu. Jak rychle semena vyklíčíZa ideálních podmínek se mohou první klíčky objevit již za týden, za špatných podmínek můžeme čekat až několik týdnů. Záleží však také na odrůdě chilli papriček. Jakmile se objeví děložní lístky, je třeba sazenice pikýrovat do malých květníků, zcela postačí laciné plastové, kelímky od jogurtu, kterým uděláme zdola otvory a podobně.Rychlost klíčení semínek chilli papriček je tedy závislá na teplotě, vlhkosti a odrůdě. Nejrychleji nám vyklíčí u nás domestikované druhy Capsicum Annum. U nich se klíček může objevit již třetí den od výsevu. Oproti tomu nejnáročnější druhy mohou klíčit i 6 týdnů, například Capsicum Chinense. Většina odrůd nám ale vyklíčí do tří až čtyř týdnů. Obecně též platí, že pokud semínka nezačnou klíčit do tří týdnů, mohou začít plesnivět a klíčivost osiva se nám tak snižuje. Může ale též jít o hluché nedozrálé osivo, a to nám prostě nevyklíčí. Musíme také zajistit stále vlhký, ale nikoli přemokřený substrát. Semínka prostě nesmí ležet ve vodě. Jednocené rostlinky, které jsou již přesazené do vlastních květníčků, musíme nadále udržovat v teple, již ale není třeba tak vysoká vlhkost vzduchu, ovšem substrát stále udržujeme vlhký. Na venkovní stanoviště či do skleníku přesazujeme sazenice až po ledových mužích. Většina odrůd roste nejméně 6 až 9 měsíců až do dozrání plodů.Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, jalapeno.cz, shutterstock.com, wikipedia.com