Některým mladým plodům (plůdkům) jabloně, pokud je jimi zrovna obsypána, zežloutne stopka a opadnou samy. To je takzvaný červnový opad, který si příroda zajistila sama. Ovšem ten nemusí vůbec stačit. K určitému úbytku jablek bude nadále docházet různými přirozenými (přírodními) a nebo i nepřirozenými způsoby. Například dětská jablečná bitva stromům také uleví, ale nežádoucím způsobem. Nejlepší je provést červnovou ruční probírku – ovšem odborně, čili s informacemi, jak to dělat správně a nejlépe pak se zkušeností. Pokud jsou vedle sebe těsně nahloučena 3 a více jablíček, je třeba opatrně vytrhnout či vystřihnout vždy to prostřední, ale tak, aby na stromě zůstala stopka z odstraněného jablka. Zbylé plůdky pak nezačnou vysychat a my nenarušíme jejich růst. Jestliže je ale horší jiné jablíčko než zrovna to prostřední, odstraníme stejným způsobem právě je. Může být například poškozené od krup, už takto malé může mít nepěkný tvar, může být napadené škůdcem či chorobou. Můžeme též odstřihnout krajní jablka a nechat jen to prostřední, ale až takto radiální protrhávka není nutná. Záleží na tom, jak moc jsou stromy obsypány plůdky a na odrůdě. Při probírce záleží i na délce stopek. Pokud neprobereme plůdky u odrůd, které plodí na krátkých stopkách, vytvoří se na větvích dokonce hrozny malých jablíček špatné kvality. Taková jablka jsou pak dobrá leda tak na mošt a to ještě musíte přislazovat. Navíc jdou i velmi špatně otrhat, navzájem se vytlačují a proto náhodně padají dolů, aniž by v tu chvíli příroda řešila jejich kvalitu, sílu, vitalitu, šťavnatost atd. Pokud máte naopak odrůdu, která plodí na dlouhých stopkách, není často probírka ani třeba a v roce, kdy je strom silně obsypán plůdky, nemusíme vytrhávat prostřední jablko, ale prostě ponecháme ta nejhezčí. A dokonce můžeme u sebe nechat i 3 jablka, nejen 2. Na dlouhých stopkách se prostě tolik nevytlačují, případně vůbec. Platí, že mezi jednotlivými jablky by měla být mezera 15 - 20 cm, aby strom plodil především krásné, zdravé plody. Probírka má prostě při péči o jabloně jediný logický důvod. Vypěstovaná jablíčka budou větší a kvalitnější. A navíc v místech, kde se jablka navzájem dotýkají, se do nich častěji zahryzává housenka obaleče jablečného a díky dotyku plodů poškodí všechny. Množství plodů na jabloni není ovlivněno jen hnojením, prořezávkou větví, postřikem proti škůdcům a další péčí, ale jednoduše a prostě i odrůdou. Některé odrůdy neplodí silně každý rok, protože rády roky střídají. Jeden rok plodí hodně a druhý málo. A některé odrůdy plodí více než jiné. Ve všech případech ovšem platí, že probírkou neuděláme žádnou chybu a dokonce zvýšíme úrodnost v dalším roce i u těch odrůd, které plodí každý druhý rok. Rozložíme tímto jednoduchým zásahem jejich plodnost. Utržené plůdky nakonec nenechávejte válet na zemi, ale hoďte je třeba do kompostu. Zde se rozloží spolu s ostatní biologickou odpadní hmotou a udělají tak zahradě nejvíce užitku. Navíc na malinkých odhozených plůdcích snadno uklouznete a pohled na hnijící jablíčka také není zrovna pěkný. Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com