Srpy jsou prioritně určené pro hůře dostupná místa, kam nedosáhneme a nebo jen obtížně dosáhneme s kosou i sekačkou. Jde sice o nástroj, který používali naši předci, ale stále najde své uplatnění a dokonce se i dnes vyrábí a to v klasickém i moderním provedení. Srp si koupíme dokonce i skládací. Tento tradiční zemědělský nástroj byl používán doslova od nepaměti a i dnes najdeme ve světě země, kde je jedním z nejdůležitějších nástrojů a pro místní obyvatele má proto náležitou hodnotu. Srp se podobá dlouhému do oblouku zahnutému noži. A právě tímto nástrojem snadno uřízneme především stvoly trávy a nebo obilí. Nehodí se pro práci na větších plochách, kde by práce právě se srpem byla zdlouhavá a namáhavá. Na větších plochách nastupuje další tradiční zemědělský nástroj – kosa. Větší a výkonnější sestřička srpu. Srpa má prostě větší záběr a lépe se s ní pracuje. Pro malé plochy je ale srp ideální. Obzvláště okolo stromů, stromků a keřů, které bychom mohli kosou poškodit a nebo naopak samu kosu. A také v terénu, kde se válí mnoho kamení. Srp také využijeme těsně okolo domu, pro sklizeň bylinek, seřezávání trvalek na podzim, začištění plochy okolo plotu či chodníku. Určitě se vyplatí hýčkat a opečovávat starý srp po předcích, pokud máte to štěstí. Je to vlastně kus železa s dřevěnou rukojetí, který dovede vydržet při dostatečné péči velmi dlouho, celé generace. Jestliže takový srp nemáte, lze si pořídit modernější variantu, která se mimochodem časem také stane historickou raritou. Čepel nového srpu by měla být z kvalitní oceli (dříve srpy kováři kovali ručně), nejlépe z tepelně zušlechtěné po celé ploše. Důležité je též pevné ukotvení čepele srpu v rukojeti. Nejlepší je, když má ukotvení rozpěrná křídla, pak je opravdu pevné. Rukojeti jsou povrchově opracovány, aby byly příjemné do ruky. Moderní srpy mohou mít rukojeť z pevného plastu, nejen ze dřeva, ale i z kovu. Důležité je také, zda je uživatel pravák či levák, podle toho se totiž srp pořizuje též. A důležitá je také nízká hmotnost celého srpu. Předně se dobře pracuje pouze s dobře naostřeným srpem. Klasické srpy včetně těch historických se kromě broušení brouskem také naklepávají, stejně jako kosy. Se srpem pracujeme tak, že jednou rukou uchopíme trs rostlin, který chceme odstranit a srpem v druhé ruce trs rychlým pohybem usekneme. Kromě šikovnosti je třeba již jen opatrnost. Při práci je třeba stát pevně a nebo si kleknout. Tělo musíme mít vždy v pohodlné poloze a co nejdál od ostří čepele srpu. Sklon seknutí vedeme tak, abychom se nezranili, čili směrem od těla. A dobrý pozor dáváme také na ruku, která drží trs. Srpem odstraníme jak trsy živých rostlin, tak trsy rostlin uschlých, třeba suché okrasné trávy. Čepel srpu pravidelně brousíme kamenným brouskem a nebo kotoučovým ostřičem pro kosy. Naklepáváme pouze staré srpy, ty moderní raději jen po poradě s obchodníkem při nákupu. Poradí vám tak, abyste se řídili doporučeními výrobce.Ohromnou předností srpu je oproti kose také snadné uskladnění. Je malý, lehký. Ale pozor, dejte ho na takové místo, kde se k němu nedostanou děti.Bližší informace o kosách a kosení se dozvíte ZDE.