Původ chilli papriček vystopujeme pravděpodobně na Kubě, odkud se dostaly na Yucatán. Zde se jich ročně sklízí cca 1500 tun. Ovšem chilli papričky se tradičně pěstují také v Belize, Kostarice, některých státech USA (Texas, Idaho a Kalifornie), ale i v teplejších oblastech Evropy a jinde.Stupnice SHU (Scoville Heat Units) je pojmenována po americkém chemikovi Wilburu L. Scovilleovi (1865–1942). Ten ji publikoval již v roce 1912 jako „metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – takzvaný Scovilleův organoleptický test“. Tento test se provádí na roztoku z paprik, cukru a vody, který je následně ředěn vodou a zkoušen většinou nejméně pěti ochutnávači, dokud pálivost roztoku nezmizí.A právě stupeň naředění se měří na Scovilleově stupnici. Oproti pálivým paprikám a chilli papričkám sladké papriky neobsahují žádný kapsaicin, čili na Scovilleově stupnici mají hodnotu 0. To znamená, že paprika je celá, neředěná, a přesto vůbec nepálí. Oproti tomu tradiční a velmi pálivé Habanero má pálivost 150 000 až 350 000 a více SHU. To znamená, že při 300 000 SHU musí být roztok 300 000 krát ředěn vodou, než není kapsaicin detekován. 16 Scovilleových jednotek přitom odpovídá množství kapsaicinu naředěného 1 k miliónu. Z toho důvodu dosahuje nejvyšší možná dosažitelná hodnota pro čistý (100%) kapsaicin 16 milionů SHU. Tato hodnota je však v praxi nereálná. Ovšem největší slabinou Scovilleova organoleptického testu je jeho nepřesnost, která je zapříčiněna člověkem. Počet chuťových receptorů (a tedy schopnost vnímat pálení) je individuální. Časem navíc dochází k znecitlivění receptorů, čili po několika testech v krátkém čase sneseme mnohem větší pálení.Z tohoto důvodu je dnes hodnota SHU měřena mnohem přesněji pomocí chromatografických metod. Hodnoty SHU pro jednotlivé odrůdy lze znázornit i v tabulce, ovšem záleží vždy na konkrétních podmínkách pěstování. Uvedené hodnoty odpovídají podmínkám ideálním, čili přibližným maximálním možným hodnotám, kterých jsou zmíněné odrůdy schopny dosáhnout. Záleží na odrůdě, podnebí, stanovišti, půdě, ...Například většina papriček Habanero dosahuje pálivosti 100 000 – 350 000 SHU, kajenský pepř 30 000 - 50 000 SHU, Trinidad Moruga Scorpion 2 000 000 SHU. A nyní zajímavost – pepřové spreje dosahují hodnot 2 000 000 až 5 300 000 SHU. SHUOdrůda chilli papriček2 200 000Carolina Reaper2 009 231Trinidad Moruga Scorpion1 853 9367 Pot Douglah1 598 227Dorset Naga1 463 700Trinidad Scorpion Butch Taylor1 382 118Naga Viper1 200 000Trinidad 7 Pot Jonah1 194 205Satan's Strain Trinidad Scorpion Moruga1 086 844Naga Morich1 067 286Infinity Chilli1 041 427Bhut Jolokia850 000Trinidad 7 Pot CARDI Strain350 000 – 580 000Red Savina Habanero100 000 – 350 000Habanero50 000 – 100 000Paprička Birds Eye30 000 – 50 000Paprička tabasco5 000 – 23 000Serrano5 000 – 10 000Chipotle2 500 – 8 000Jalapeňo, Omáčka Tabasco1 000 – 2 000Poblano100 – 500Pimento Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, jalapeno.cz, shutterstock.com, wikipedia.com