Rozdíly mezi slunečnicí topinambur a slunečnicí ročníSlunečnice topinambur (Helianthus tuberosus), jinak též takzvaná „jeruzalémský artyčok“ či „židovské brambory,“ patří spolu se slunečnicemi do čeledi hvězdnicovité. Na rozdíl od slunečnice roční (Helianthus annuus) však má záplavu malých květů a nepěstuje se pro sklizeň semen, nýbrž kvůli výborným a zdravým hlízám. Hlízy topinamburu jsou šťavnaté, chutnají zajímavě, lahodně a navíc prospívají lidskému zdraví. V kuchyni je přitom připravujeme obdobně jako brambory.Na rozdíl od brambor neobsahují hlízy topinamburu polysacharid škrob, nýbrž zásobní látku inulin a směs polysacharidů. Lidské tělo dovede látky obsažené v hlízách topinamburu z velké části spotřebovat, aniž by k tomu potřebovalo inzulin. Topinambury se proto hodí pro diabetiky a využívají se při redukčních dietách. Jak pěstovat slunečnici topinamburTopinambury rostou bujně, najdou proto využití i v podobě živého plotu. Pěstovat je ale můžeme jak na záhonech, tak v mobilních nádobách. Rostliny topinamburu dorostou stejně jako slunečnice roční až tří metrů, potřebují proto vhodnou oporu. Na samotné pěstování nejsou topinambury náročné. Vyžadují slunné stanoviště stejně jako slunečnice, jinak ale snesou i chudou půdu, sucho, ale i chlad. Hlízy topinamburu vysazujeme brzy na jaře do hloubky 10 až 15 cm a ve sponu 20 až 30 cm. Z jedné rostliny sklidíme až 1,5 kg hlíz. Nemusíme přitom zalévat a ani hnojit. Čili jde o vynikající alternativu brambor, které jsou náročné na zálivku a za velkých veder a dlouho trvajícího sucha dosahují jen malých rozměrů.Rozmnožování topinamburNovou rostlinu snadno vypěstujeme i z malého kousku hlízy, rozmnožování topinambur je proto více než snadné. Topinambury jsou navíc velice houževnaté, proto můžeme hlízy nechat v zemi i přes zimu. Pozor však, jde o invazivní druh, jehož porost, pokud topinambury pěstujeme jen jako okrasné rostliny, se rychle rozroste. Ideální je proto zábrana zapuštěná do země a nebo mobilní nádoby. Využití topinambur v kuchyniHlízy topinambur využijeme v kuchyni stejně jako brambory, vaříme je, pečeme, nebo dusíme. Navíc je však též lze obalit jako řízky a smažit. A co víc, topinambury lze konzumovat i syrové, načež výborně chutnají třeba v salátech.Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com, wikipedia.org