Základem úspěchu při výrobě kompostu jakýmkoli způsobem je pestrost použitých organických látek. Bez zachování správného poměru různých typů odpadu budete na výsledný produkt čekat dlouho a rozhodně to nebude kvalitní kompost. Spíš nevzhledná a silně páchnoucí hmota.Rozhodně uvažujte spíše o dvoukomorovém kompostéru, i když nepatří k těm nejlevnějším. V nádobě je třeba nahromadit značné množství hmoty. A pak už můžete nechat přírodu v klidu pracovat a to po dostatečně dlouhou dobu. Vlivem činnosti žádoucích mikroorganismů se biomasa pořádně zahřeje (i na 60 °C). Jen opravdu vysoká teplota přitom zničí semena plevelů a různé patogeny a vaše zahrada pak bude zdravější. Jde o jakousi samočistící funkci přírody. U levnějších jednokomorových kompostérů se však materiál neustále po troškách přidává a zahřívací očistný proces se tak zbrzdí. Kompost je zahrádkářský pokladRozklad, který probíhá v kompostéru, je jeden ze základních přirozených procesů probíhajících všude v přírodě. Je hřích to nevyužít a házet bioodpad do popelnice. Kompostováním zabijeme hned dvě mouchy jednou ranou. Zbavíme se toho, co nám překáží a ušetříme za hnojiva. Úžasné je, že zároveň chráníme přírodu a tím i sebe před skleníkovými plyny, které by vznikly rozkladem na běžné skládce a ještě si výrazně zlepšíme kvalitu půdy v zahradě. Bylo by chybou myslet si, že kompost je pouhé hnojivo, které prostě jenom dodá rostlinám živiny. Jako organické hnojivo podobně jako hnůj naprosto mění parametry půdy. Ta pak obsahuje více cenného humusu, zlepšuje se její struktura a schopnost zadržovat vodu a živiny. Kdyby zemědělci na polích hospodařili tak jako my na svých zahrádkách, nebylo by tolik problémů s vyčerpaností a přesoleností půdy, ani se záplavami a erozí. Každý dobře založený kompost je správným krokem k trvale udržitelnému hospodaření a projevem zdravého rozumu.I u běžného kompostu (na hromadě pokud možno s rozebíratelnou ohrádkou okolo) vyberte správné místo. Ve stínu, na rovné ploše, ovšem tam, kde nebude zdálky viditelný. Snadný přístup k němu třeba s kolečkem vám usnadní práci. I k tomuto 'klasickému“ kompostu můžete přidat mikroorganismy běžně dostupné na trhu, aby se s dostatečnou intenzitou rozjel proces přeměny organických látek. Takto očkovat se ovšem lze i hotovým kompostem, je-li kvalitní. Do hmoty je žádoucí přidat také minerální přísady pro optimální pH, jako je vápno. V době sucha počítejte také s kropením kompostu. Když se rozhodnete pro kompostování v nádoběDalší znaky moderního kompostéru jsou bytelnost materiálu (plastu), ze kterého je vyroben a regulace proudění vzduchu. Tou se dosáhne přiměřeného okysličení a pak nedochází k hnití materiálu s doprovodným nepříjemným zápachem, nýbrž k tlení.Jen z trávy dobré hnojivo nevykouzlítePlatí to však v případě, že rozumným mícháním těch správných 'ingrediencí“ docílíme poměru 20 až 30 dílů uhlíku vůči jednomu dílu dusíku. Dusíkatou složkou je hlavně tráva, se kterou to mnozí zahrádkáři začátečníci ke své škodě rádi přehánějí, jetel a vojtěška - pokud je máte k dispozici. Uhlík dodá dřevitá hmota třeba ze štěpkovače či truhlářské dílny, ale i odleželé listí.Co do kompostu nepatří bylo již mnohokrát řečeno – hlaně popel z uhlí a zdroje nákazy jako shnilá jablka a pod. Nezapomeňte, že povolený popel ze dřeva nesmí být horký, musíme jej přidávat do kompostu zcela vychladlý. Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com