1. Kdy provádět řez květinŘez je třeba provést nejen v konkrétním čase dne, ale i stádiu kvetení rostlin. A to se liší podle druhu. Některé květiny řežeme, když nesou ještě poupata, jiné v době, kdy je vykvetlá třeba třetina či polovina květů a jiné již zcela rozvinuté. Je třeba prostě jednotlivé druhy květin v tomto směru znát, mít s nimi zkušenosti. A doba? Květiny řežeme zásadně ráno, kdy jsou dost napité vody a nebo večer, kdy v sobě mají shromážděn dostatek zásobních látek, které přes den vyrobily listy rostlin. Nesmíme zapomenout, že i květiny jsou chemickou továrnou. 2. Čím provádět řez květinPoužijeme ostrý nůž či ostré nůžky. Nikdy květiny nelámeme rukou a nikdy je netrápíme tupým nástrojem. Řez děláme u všech květin co nejdelší a co nejhladší, aby mohly přijímat vodu co největší plochou řezu. A pozor – řezná plocha za několik minut zaschne a proto rostliny seřízneme ještě jednou před umístěním do vázy a pokud je pak někomu dáme jako dar, udělá opět to samé. 3. Šetrná přeprava květinJestliže budeme řezané květiny přepravovat, necháme je alespoň půl hodiny až hodinu po řezu nasávat vodu na chladnějším stanovišti, načež konce stonků zabalíme do mokrého ubrousku, vložíme do igelitového sáčku a kytici zabalíme do papíru. Nikdy ji nebalte do igelitu, obzvláště za teplých a horkých dní, naopak jim takový zábal ublíží. Dříve šlo o nepěkný a neprofesionální zvyk, který již naštěstí odnesl čas. Igelit prostě „nebrat,“ jak by řekl Jára Cimrman. 4. Výběr vázyAni výběr vhodné vázy není až tak jednoduchý. Každé rostlině svědčí jiný druh vázy. Samozřejmě provedením – vzhledem. Jinak je rostlinám úplně jedno, z jaké vázy berou vody, běžně si ji berou z půdy. Nedoporučují se pouze keramické vázy bez vnitřní glazury, jelikož v nich přežijí mikroorganismy i přes důkladné vydezinfikování.5. Dbejte na čistotuZcela čistá musí být váza, voda, ale i nůžky či nůž. Pokud totiž rostliny infikujeme skrz řez, příliš dlouho nevydrží. Dokonce se nebojte při mytí vázy použít přípravek s obsahem chlóru (Savo), samozřejmě ji pak ale důkladně vypláchněte. 6. Zavadlé řezané květinyPokud za teplých dní květiny vadnou vlivem nadměrného tepla, ponořte je na několik hodin do vlažné vody, nikdy ne ledové – ta by jim způsobila šok! Nasají takové množství vlažné vody, jaké předtím ztratily. 7. A co voda? Úplně nejlepší je převařená a vychladlá voda. V každém případě ale stačí i několik hodin odstátá, která již bude zaručeně bez chlóru, ale čistá. Voda by vždy měla být mírně teplá, proto i v případě vlastní studny na pitnou vodu, která neobsahuje dezinfekci, nechte vodu odstát. A co víc, takové vodě se raději vyhněte z důvodu přílišné tvrdosti. Bohužel nelze naopak použít vodu dešťovou, která je velmi měkká a tedy vhodná k zalévání, jelikož je infikována. Do vody je vhodné přidat cca 0,5 g kyseliny citrónové na litr či kapku desinfekčního prostředku a můžeme přidat sáček s výživou, která se ve vodě rozpustí a prodlouží trvanlivost řezané kytice. A pozor, novou a upravenou vodu dáme květinám alespoň každý třetí den a rostliny přitom vždy seřízněte (příliš nízké květiny vlastně ani nemá smysl do vázy řezat, pokud nemá jít o krátkodobý efekt).A ještě jedna rada – stonky noříme do vody nejvýše 10 cm.8. Teplota a sluníčko?Určitě umístěte vázu s řezanými květinami v chladnější místnosti a nikdy ne na přímém slunce, ale ani v polostínu. V každém případě se vyhněte průvanu a dokonce i blízkosti zrajícího ovoce! Zrající plody vylučují při dozrávání etylen a ten urychluje odkvétání květin, ovšem i dozrávání jiného ovoce. Čili nezralé ovoce vedle zralého ano!9. Příprava květin před umístěním do vázyKromě řezu je třeba odstranit spodní listy, abychom je nemáčeli ve vodě a samozřejmě listy, ale i květy, které jsou poškozené či uvadají. Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com