1. Med nakupujte přímo od včelařů. Kdo si potrpí na etikety o výrobcích a údaje na nich uvedených, ten sice v tomto případě narazí, ovšem pouze poctivý včelař vám zaručí, že do medu nic nepřidává, a že jej nevyrábí „uměle.“ Čeští včelaři navíc spolupracují s veterinárním ústavem a dodržují příslušné pokyny. A kde včelaře najdete? V téměř každé české vsi! Prostě si najděte včelaře, kterému budete důvěřovat a vracejte se k němu. On bude mít zajištěn pravidelný odbyt a vy zase záruku kvality a poctivosti medu!2. Pokud pro med přece jen zamíříte do obchodu, dbejte na důsledné čtení etikety. Musí zde být uvedeno, že jde o včelí produkt a nikoli napodobeninu, a že jde o český med, kdy jsou včelstva ošetřována a med zpracováván dle českých norem. Vynikající český med je paradoxně vyvážen do zahraničí, zatímco v obchodech najdeme med dovozový, který již takovou kvalitu nemá a bývá různě dobarvován a nastavován a nebo dokonce uměle vyráběn. 3. Zásadní je pro kvalitní med jeho barva! Světlejší medy bývají kvalitnější a dražší. Příliš tmavé medy mohou znamenat, že je med buďto velmi starý a tedy již nekvalitní a nebo je barven karamelem. 4. Med kupujte vždy co nejčerstvější. Včelaři stáčí med vícekrát za sezónu a my bychom tomu měli přizpůsobit i svou spotřebu a tedy postupné nákupy medu. Čerstvý med, který byl dobře skladován a nebyl zahříván, je zcela ideální! 5. Jaké rozlišujeme medy? Známé jsou 3 druhy medu: květový med (je z nektarů rostlinných květů, je lehce stravitelný a je světlý, obsahuje více pylu, což může vyvolat alergickou reakci, nejznámější jsou medy jednodruhové – řepkový, slunečnicový atd. a též med ze směsi květů, tyto medy rychle krystalizují s výjimkou akátového), medovicový med (tmavší lesní med z mízy listnatých a jehličnatých stromů, obsahuje více minerálů, stopových prvků a baktericidů, převážně jde o letní snůšky, má výraznou chuť a aroma, krystalizuje velice pomalu) a smíšený med (kombinace obou předchozích bez výrazné převahy jednoho z nich, je chuťově výrazný, lahodný, nejčastěji pochází z malin, ostružin, lip, později kvetoucích bylin a květin). Nejoblíbenější bývá právě med smíšený!6. Pozor na vysoký obsah vody v medu! Pokud sklenici nakloníte a med se přelévá až příliš rychle, netáhne se, byl nastavován vodou a jde o nekvalitní med! Známá průpovídka, že voda je darem, který bůh seslal obchodníkům, platí v tomto případě zcela! Ovšem pokud med neteče vůbec a je tedy již zcukernatělý, nejde absolutně o žádnou vadu. Pouze nám to napovídá, že není právě vytočený, ovšem krystalizace medu je zcela přirozeným jevem a je známkou kvality medu. Kvalitní med dokonce krystalizuje rychle a my tak poznáme, že nebyl ošizený. Krystalizaci způsobuje vysoký obsah glukózy (hroznového cukru), což bývá u světlých medů. Tmavé medy mají naopak vysoký obsah fruktózy (ovocného cukru) a krystalizují velice pomalu. Nejpomaleji tedy krystalizuje lesní med a ze světlých medů med akátový). Ovšem i tento med zkrystalizuje, do roka by mělo být dokonáno. 7. V medu samozřejmě nesmí být kromě vody ani jiné cizorodé látky. Například řepný cukr, antibiotika, barviva, sirupy, „éčka,“ nebo dokonce pesticidy a podobně. Prostě musí být pouze od včel! Dříve býval med nastavován cukerným roztokem řepy, dnes je však pančován levným kukuřičným či třtinovým sirupem. Jeho profil lze uměle vytvořit velmi podobný pravému medu a těžko to odhalíte. Nelze se pak ale divit, že takový med nepomáhá!8. Zásadním znakem kvalitního medu je cena! Příliš levný med je podezřelý a nemůže být kvalitní (s výjimkou, že by šlo o krádež, ovšem tu také není dobré podporovat). Vždy je dobré dát přednost českému medu, byť by byl o dost dražší. Ceny se dnes pohybují od 110 až 120 korun za 1 kg medu. Výjimkou není 150 korun a více.9. Pokud nechcete používat zkrystalizovaný med, snadno si poradíte. Med pomalu rozehříváme v jeho původní nádobě ve vodní lázni (45 °C), načež plotýnku vypneme a takto opakujeme proces vícekrát, dokud med není zcela rozpuštěný. Nedělejte to však se všemi sklenicemi naráz. Vždy jen s jednou a tu spotřebujte! Poté až rozpusťte med v další sklenici. Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com