Na prvním místě je vždy pravidelný a důkladný úklid lednice. Bez něj to prostě nejde, jelikož zde skladujeme potraviny a plísně a bakterie se zde rády množí. Ovšem příčinou zápachu může být i konkrétní aroma konkrétní potraviny, která není zkažená, ale je pouze špatně uskladněna, v nevhodném obalu. Další příčinou může být ucpaný odtokový kanálek. Zápach přitom nemusíme z lednice odstraňovat prostřednictvím drahých přípravků, stačí jen jednoduché triky. Radikální úklid lednice znamená vyjmutí všech potravin, vypnutí lednice a její odmrazení. V případě kombinace lednice s mrazákem nás čeká to samé i sním zároveň. Je též třeba vyjmout a pořádně umýt veškeré vyjmutelné zásuvky (nejčastěji plastové), poličky (nejčastěji skleněné) a držáky. Zkontrolujeme též odtokový kanálek a jeho průtok v případě potřeby uvolníme špičatou špejlí či jehlou. Vnitřek vypnuté lednice je třeba omýt vlažnou vodou s trochou octa, citrónu a nebo jedlé sody, případně použijeme vhodný čistící přípravek. Ale pozor, nepoužíváme jedovaté chemikálie. Nakonec plochy uvnitř lednice omyjeme čistou vodou, důkladně otřeme a necháme vyschnout. Generální úklid lednice je nezbytný alespoň jednou za měsíc. Jednou za týden stačí jen běžná kontrola a údržba lednice, kdy například utřeme rozlité tekutiny a odstraníme případné zbytky potravin. Alfou a omegou každé lednice jsou uzavíratelné nádoby, které po uzavření nepropouští pachy. Především sýry, bylinky, ale i aromatické uzeniny, je třeba ukrýt v uzavíratelných nádobách. Zápach též omezíme vakuováním potravin, navíc třeba u zeleniny tím i prodloužíme její životnost. Vakuovač přitom není drahý, vlastně jde o jednoduché zařízení, které vysaje z pevného igelitového sáčku vzduch, načež jej pevně uzavřeme. Uvnitř je vytvořen podtlak. Použít lze též třeba šroubovací sklenice, případně alespoň potravinářskou fólii. Maso je třeba vždy skladovat ve vlastní zásuvce a jen krátce před použitím, nejčastěji jen po dobu rozmrazování, případně od okamžiku donesení z obchodu do co nejrychlejšího zpracování (1 až 3 dny max.). Jakmile zjistíme, že zásuvku potřísnila šťáva z masa, je třeba maso vyjmout a zásuvku důkladně vymýt. Teplotu v lednici udržujeme stabilní a lednici zbytečně neotevíráme. Otevíráme ji prostě co nejméně a pouze na krátký čas. Před vložením potravin do lednice je navíc necháme vždy pořádně vychladnou, nevkládáme ani vlažnou polévku či omáčku v hrnci. Dokud nemají alespoň pokojovou teplotu, do lednice nepatří. Tímto režimem omezíme množení bakterií a plísní, ale též ušetříme za elektřinu. Dbáme též na to, že každý druh potravin má v lednici své místo. Uvařené a hotové potraviny skladujeme v horní části, syrové vespod. Do horní části též patří další potraviny určené k okamžité spotřebě. Nejnáchylnější na pohlcování pachů jsou mléčné výrobky, proto je skladujeme odděleně a nejlépe uzavíráme do nádob. Zcela dolů patří maso, ovoce a zelenina. A například cibule, česnek, banány a jiné ovoce a zelenina do lednice vůbec nepatří a chlazení jim neprospívá. Použít lze i pohlcovač pachů, ovšem předchozích pravidel nás nezbaví. Pohlcovače pachů lze koupit v drogerii, použít však lze i běžně dostupné suroviny, třeba hrst čerstvě mleté kávy na talířku či v misce, kypřící prášek a nebo jedlá soda. Pomůže i rozkrojené jablko, nakrájený citrón či pomeranč, strouhaná pomerančová kůra, sklenička či hrnek s octem a nebo děrovaný sáček s rýží (běžné rychlovarné sáčky, ve kterých se rýže prodává). Problémem může být i starší a již špatně těsnící lednice, zápach se mohl usadit v její izolaci, tedy zkažené tekutiny či tekutiny se zkaženými zbytky potravin. Buďto je třeba takovou lednici opravit a nebo raději koupíme novou.Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com