Oproti pivu je to se spotřebou vína v Česku o dosti slabší, záleží však na lokalitě. Na jihu Moravy a nebo třeba v Mělníku a okolí bude určitě vyšší. Průměrné roční číslo na osobu je přitom v Česku 20 litrů vína. Vyloženě archivní vína jsou pak u nás jen malou komoditou, která nemá mnoho zastánců a ustupuje do pozadí. Dokonce je současným trendem pít vína především mladá. Ovšem i taková vína není dobré pít hned, jak jsou vyrobena, měli bychom je uschovat k pozdější konzumaci. Například mladá bílá vína lze s úspěchem skladovat, aniž by ztratila své dobré vlastnosti, cca půl roku, červená vína rok. Jak tedy vína správně skladovat?Burčák však určitě neskladujte. Co jste nevěděli o burčáku?Proč svatý Martin nepřijíždí na bílém koni a jak je to s mladým vínem?Přečtěte si také, jak si v zahradě pěstovat vinnou révu? V žádném případě víno neukládejte do spíže, která je součástí bytu a nebo třeba úklidové komory, stejně jako do skříně v ložnici a nebo obýváku a do skříňky kuchyňské linky, riskujete tak totiž především kolísání teplot, což je pro uchování a jakost vína vůbec tím nejhorším. Kolísání teplot prostě vínu dosti uškodí. Ideální je naopak sklep se stálou teplotou. Navíc je třeba udržovat i stálou vlhkost. A že je nutné dobře skladovat i ta vína, která nejsou archivní, natož investicí. Proč musí láhve při skladování ležet a proč jsou nebezpečné pachy, vzduch a otřesy? Každý vinař má k dispozici vlastní sklep (spíše se užívá výraz „sklípek“, i když jsou tyto „sklípky“ často i podzemním bludištěm). Ve sklepě jsou totiž ideální podmínky pro uchovávání vína – stálá teplota a vlhkost, tedy pokud byl správně postaven a vyhlouben do dostatečné hloubky. A také tma a „klid“. V dobrém sklepě je chlad, stálá teplota, tma a vlhko. Moc často tam nechodíme a proto víno nerušíme. Ideální teplota pro skladování bílého a růžového vína je přitom mezi devíti a jedenácti stupni Celsia. Pokud tedy sklep nemáte, doporučujeme uchovávat víno v lednici, ovšem ideální bude zakoupit klidně i menší, samostatnou ledničku, která bude určena vyloženě jen pro skladování vína. Navíc se prodávají i speciální chladící boxy na víno, kde si kromě optimální teploty nastavíte i vlhkost vzduchu. V temném místě může mít takový box klidně i skleněná dvířka, v prosvětleném interiéru jsou ideální dvířka neprůsvitná, plná. Některé temperované boxy mají dokonce více nastavitelných teplotních pásem. Sekty je optimální skladovat (a rovnou pak konzumovat) při teplotě od 6 do 8 °C, těžší červená vína snesou dokonce i teploty 16 až 18 °C, kdy jsou již teplotně připravena k přímé konzumaci. Pro dlouhodobé uskladnění však můžeme mít pohromadě vína bílá, růžová, červená a sekty při stálé teplotě 10 oC (zmíněných 9 až 11). Pouze sekty je třeba před konzumací vychladit a červená vína naopak ohřát, čili nechat stát nějakou dobu při pokojové teplotě a nejlépe ještě „poválet“ ve velké číši.Jinak se též hovoří o takzvaných domácích vinotékách. Kvalitnější typy mají dokonce oddělené teplotní zóny, které zajistí, že bílé, růžové, červené víno a sekty uchováváme a přímo servírujeme při správné teplotě. Teplotu v každé zóně tedy můžete individuálně nastavit v rozmezí 5 – 18 °C. V obyčejné lednici, kde skladujeme kdeco, a která se často otevírá, můžeme víno skladovat jen pár dní do jeho konzumace. Samozřejmě je také třeba nastavit optimální teplotu. Pokud máte v lednici běžně 5 stupňů nad nulou, je to již příliš málo (nikoli však pro sekt). Méně jak 8 až 9 určitě nedoporučujeme. Pokud byste víno neuložili do optimálního chladu a tmy, riskujete vysrážení vinného kamene a nebo dokonce množení nežádoucích mikroorganismů ve víně. Je přitom možné se od optimální teploty i mírně vychýlit. Stálá a neměnná teplota je však základ!Vlhkost vzduchu je pak pro skladování vína ideální mezi 65 až 80 %. Při nižší vlhkosti se víno odpařuje, při vyšší vznikají plísně. Též vlhkost nesmí kolísat, musí být stálá. Víno by se prostě mělo skladovat ve tmě, platí však, že horší než stálé mírné světlo je časté střídání světla a tmy. Skladovací prostor tedy může (nebo by dokonce měl) osvětlovat slabší a stálý zdroj světla (o stálé intenzitě). Nejvíce pak vínu vadí přímé sluneční světlo. To navíc působí jako „ohřívač“ vína tepelnou složkou svého záření. Stará známá pravda, která platí snad pro veškeré konzervace. Největším nepřítelem je vzduch. Při pořizování vína je též třeba od prodejce zjistit, jak dlouho je vlastně můžeme skladovat. Některá vína se nedoporučuje skladovat déle než v řádu dní. A právě to jsou ta vína, která byla nalita do ne příliš dobře utěsněných lahví. A nepřítelem je právě vzduch! Mnohde se dosud ještě prodávají vína sudová, stáčená, která si odnesete v plastové lahvi. Prosím – vypít okamžitě! Déle jak pár dní nevydrží. Před koupí vína je vždy třeba zkontrolovat korek, zda byl správně zasazen. Jedině tak je zabráněno přístupu vzduchu. Vzduch totiž připravuje víno o čerstvost, to neustále pracuje (je nuceno stále pracovat) a rychleji tak stárne, ztrácí své dobré vlastnosti a také se rychleji kazí. Pokud pak víno z konkrétní láhve nedopijete a chcete je ještě uschovat, vezměte menší láhev, kam se tak akorát vejde a opět ji dobře uzavřete. Po přelití prostě v láhvi nesmí zůstat vzduch, jen minimální minimum. A pokud byste víno skladovali při teplotě vyšší jak 15 oC, stárne podobně rychle jako působením vzduchu. Víno totiž velmi snadno nasaje pachy a je již jedno, zda jde o pachy příjemné a nebo nepříjemné. Je proto třeba si uvědomit, že s vínem vlastně nesmíme skladovat téměř nic, co není v neprodyšně uzavřených nádobách. Okolní pachy snadno vniknou do aroma vína a to se stane doslova nepoživatelným. A to i k vaření. Skladovat proto víno v lednici, kde to jen hýří pachy, ale i bakteriemi, je skutečně nezodpovědné. Stejně tak ale nesmíme víno skladovat vedle nebezpečných chemikálií (různé desinfekce apod.). A co je naopak žádoucí? Ve sklepě můžeme skladovat bílá vína spolu s ovocem a jinými potravinami, které nevydávají silný, nepříjemný a nevhodný zápach. Jablka a hrušky prostě ano, hnijící brambory či kvasící zelí ne! U vinaře láhve „nastojáka“ prostě nikdy neuvidíte a pokud je tak uskladněné uvidíte ve vinotéce a dlouhé týdny chodíte okolo stejných, kdykoli do obchůdku nakouknete, prchněte. Jde totiž opět o vzduch. Vinaři prostě pečlivě hlídají vzduch, k vínu se nesmí dostat. A to i přesto, že se vám zdá, že korek byl vsazen dobře a je nepoškozený. Přesto se víno může kazit. Jde totiž o to, že korek přestane být v kontaktu s vínem, vyschne a dovnitř začne pronikat vzduch. Víno prostě skladujeme výhradně vodorovně, kdy korek zůstává stále vlhký a plní tak dokonale svou funkci bariéry před pronikáním vzduchu. Působením vzduchu totiž víno oxiduje. Na stojato můžeme skladovat vína šumivá se zcela těsnými plastovými uzávěry a dokonce i korkovými, jelikož uvnitř je dosti vysoký tlak. A dále vína uzavřená plastovým, kovovým a nebo skleněným šroubovacím uzávěrem. Zde nemá co vysychat a vzduch se k vínu nemá jak dostat. Ostatní vína s korkovým uzávěrem mohou stát nejvýše několik týdnů. Pokud má tedy vinotéka dostatečný obrat a láhve zde stojí, není to prakticky žádný problém. Ale je to třeba vědět! Uložit a nechat ležet! Poslední nezbytné pravidlo, které musíme dodržovat. S vínem prostě manipulujeme pouze v nutných případech. Víno se dokonce nemá ukládat ani tam, kde mu hrozí i jen drobné otřesy. Například poblíž pračky proto lednici (box) na víno nestavte. Kvůli otřesům a časté manipulaci víno ztrácí svůj charakteristický buket. Vždy záleží na tom, kde bude víno uloženo. Pokud skladujeme dlouhodobě víno ve sklepě, nemusí logicky jít o žádné designové kousky, v chladnější místnosti bytu (třeba chodbě) pak můžeme do stojanu na víno uložit pouze láhve s víny těžšími červenými. Jinak doporučujeme temperovaný box, nic lepšího kromě kvalitního sklípku neexistuje. Prodává se spousta velmi atraktivního nábytku pro uložení vína, ovšem pro běžného člověka vlastně tento nábytek nemá valného využití. A určitě zde nemůžeme víno nechat delší dobu, pokud nemůžeme v daném místě zajistit optimální podmínky pro skladování. A to jsme již zase u sklepa. Všimněte si, že v dobrých restauracích naaranžovaná vína v pěkných stojanech vám vlastně nikdy neotevřou a ani neprodají. Jde o reklamní vzorky, které jsou již obvykle nepoživatelné. A to samé si přece nechcete otevírat doma? Něco jiného jsou ale pěkné designové stojánky, které jsou určené pro servírování vína. Vyzdvihnou kulturu stolování. A nakonec i samotného pití vína. Ale to je již téma na jiný článek.Apropó - věděli jste, že v Mělníku, tradiční vinařské oblasti u Prahy, vůbec nenajdete sklípky jako na Moravě? Je zde několik velkých soukromých vlastníků a tradice vinařství se od jihu Moravy zásadně liší.