Opuncie fíková, jinak též opuncie mexická (Opuntia ficus-indica) plodí nesmírně chutné jedlé plody, které v češtině nazýváme kaktusové fíky. Někdy jsou dokonce nabízené i v našich prodejnách s ovocem a zeleninou. Ovšem jedlé plody nabízí mnohé z kaktusů rodu Opuntia. Plody přitom mohou být červené, oranžové, fialové, žluté a nazelenalé. Rod Opuntia přitom zahrnuje cca 300 druhů rostlin.V zemích svého původu dorůstá opuncie fíková až 5 metrů výšky a dovede se bohatě rozrůst i plošně. A právě plody opuncie fíkové připomínají svým tvarem fíky. Pokud je však budete brát do rukou a loupat, nezapomeňte na rukavice. Nejen větší „pichláky“, ale především drobné trichomy vám dovedou velice znepříjemnit život. V zemích, kde se opunciím daří ve venkovním prostředí, jsou opuncie často vysazovány jako živé ploty – zkuste takový plot překonat! Trny jsou umístěné na plochých článcích opuncií ve skupinách a snadno se zabodnou do lidské, ale i zvířecí kůže. A je to opravdu bolestivé a je velice obtížné trny odstranit.Zmínili jsme již nutnost manipulace s plody opuncií v rukavicích, ovšem ochranné pomůcky jsou nutné při jakékoli manipulaci s opunciemi. Pokud pak máte doma malé děti, na opuncie zatím raději zapomeňte. Jinak ale není pěstování opuncií v mobilních nádobách nijak složité. Jako většina kaktusů opuncie vyžadují dostatek tepla a světla, naopak nesnesou přemokření a průvan. Výsadbový substrát volíme jako pro ostatní druhy kaktusů, lze si též smíchat hmotu v poměru 1 díl listovky, 1 díl písku, 1 díl drcených cihel či keramických tašek a 1 díl směsi zeminy s rašelinou. V létě hnojíme hnojivem na kaktusy a zaléváme zásadně odstátou měkkou (nejlépe dešťovou) vodou. Hnojivo do ní přidáváme 1 krát za 1 až 2 týdny, více není třeba. Opuncie můžeme v zahradě, na terase či balkóně s úspěchem letnit, musíme ji ale ochránit před prudkými dešti, větry a kroupami. Za silných veder je též dobré alespoň mírné přistínění.Pokud chceme nové rostliny, snadno získáme listové řízky, odlomené části však necháme před výsadbou nejprve cca 2 týdny zasychat. Poté použijeme nádobu, u které jsme na dno uložili drenáž. Listový řízek zasadíme, zalijeme a za občasné zálivky čekáme. Pozor dáváme hlavně na přemokření, jinak by kořeny opuncií začaly zahnívat a odumírat. Kaktusové fíky, které koupíme v našich obchodech, pochází nejčastěji z Afriky, Madagaskaru, Španělska a Itálie. Toto ovoce je pěstováno v opunciových sadech, nikdy nečekejte, že v bytě vám opuncie vykvetou a dozrají na nich plody, které je dokonce možné konzumovat. Kvetení a plození se vám může za ideálních podmínek u starších rostlin podařit, ale plody určitě nebudou konzumovatelné. Prostě pěstujete zajímavý druh kaktusu … Z kaktusových fíků se na Jadranu vyrábí místní speciality jménem rakie, dobrý je ale též ovocný čaj z opuncie, které nádherně voní i chutná. Plody můžeme příčně rozříznout a pojídat lžičkou, nebo oloupat jako banány, ovšem s rukavicemi na rukou. Opravdu dávejte dobrý pozor! Dužina plodů obsahuje mnoho tvrdých semínek, ovšem i ta jsou jedlá. Svou chutí připomínají plody opuncií hrušky. Jsou také bohaté na cukry stejně jako hrušky, ale i na vitaminy A, B a C. Z dužiny plodů si navíc snadno připravíme vynikající džus či šťávu.Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, magazinzahrada.cz, pixabay.com, wikipedia.org