Řezané a pokojové květinyPokud si budete pravidelně kupovat čerstvé řezané květiny a dokonce takové, které opravdu až omamně voní, není ani třeba přidávat další vůně. Další možností jsou intenzivně vonící květiny pokojové. Některým voní květy, jiným plody a některým dokonce listy, což platí i pro mnohé bylinky, které navíc obohatí i naši kuchyň. Z řezaných květin voní nádherně třeba růže, levandule (řadíme též mezi byliny), šeřík, lilie a jiné. Bohužel mnohé řezané květiny nevoní kvůli způsobu sklizně, skladování a dopravy a s tím nic nenaděláme. Vonné plodySnad nejintenzivněji provoní byt plody citrusů. Oč intenzivnější je však vůně plodů čerstvých a zdravých, o to brutálněji jsou citrusy cítit, když plesnivějí. Již začínající plíseň například na citrónu zapáchá doslova nesnesitelně. To samé však nelze říct například o jablkách. Pokud na stole pravidelně doplňujete mísu jablek, nebudou zapáchat ani ta trochu nahnilá a pomačkaná. Ohromným hitem je vůně kdoulí. Pokud byste z kdoulí nechtěli vyrábět marmeládu či cokoli jiného, lze je využít jen jako „trvanlivý parfém.“ Úžasně též voní čerstvě mletá káva, různé sypané čaje (zde však jde o sušené lístky, nikoli plody) a podobně. Vůně plodů pomohou zbavit především starší byty zápachu zatuchliny. Výbornou kombinaci vůní představuje například káva s pomerančem a skořicí. V případě kávy dokonce stačí nasypat zrna na talířek. Výborně nám též byt provoní koření. Kromě skořice lze využít například hřebíček, badyán či fenykl. BylinkyBylinky zpravidla krásně voní čerstvé i sušené. Aby však krásně voněly i bylinky sušené, je třeba dodržet správný postup sběru a sušení. Při sušení bylin především nesmíme spěchat. Pokud bylinky nesušíme správně, ztrácí svou barvu, ztrácí právě i svou vůni a při doteku se rozpadají, čili je snadno jen pouhými prsty rozemeleme na prášek. A to je špatně. Většinu bylin sbíráme v teplém období roku za pravého poledne, načež je sušíme pozvolna ve stínu, suchu a průvanu, nikdy na přímém slunci.Mnohé čerstvé bylinky ale stačí umístit do vázy, kde vydrží řezané poměrně dlouho, pokud měníme vodu, stejně jako je doma můžeme pěstovat v květináčích, vyrobit z nich však též lze éterické oleje. Stačí si koupit kvalitní olej, poté vezmeme tmavou skleněnou nádobu, do které vložíme byliny (jeden druh či směs) a olejem je zalijeme. Bylinné esence se na olej postupně naváží, načež my jej pak můžeme použít do aromalampičky, nakapat do odpařovače či misky s vodou, kterou umístíme na radiátor. Přidat lze třeba i trochu citrónové šťávy, hřebíček, který je navíc antiseptický apod.. Z bylinek nádherně voní máta, meduňka, šalvěj, levandule, tymián, mateřídouška, řapík, jasmín, svízel vonný (říká se mu též mařinka vonná, výborně se snáší s vůní máty, kterou je třeba pro její intenzivní vůni šetřit), ale třeba i samičí květy konopí. Vynikající jsou kromě bylin například i listy citroníku a dalších citrusů (citrusy můžeme pěstovat jako pokojovky). Zapomenout bychom též neměli na pochutiny jako je kopr, pažitka a petržel, které si doma také můžeme pěstovat v květináči nebo truhlíku.Živý bytV každém případě platí, že v bytě, kde pravidelně vaříme, kořeníme, měníme řezané květiny za čerstvé, sušíme bylinky a v míse nikdy nechybí nějaké to ovoce, stejně jako všude možně kvetoucí pokojové květiny, střídá vůně vůni, prostě se zde žije. Přidáme-li vůni přírodního, nemořeného dřeva, ale také třeba chvojí, stane se náš byt doslova rájem vůní. Co v bytě naopak příliš nevoní, to bývají domácí mazlíčci z říše živočišné.Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com