Vybíráme mobilní zahradní grilDnes prodávané grily se liší principem svého fungování respektive palivem (zdrojem energie), kvalitou, cenou a vzhledem – provedením. Vybrat si můžete tradiční gril na dřevěné uhlí, gril plynový a nebo elektrický. Nejpopulárnější jsou stále grily na dřevěné uhlí, ze kterých se line jedinečná vůně páleného dřeva a dřevěného uhlí a jelikož člověk je tvor ohněmilovný, je se při grilování na co dívat, byť dřevěné uhlí má správně jen žhnout, nikoli hořet. Ovšem plynové a elektrické grily pro změnu nabídnou opravdu komfortní grilování, rovnoměrné prohřívání potravin a bezpečnou kontrolu. Plynové grily též nabídnou funkci odvádění šťáv a odkapávajícího tuku od hořáků prostřednictvím přesně vypočítaného úhlu sklonu kolejnic (tzv. aroma kolejnice), čili nemůže vzplát odkapávaný tuk, pokud gril správně používáte, potraviny nejsou nedopečené a naopak ani spálené. Grily plynové a elektrické jsou až několikrát dražší než grily na dřevěné uhlí, ovšem netvoří se při jejich používání nádorotvorný benzpyren – potraviny se prostě na povrchu nespalují. Důležitá je při výběru grilu též záruka, která může být u vybraných značek dokonce až v řádech desetiletí. Samozřejmě si ale za takový gril pořádně připlatíte. Důležité jsou také praktické doplňky a pomůcky ke grilu. Ty například zajistí, aby se nerozpadaly grilované ryby, aby vám potraviny nepropadaly roštem, abyste je snadno a bezpečně otáčeli, aby bylo na co napíchnout špíz a podobně. U kvalitních grilů jsou všechny možné potřebné pomůcky součástí jejich příslušenství. Do příslušenství grilů též patří lopatka s delší rukojetí, kterou budete pokrmy nabírat, kleště na obracení masa, vidlice, grilovací jehlice, rošty na různé druhy masa právě včetně ryb, držáky na ryby a zeleninu, litinové či keramické tály, na kterých si připravíte vajíčka, omelety a podobně, ale i lisy na hamburgery.Gril na dřevěné uhlí musí být žáruvzdorný a vnitřní rošty by měly být z nerezu. Gril elektrický vždy vybírejte s těsnícím víkem a příkonem alespoň 2000 W. A gril plynový by měl mít alespoň dva nastavitelné hořáky. Při zapalování plynového grilu nejdříve otevřete víko a poté až zapněte přívod plynu, aby gril nevybuchl. Jak správně používat gril na dřevěné uhlíPři grilování dochází k srážení bílkovin grilovaných potravin na povrchu, což způsobují horké paprsky. Póry se tak rychle stáhnou a uzavřou a potraviny si udrží výživné a aromatické látky. Aby se ale potraviny nespálily a propekly se rovnoměrně, musíme je obracet. Dodržujte vzdálenost mezi grilovanými potravinami a žhavým uhlím alespoň 10 cm kvůli rovnoměrnému dopékání. Přímo nad žhavými uhlíky můžeme grilovat pouze tenké a malé kousky potravin a to jen velmi krátkou dobu. Při grilování masa vcelku se ale využívá teplo nepřímé. Znáte to i z opékání špekáčků nad ohněm. Čím blíže k ohni či v něm, tím jsou nakonec spálenější. I když – někdo to má rád, byť je to nezdravé. Ale co je zdravé, že? K roztápění grilu nikdy nepoužívejte líh. Vsaďte na obyčejné dřevěné uhlí, které se rozžhaví do běla za půl až tři čtvrtě hodiny. Místo lihu je vhodnější podpalovač PEPO a nebo malý ohýnek z třísek a malých polínek, na který dřevěné uhlí rozložíme. Pomoci si též můžeme dmychadlem, proud vzduchu urychlí rozžhavení dřevěného uhlí.Pozor při grilování příliš tučného masa, jelikož odkapává více tuku, ten se v grilu spaluje a hoří a tvoří se větší množství nádorotvorného benzpyrenu a jiných škodlivých látek. S grilováním začínáme, když dřevěné uhlí bíle řežaví. Zásadně nepoužíváme máslo a sádlo, ovšem olej můžeme a raději vybíráme libovější maso, ze kterého odkapává méně tuku. Při potírání potravin olejem dáváme pozor na prskající olej a použijeme raději odkapávací misku. Pokud by konkrétním potravinám hrozilo spálení či by byly příliš tučné, raději použijeme alobal. Maso si takto navíc udrží šťávy. Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com