Investovat do kvalitního kuchyňského nože se vyplatí – to potvrdí každý profesionální kuchař. Nejenže zůstávají déle ostré, a tak nehrozí, že si při krájení přivodíme nepříjemnou řeznou ránu tupým náčiním, navíc je práce s nimi opravdovým potěšením.Ocelové nožeNože z kvalitní oceli obsadily suverénně první příčku. Ocel je nejenže trvanlivým kovem, který poskytuje noži ty nejlepší vlastnosti, ve srovnání s obyčejným plechem je také poměrně těžká. Proto nože z tohoto materiálu pevně drží v ruce a při krájení nikam neutíkají. Ostří se nemusí tak často brousit – vydrží ostré i několik let. Levnější kusy je možné dokonce nabrousit doma, broušení nožů za tisíce bychom však raději už měli svěřit profesionálům.Aby vydržely ostré co nejdéle, je lepší si pořídit dřevěný stojan či magnetický pás na uchycení. Nože poházené jen tak halabala v šuplíku se o sebe třou a vzájemně se otupují. Keramické nožeKdyž se řekne keramický nůž, snad každý si vybaví krájení zeleniny a ovoce pro malé děti. Maminky totiž moc dobře vědí, že keramické nože neničí vitamíny a pokrmy připravené za jejich pomoci jsou mnohem zdravější. Měkké potraviny (např. sýry) se navíc na nůž tolik nelepí.Tím však jejich výhody ještě zdaleka nekončí. Perfektní keramická ocel vydrží bez broušení ještě déle než ta ocelová, broušení by však měl provádět odborník – zkazit keramickou ocel je poměrně jednoduché. Levné nože z plechuNožům, které se v supermarketech prodávají za pár desítek korun, je lepší se vyhnout. V žádném případě totiž nemohou být vyrobeny z kvalitního materiálu – ocel i keramika budou bezpochyby nižní kvality. Takové nože jsou po pár použití tupé, na některých kusech dokonce mohou vznikat zoubky.Kromě toho pravděpodobně nebudou ergonomicky tvarované a přechod mezi ostřím a rukojetí nebude bezpečně ošetřen. Při rychlé práci pak může nůž sklouznout a způsobit nepříjemné zranění.