Z dřezů se stal poslední dobou kromě praktického středobodu kuchyně spolu s kuchyňskou baterií i výrazný designový doplněk. Na výběr je mnoho materiálů, ze kterých se kuchyňské dřezy vyrábí a právě k nejoblíbenějším patří nerez, tedy nerezová ocel. Určitě se nevyplatí podceňovat výběr kuchyňského dřezu, i když si například myslíte, že s pořízením myčky již není tak důležitý. Opak je pravdou. I přes používání myčky strávíme právě u dřezu nejvíce času. Navíc zkuste nesmývat z nádobí největší nečistoty a mastnoty a uvidíte, jak dlouho vám bude myčka bezchybně sloužit. Pokud již máme jasno, že chceme dřez nerezový, zvolili jsme si jeho vhodný tvar, hloubku, velikost odkládací plochy, počet vaniček a máme představu o doplňcích, je třeba si uvědomit, že ne každý nerezový dřez nás uspokojí. Jak vybrat opravdu kvalitní? Ne všechny výrobky z nerezu mohou garantovat vysokou kvalitu. Při výběru nerezového dřezu byste se měli ujistit, že je vyroben z chromniklové nerezové oceli 18/10. Jde o nerezivějící potravinářskou ocel obsahující 18% chromu a 10% niklu. Chrom dodává dřezu tvrdost, odolnost a lesk, nikl pro změnu ovlivňuje jeho odolnost vůči nárazům. Kvalitní nerezová ocel odolává korozi, drobnému povrchovému poškození a vysokým teplotám. Na nerezovou plochu lze proto pokládat i horké hrnce, které byly právě sundané z plotny. Důležitou vlastností je též pružnost chromniklové oceli, díky které nehrozí nerezovému dřezu prasknutí. Náročná není ani údržba nerezu. Jedinou stinnou stránkou je nepěkný vzhled skvrn od vody, pokud má nerez lesklý povrch. Aby takový nerez vypadal opravdu pěkně, je třeba jej otřít do sucha. Prodávají se též prostředky přímo určené pro péči o nerez. Hladký a neporézní povrch nerezu však znemožňuje usazování bakterií a usnadňuje samotné čištění. A ještě jedna důležitá informace o nerezu – je plně recyklovatelný. Platí, že dřez by měl být vyroben z takového materiálu, který vydrží časté užívání. A proto je důležitá právě tloušťka nerezu, která rozhoduje o tom, jak dlouho dřez vydrží pěkný. U příliš tenkého dřezu se nám začnou brzy objevovat prohlubně a promáčkliny od nádobí. Dokonce je možné, že kuchyňský nůž propíchne příliš tenký nerezový dřez. Samozřejmě jde o poškození nevratná, která nelze odstranit. Navíc není jednoduché uchytit v příliš tenkém dřezu stojánkovou baterii. A když ji uchytíme, stejně bude nestabilní. Dřezy z tenkého nerezu navíc není možné vylisovat do dostatečné hloubky.Kvalitní nerezový dřez má tloušťku materiálu 1,0 až 1,2 mm, dostatečné kvality ještě dosahují dřezy o síle materiálů 0,7 až 0,8 mm. Dokonce i obyčejné (standardní) dřezy by měly být vyrobené z plechu silného alespoň 0,6 mm. A naprostým minimem by měla být tloušťka plechu 0,5 mm. Nejžádanější je dnes u nerezových dřezů matné provedení, je totiž minimálně náročné na údržbu. Na rozdíl od lesklého povrchu vypadá pěkně, i když vodu neutřeme do sucha, čili když dřez prostě jen oschne. Matný vzhled dokonce dovede skrýt případné škrábance a nedostatky spojené s užíváním dřezu. Prodává se také takzvaná tkaná struktura nerezového dřezu, kartáčovaný povrch a samozřejmě klasické provedení leštěné. Atraktivně též působí úprava nerezu se saténovým leskem. I ta odolává skvrnám od vody, ale i vápenitým usazeninám. Velikost dřezu volíme podle velikosti dřezové skříně, nejčastějším rozměrem je přitom šířka dřezu 60 cm. Způsob uchycení nerezového dřezu je pak volen podle materiálu kuchyňské desky. Do laminátové desky je třeba dřez montovat shora s lemem přes okraj desky. Do kamenné desky (např. žula či umělý kámen – beton s dekorem kamene) lze dřez montovat zespoda a nebo do roviny. Rozlišujeme též 2 typy výpustí nerezových dřezů, širokou a tradiční úzkou (na plastový špunt). Dražší dřezy bývají vybavené širší výpustí, jelikož je kompatibilní s dalším příslušenstvím (drtič odpadu apod.). Nerezové dřezy jsou stejně jako ostatní typy dřezů vyráběné v různých tvarech. V každém případě ale musí dřez ladit se stylem vybavení kuchyně. Dřez může být hranatý, zaoblený, kulatý, rohový či různě atypický. Dřezy se dále dělí na jednoduché, dvojdřezy, dřezy s přídavnou vaničkou, dřezy s krycí deskou apod. Navíc lze každý dřez doplnit o nerezovou odkapávací plochu. Příslušenstvím mohou být odkapávací koše na nádobí, přihrádky na talíře, krájecí desky, struhadla a další praktické pomůcky. Praktický je také košový odpad, zachycující části jídla, aby neucpaly odpad, cedníkové mísy, díky kterým snáze opláchneme potraviny a jiné prvky.