Domácí výroba vlastních briket je výborný způsob, jak ušetřit nějaké peníze. Navíc jednoduše přeměníme jednoduché materiály, které jsou většinou dopadem, na palivo se schopností hořet opravdu dlouho. Stačí se jen držet osvědčeného návodu z webu WikiHow. Prvním krokem je při domácí alchymii výroby briket shromáždění základních materiálů a také nástrojů. Potřebovat budete staré noviny, účty, kartonové krabice, papíry, které prošly domácí tiskárnou, respektive jakýkoli nelesklý papír. Dále dřevěné hobliny nebo piliny, případně i dřevěnou drť třeba z nadrcených větví. Důležitou ingrediencí je také voda, stačí obyčejná čistá, například dešťovka ze sudu. A poslední nezbytnou součástí jsou přírodní pojiva, trvanlivější a tvrdší brikety získáme pomocí škrobu či mouky. Přírodní pojiva volíme dle vlastního uvážení. Z nástrojů budeme potřebovat velkou nádobu na míchání, lidově se také říká kotel, ovšem postačí velké vědro (kbelík) či zahradní kolečko, ze kterého neuniká voda. Dále potřebujeme míchací nástroj, třeba vrtačku s vrtulí, postačí však i klacek, lať, hůl, či násada od koštěte. Vůbec nejdůležitější je pak lis na brikety. Ten však lze vyrobit i jen z dostatečně širokých kovových, nebo plastových trubek. Koupit si samozřejmě můžete i speciální lis, který se za tímto účelem vyrábí. Vaše brikety pak budou opravdu dokonalé, pevné a budou hořet nejdéle. Výroba domácích briket je jednoduchá, ale bez manuální pracnosti se neobejde. Nejprve namočíme nashromážděný papír do vody a vytvoříme z něj homogenní kaši. Obvykle to za občasného míchání trvá několik hodin a určitě se nevyplatí spěchat. Do kaše z papíru přimícháme piliny, hobliny a dřevní drť. Přibližný poměr papíru a dřevní hmoty by měl být 3:1. Směs se tak dobře spojí a brikety po vyschnutí dobře hoří. Nakonec přidáme podle vlastní volby i mírné množství přírodních pojiv. Směs nabíráme do lisu na brikety a důkladně z ní vymačkáváme veškerou vodu. Téměř hotové topivo necháme stát na suchém a dobře větraném místě, kde musí zcela vyschnout. Schnutí trvá podle podmínek skladiště dny až týden, v horším případě týdny. Rychlejší schnutí je určitě lepší, ale zase ne příliš rychlé. Čím jsou vyrobené brikety nakonec tvrdší, tím déle hoří. Směs musí být dobře zhutnělá, což zajistí právě správné fungování lisu. Suché brikety je třeba skladovat na suchém místě, kde volně cirkuluje vzduch. Případný vznik plísní je nežádoucí. Jelikož se všechny materiály nechovají stejně, počítejte s tím, že vás čeká trocha experimentování, než začnete vyrábět opravu skvělé brikety. Určitě do briket nedávejte nic, co do nich nepatří, hlavně ne látky jedovaté a dokonce nebezpečné. Uškodili byste životnímu prostředí, svému zdraví a mohli byste obdržet jako oprávněnou odměnu pořádnou pokutu od úřadů.Zdroj: WikiHow, Youtube, ceskykutil.czPusťte si následující videa: