Začněte tím, že si načrtněte svou kuchyň a její současné prostory – tedy všechny šuplíky, skříňky, lednici a popište, co na kterém místě máte. Zkuste i pár dní sledovat a zapisovat si:Co nejčastěji používáte, ale máte to vysoko?Padají vám někde drobečky? Kde se tvoří nejvíc prachu a špíny?Je nějaká surovina příliš vzadu ve skříňce, nebo vám naopak něco nepoužívaného vadí na kraji?V téhle fázi byste si měli utřídit, co případně přesunout, čeho se zbavit, nebo co by se vám naopak hodilo. Spoustu tipů najdete níž v článku. Tenhle úklid bude generální. Vytáhněte všechno z jednotlivých skříněk a šuplíků (to doporučujeme udělat i s lednicí). Všechny skříňky vytřete a vyložte pergamenovým papírem – příště se tím úklid o hodně zkrátí.Vyhoďte rozbité kousky, nepoužívané nádobí a nástroje, prošlé potraviny. Poté věci naskládajte zpět do skříněk podle toho, jak často je používáte. Hrnečky a talíře mějte při ruce, nůž co nejblíž pracovní desce.Tip: Zamyslete se, zda nepotřebujete různé organizéry, vnitřní police a podobně. Všechno tohle jsou skvělé věci, které vám mohou pomoci při perfektní organizaci kuchyně – hlavně vnitřního prostoru kuchyňské linky.Zkuste závěsné košíky. Mohou být buď takové, co zaháknete za polici a necháte je ukryté uvnitř skříňky, nebo visí na stěně ve skříňce. Využijte je třeba pod dřezem na houbičky a čisticí prostředky.Skvělé jsou i různé závěsné systémy. Například na kořenky, nože, naběračky. Vždy ale mějte na paměti, že všechno, co je venku se bude špatně udržovat. Nechávejte si odkryté jen to, co používáte denně.Pověste skleničky. Jestli patříte mezi vinaře, zavěste si své oblíbené skleničky, ať je máte po ruce. Na jednoduchý hák se dají umístit tři za sebou.Do každého šuplíku dejte na dno protiskluzovou podložku. Opět bod pro pořádek.Existují i různé přídavné police, které vám ve skříňkách přičarují další prostor. Tady je napůl roztrhaný obal s těstovinami, támhle špinavý pytlík od mouky a vzadu se sype rýže. Pořiďte si potravinové dózy a nepořádek bude minulostí. Na výběr máte z různých velikostí i provedení. V poslední době se na výsluní dostávají průhledné dózy, u kterých je na první pohled vidět, co se v nich nachází. Během vaření to určitě oceníte. Pokud chcete, vložte do každé nádoby malou odměrku. Vhod přijde v rýži, mouce, těstovinách, luštěninách či ovesných vločkách. Stejně jako v kuchyni, ukliďte i lednici. Vyhoďte vše, co je prošlé nebo zabírá zbytečné místo. Opravdu potřebujete tři balíčky sýra, když je v každém jeden plátek? A co ta stará marmeláda, které zbývá maximálně tak jedna malá lžička? Opět všechno vyndejte, zkontrolujte, zredukujte a lednici vyčistěte. Uvidíte, že spoustu věcí nepotřebujete. Aby uvnitř za chvíli zase nebyl nepořádek, dokupte nádoby do lednice. Díky nim budete mít přehled, co je nutné spotřebovat nebo naopak dokoupit. Existují nádoby na uzeniny a sýry, vejce i zeleninu. Záleží pouze na tom, co se hodí přímo vám.Skvělý tip: oloupaný a nakrájený celer a mrkev vám v krabičce s vodou vydrží opravdu dlouho čerstvé. Pokud milujete zdravé svačinky, kupte malé sklenice na potraviny, umyjte je, naplňte vodou a zeleninou.