Uskladnění semen je sice spíše tématem léta a začátku podzimu, ale právě v předjaří a na jaře mnohý zahrádkář, obzvláště ten méně zkušený, zjistí, že zřejmě něco udělal špatně. Správné skladování semen je přitom klíčem k jejich dobrému stavu a vysoké klíčivosti. Ano, kdo chce, může si každé jaro koupit nová a má vysokou pravděpodobnost, že uspěje, producenti osiva si musí jeho jakost hlídat. Proč si však neschovat semínka z vlastní produkce a nejenže ušetřit, ale především získat hřejivý pocit z vlastních úspěchů a soběstačnosti? A třeba obdarovat mnoho lidí okolo sebe a udělat jim tím ohromnou radost? Hlavními zásadami pro správné uskladnění semen jsou sucho, chlad a temno a samozřejmě stálé podmínky, čili nikoli kolísání teplot a jednou tma a pak zase světlo. Pokud semínkům takové podmínky poskytneme, vydrží nám v dobré kondici a životaschopná v závislosti na rostlinném druhu i mnoho let.Musíme ale začít tím, že sbíráme semínka zásadně pouze zralá a evidentně na první pohled zdravá, tedy ta, která pochází ze suchých pouzder (tobolek, lusků apod.) a nebo zralých plodů. Pokud jsou semínka ještě příliš měkká a světlá, často i bílá, byť být bílá (bělavá) nemají (pozor – některá naopak ano, např. semena dýně), nejčastěji to znamená, že zralá nejsou (jsou nedozrálá, nedovyvinutá) a navíc nám již zřejmě ani nedozrají (až na výjimky, např. semena fazolí). Dalším nezbytným krokem je správné vysušení semen. Ta ze suchých obalů (často již prasklých či praskajících) jsou obvykle suchá, ovšem pokud je budeme sbírat např. po dešti, je to již problém. Sběr suchých semen je jinak naprosto ideální protože je nemusíme dosušovat. Musíme však ihned zabránit tomu, aby po sběru vlhkost nabrala. Je třeba mít na paměti, že kupované osivo obsahuje obvykle cca 7 až 9% vlhkosti. A pozor, nadbytečnou vlhkost mohou semínka získat i ze vzduchu. Pokud se tak při skladování či minimálně na jeho začátku stalo, musíme semena opět dosušit. Pokud je teplo a slunné počasí, stačí semena rozprostřít např. na hustá síta a nechat na sluníčku, proschnou velmi rychle. Použít však lze i elektrickou sušičku ovoce a hub, teplota však nesmí být při sušení vyšší jak 35 oC, to samé platí i pro troubu, radiátory apod. Vhodné jsou pro sušení semen i suché půdy, ovšem zde je třeba dát pozor na hlodavce. Semínka jim tuze chutnají, tedy především jejich obsah, načež pak najdete jen prázdné obaly. Urychlit sušení pomůže i pohlcovač vlhkosti (např. bentonit a nebo silikagel). A nyní se již dostáváme k samotnému uskladnění semen. Sucho, chlad, teplotní stálost (žádné výkyvy teplot, ale stálá teplota) a tma. Bez toho nám semena dlouho nevydrží, tedy až na výjimky. Platí, že vyšší teploty a byť jen vyšší vzdušná vlhkost semínka probouzejí a pokud jsou takovým podmínkám vystavena delší dobu, snižuje se jejich klíčivost. Pokud pak některé rostliny přece jen vzejdou, trpí často růstovými deformacemi. Z klidu se semínka probouzí i v nevytápěných prostorách, ale s kolísavou teplotou i vlhkostí. A jelikož nemají podmínky potřebné pro růst, rychle hynou. Semena proto neukládáme v zahradních domcích, kolnách, sklepech apod. Kupovaná semínka do kolny dát na jaře v původním vakuovém a neprůsvitném obalu načas můžeme, ale skladovat je zde dlouhodobě nelze. Semínka z vlastní produkce prostě musíme uložit do obalu, který zatavíme, přičemž nemůže dovnitř pronikat vzdušná vlhkost. Ideální je samozřejmě i v tomto případě vakuovač, ale nezbytný není. Obaly, pokud jsou vhodné, lze i různě kombinovat, čímž zvýšíme zabezpečení semen před vlhkostí, čili semínka v zatavených sáčcích a s popisky vložíme do uzavíratelné sklenice apod. Pokud pak nemám pro uskladnění semen zcela zatemněné místo, použijeme obaly z tmavých materiálů, ideálně pak zcela neprůsvitné. A nyní jsme u teploty. Optimální teplota pro skladování semen se pohybuje od 0 do 10 °C. Suchý sklep se stálou teplotou na této stupnici je ideální, pouze do další sezóny semena obvykle vydrží při teplotě až 15 oC, ovšem dlouhodobé uložení na více let vyžaduje teplotu v rozmezí -15 až -18 oC, pokud mají semena jen krátkou životnost, ta s dlouhou životností mohou být skladována delší dobu (řádově až v letech) i při teplotách 5 oC. Čili semena s krátkou životností držíme v mrazáku nastaveném na alespoň -15 oC, semena s dlouhou životností stačí držet v chladničce, která je stále nastavena na 5 oC. Co se týká životnosti semínek, velice omezená je u cibule, česneku, pažitky, pórku, pastináku a saturejky, krátkou životnost má mrkev, petržel, celer a špenát, střední (4 až 5 let) hrách, fazole, salát, štěrbák, ředkvičky, papriky, ředkve a polníček a dlouhou životnost (více jak 5 let) mají dýně, okurky, meloun, cukety, rajčata a brukvovité. Ve vlastní mrazničce tedy můžeme dlouhodobě skladovat jakákoli semena, čímž si vytvoříme například semennou banku starých a osvědčených odrůd, které se třeba později již nemusí vůbec prodávat. Dokonce si vytvoříme i banku aktuálně neregistrovaných odrůd, které na trhu vůbec nebyly a jejichž uvádění do oběhu (především obchodování) zakazuje zákon č. 219/2003 Sb.Zdroj použitých fotografií: Shutterstock