Citrony jsou takové zvláštní ovoce. Nejen když přijde na jejich kyselou chuť, ale i domácké použití. Ony totiž buď „stojí“ nebo se „točí“. Co si pod tím představit? Když se peče, vyrábí se řezy a polevy, je zapotřebí citronová kůra a šťáva, zavařuje se, dochucují se mošty a domácí limonády - tak se citróny doma ani pořádně neohřejí. Zpracujete je během chvilky.Ty krátké intenzivní chvilky pak většinou vystřídají dlouhé etapy, kdy si na žluté kyselé koule ani nevzpomenete. Ty pauzy, během nichž citrony stojí někde dekorativně zastrčené v košíku s ovocem nebo v ledničce, zpravidla bez úhony nepřežijí. Takže je třeba před další krátkou intenzivní chvilkou užívání je dokoupit znova. Což stojí peníze. Platit za něco, co se nespotřebuje celé a musí se zbytečně vyhodit, netěší nikoho. Na snahu vybalancovat životnost citronů, skladovat je tak, aby přečkaly delší dobu, jsme narazili docela náhodou.Možná to máte doma podobně. Nám po listopadových chřipkách, kdy se citron mačkal snad do každého čaje (tik z kyselosti v obličeji při pití jakéhokoliv čaje zatím nezmizel), zůstala spousta naskladněných přebytků. Které bylo záhodno uchovat až na vánoční pečení. Ale jak nejlépe na to?Internet je a byl plný rad, z nichž některé slibovaly prodloužení životnosti skladovaných citronů až o tři měsíce. To znělo slibně, a tak jsme je vyzkoušeli. Za vás. Abyste vy nemuseli dělat ty samé experimenty, a uklízet následky těch samých chyb. Jeden z těch nejexotičtějších nápadů, který se v mnoha verzích na internetu opakuje do omrzení, je skladování celých citronů pod vodou. Narazili jsme na dvě základní varianty. Obě začínají tím, že volně vyskládáte citrony do čisté velké zavařovačky. V našich podmínkách do byla klasická čtyřlitrovka od kvašáků.Citronů se do ní vejde 6-8-10. Podle jejich velikosti, aniž by se nějak mačkaly. Nu, a pak to podle návodu vyplníte vodou, až po okraj. Hladinka, dva až tři centimetry nad posledním citronem, má posloužit jako přirozená izolace. Citrony mají být v takové nádobě s vodou chráněny před rozkladem, v podstatě bez přístupu vzduchu, a mají vydržet dva až tři měsíce při chuti i kvalitě. Zmiňovali jsme dvě základní varianty tohoto modelu skladování. Ta první spočívá v tom, že sklenici s citrony máte mimo ledničku, ta druhá, že ji dáte do ledničky. Nacpat tak vysokou sklenici do ledničky nebylo nic snadného, ale co by člověk neudělal pro vědu, že?Internetové rádce k tomu bohužel dodatečně vydaly i řadu doplňujících doporučení, dalších typů. Ta skleněná nádoba by podle nich rozhodně měla být otevřená. A taky by rozhodně měla být zavřená. Buď víkem, anebo sáčkem přetaženým gumičkou. Ta voda musí být úplně čistá. Rovněž by to měla být voda destilovaná. A taky by měla být osolená! Nebo s přídavkem koření, hřebíčku. Sklenice s vodou a citrony by měla být položená na chladném a tmavém místě. A rovněž měla být položená na místě chladném – ale světlém. To aby citrony mohly dál ve svitu slunečních paprsků dozrávat.Ano, ty rady byly dost protichůdné, matoucí. Na věc, která by měla být nějak ověřená a zaručeně fungující, nabízela trochu moc rozporuplných variant. Moc nás to neuklidnilo, a naše narůstající obavy se taky brzy potvrdily. První „odešly“ citrony ve vodě umístěné na světlém místě, druhé na tom tmavém a třetí ty umístěné do lednice. Ve vodě a na světlém místě, u okna, se odporoučely za osm dní. Ty na tmavém místě, pod schody, vydržely deset dní. A za čtrnáct dní vydržely ty ve vodě/sklenici v lednici.Metoda, která měla prodloužit životnost citronů a skladovací dobu až ke třem měsícům, se originálním návodům ani nepřiblížila. Citrony plavající ve vodě velmi rychle zahnědly, změkly a začaly se rozkládat. Že s nimi něco není v pořádku, to naznačil i podivný citrusový zápach vody, zhruba po čtyřech až pěti dnech. Ten lektvar, beztak plný salmonel a listerióz, skutečně nikoho nelákal. Vodu jsme nesolili, nebyla destilovaná, neplaval v ní hřebíček. Na tyhle navazující varianty už nám citrony prostě nezbyly. Náš domácí experiment ale ani vzdáleně nenaznačil, že by na uchovávání citronů pod vodní hladinou vedlo nějakým smysluplným směrem.Citron volně uložený v proutěném košíku totiž za pokojové teploty vydrží pět dní, aniž by se mu stala nějaký nepříjemnost. A měknout začne až tak sedmý, osmý den. Citron v ledničce přežije ve svém šuplíku osm dní, než začne měknout nebo vysychat. A když takový citron uložíte do uzavřeného plastového sáčku, bez přístupu vzduchu, do ledničky, vydrží bez nějaké změny v kvalitě a chuti dva týdny. Tyhle konvenční metody skladování jsou zkrátka daleko účinnější a na prostor či energii méně náročné, než experimentální novinka z internetu. Máte snad nějakou jinou radu, doporučení nebo tip, jak déle a lépe uchovávat citrony, když se zrovna netočí, ale stojí? Rádi si ji poslechneme. K nápadu s uchováváním citronů pod vodní hladinou jsme ale pojali dost zásadní nedůvěru.Zdroj: tasteofhome.com, allrecipes.com