Led usazený v mrazničce anebo na zadní stěně ledničky na první poslech jako velký problém nezní. Ubírá sice trochu místa k naskladnění potravin a ty již naskladněné je větší kumšt vytáhnout… Možná taky nepůjdou otevřít dvířka... Ale jinak to jako hrůza nezní. Alespoň ne do doby, než přijde účet za elektřinu. Stačí totiž námraza na stěnách o síle tří milimetrů, aby se provoz chladicího zařízení prodražil o 75 procent. A to už moc jako legrace nezní.V ledničce, v jejím malém mrazáku, nebo mrazničce, je rozrostlá námraza ledopádu problémem i z hlediska kvality procesu chlazení, a příznakem řady dalších problémů. Zbavit se ledu je nutnost. A taky docela nepříjemná práce, pokud to včas nevezmete za správný konec. Můžete k tomu totiž přistoupit různě. Údajně nenáročné řešení nabízí programy defrost/no-frost. Zkrátka přepnutí do odmrazovacího režimu. Jeho nevýhodou ovšem je, že to trvá. V případě opravdu pořádného ledovce ve velkém boxovém mrazáku to může trvat i čtyřiadvacet hodin. Ledničku zbavíte tímto způsobem ledu za 4-5 hodin, ale zpravidla předtím musíte vydobýt uskladněné poživatiny z ledového příkrovu, a mít je někde dočasně uložené. A protože většinou nemáte k dispozici lednici záložní, může se ten odpolední pobyt v teple promítnout do kvality potravin a nápojů. Oproti tomu varianta, kterou navrhujeme, vám nezabere více než desítky minut. Takže se za tu chvilku s potravinami mimo lednici nebo mrazák nic nestane. Zařízení taky nemusíte odpojovat ze sítě, stačí ho jen po čas odmrazování vypnout. A dál?K tomu, abyste zdolali tenhle ledovec, nebudete potřebovat mačky, lana ani cepín. Vystačíte si s plastovou škrabkou, mísami vařící vody, kbelíkem, hadrem a ještě tak fénem. Jinak je to docela hračka. Vyprázdněnou (vypnutou) ledničku, která připomíná nánosy ledu arktické pustiny, pak jednoduše vyplníte nádobami s vařící vodou. A horká pára začne okamžitě nahlodávat namrzlé vnitřní povrchy. Jen pro doplnění, ty „nádoby“ by měly odolávat vařící vodě (mohou to být hrnce, keramické misky). A měli byste je klást na stabilní povrchy (aby se nevylily, neuklouzly). Působit horkou vodu/horkou páru na námrazu necháte 10 – 15 minut. Urychlit to můžete tím, že v nich budete chladnoucí vodu měnit za další vařící. S rychlovarnou konvicí za zády to problém nepředstavuje. Po pár takových cyklech oteplování už led na stěnách a policích povoluje, sám odpadává a sune se dolů.Je to moment, kdy oceníte nějaký kbelík a hadr, protože tahle obleva v ledničce/mrazničce by mohla udělat pěknou povodeň. Vodu tam, kde sesedá, můžete stírat houbou nebo hadrem, led sbírat do kyblíku. Žádná velká věda. Ledu, který zatím ještě někde na roštech a stěnách sveřepě drží, pomůžete dolů s pomocí plastové škrabky, nepoškrábe totiž podklad. Perfektně se nám v tomhle ohledu osvědčila plastová stěrka na pečení (jen to neříkejte manželce). Teď to jen ještě pořádně dosušit, abyste problém s náledím neřešili za pár týdnů znovu. Postačí k tomu suché utěrky.Jestli to má být super-dokonalé, můžete to vylepšit a dosušit ještě fénem. Fén není tak úplná zbytečnost. Když přijde na rozmrazování zledovatělých dvířek anebo dobývání se do nedobytných poklopů mrazáků, hodí se skvěle. Místo dlouhých hodin to celé zvládnete opravdu v řádu (desítek) minut, takže se nemusíte obávat, že by se vaše potraviny mimo ledničku nějak zkazily. Tím, že mrazák nevypojujete ze sítě, si pojišťujete i to, že zůstane hezky v provozu i poté, co to všechno zase naskládáte zpět.Zbývá už jen vyřešit tu poslední drobnost. Vypátrat příčinu vzniku ledovce, abyste jí mohli do budoucna předcházet. Společným průvodním jevem (a tedy i příčinou) je vlhkost. Bez ní by led nevzniknul.A kde se bere? Třeba tak, když se teplý a vlhký vzduch dostane do mrazničky, kde zkondenzuje a zmrzne, vytvoří vrstvy ledu. Dojde k tomu tehdy, když do ledničky vkládáte ještě horké zbytky jídla.Dalším důvodem může být třeba příliš časté otevírání dvířek, které dovnitř žene teplý vzduchu zvenčí. A samozřejmě, závada může být i v těsnění dvířek. Pokud je jejich guma zteřelá nebo přehnutá, může ta netěsnost rychle vést ke vzniku ledovce. Tím, že budete ledničku/mrazničku/mrazák odmrazovat pravidelně, průběžně (minimálně dvakrát do roka) zabráníte tomu, abyste řešili ledové havárie. A současně se tím postaráte o to, aby celé zařízení fungovalo efektivně, energeticky úsporně. Teď - když už víte, jak na to – nepůjde o žádnou dřinu.Zdroj: fakake.com