Důsledně dbejte při výběru grilu také na bezpečnost. Obslužné prvky grilu mají být jednoduché a snadno dostupné tak, aby nehrozilo popálení. Kvalitní grily mají atest na funkčnost i bezpečnost. Zajímejte se také o dobu záruky poskytovanou na prohoření a funkčnost. Jaké druhy tepelné úpravy potravin na zahradě známe? Mnozí z nás si ani neuvědomují, kolik různých způsobů tepelné úpravy potravin grily umožňují. Při klasickém neboli přímém grilování jde o přípravu jídla při teplotách mezi 160 a 260 oC a to bez ohně, jenom na žhavých uhlících. Dále známe grilování nepřímé - v grilovací komoře při stejných teplotách. Při pečení používáme teplotu 180 až 240 oC. Při této teplotě se peče i chléb. Takzvané barbecue znamená přípravu jídel při teplotě 90 až 160 oC. Cílem při něm je, aby potraviny zůstaly co nejvíce šťavnavé. Pro úplnost jmenujme ještě uzení. Při něm jde o teploty 60 až 90 oC. Některé grily mají i varnou desku, pokud jste nároční, může být třeba z mramoru. Další grily jsou kombinované s udírnou a nemusíte v ní připravovat jenom ryby a jiné maso. Výborně chutná i uzený sýr (kousky zavěšené v jemné síťce či staré punčoše). Uzení je možné zároveň s grilováním, pokud je součástí grilu samostatná udící komora. Prodávané topivo určené pro tyto udírny mívá podobu různých pelet, špalíků a lupínků. Důsledně dbejte při výběru grilu také na bezpečnost. Obslužné prvky grilu mají být jednoduché a snadno dostupné tak, aby nehrozilo popálení. Kvalitní grily mají atest na funkčnost i bezpečnost. Zajímejte se také o dobu záruky poskytovanou na prohoření a funkčnost. Jaké druhy tepelné úpravy potravin na zahradě známe? Mnozí z nás si ani neuvědomují, kolik různých způsobů tepelné úpravy potravin grily umožňují. Při klasickém neboli přímém grilování jde o přípravu jídla při teplotách mezi 160 a 260 oC a to bez ohně, jenom na žhavých uhlících. Dále známe grilování nepřímé - v grilovací komoře při stejných teplotách. Při pečení používáme teplotu 180 až 240 oC. Při této teplotě se peče i chléb. Takzvané barbecue znamená přípravu jídel při teplotě 90 až 160 oC. Cílem při něm je, aby potraviny zůstaly co nejvíce šťavnavé. Pro úplnost jmenujme ještě uzení. Při něm jde o teploty 60 až 90 oC. Některé grily mají i varnou desku, pokud jste nároční, může být třeba z mramoru. Další grily jsou kombinované s udírnou a nemusíte v ní připravovat jenom ryby a jiné maso. Výborně chutná i uzený sýr (kousky zavěšené v jemné síťce či staré punčoše). Uzení je možné zároveň s grilováním, pokud je součástí grilu samostatná udící komora. Prodávané topivo určené pro tyto udírny mívá podobu různých pelet, špalíků a lupínků. Typy grilů Grily rozlišujeme elektrické, na dřevo či dřevěné uhlí a na plyn. Posledně jmenované pak na na plynové kartuše (použitelné prakticky kdekoliv) nebo na plynovou láhev. Elektrické grily nabízejí výhodu rychlého rozehřátí. Jejich cena začíná už na několika stokorunách. Některé jsou vybavené zajímavou vychytávkou – malou miskou s nepřilnavým povrchem určenou na zapečení porce se sýrem. Horkou novinkou jsou vodní grily. Jedná se o zahradní grily s vodní lázní. Ta zabraňuje spalování oleje a koření. Ideálním topivem je pro ně suché dřevo z listnatých stromů - například ovocných (pověstná švestka). Skladný přenosný gril se hodí, pokud si chcete grilování dopřávat třeba i během dovolené v kempu. Masivnější grily určené na vaši terasu či zahradu se vyrábí z ocelového plechu. Mívá tloušťku kolem 5 mm. Rošty mívají z litiny nebo nerezové oceli. Oheň hoří ve spalovací komoře. Ta je zevnitř opatřena nátěrem odolným vysokým teplotám.Teplota se reguluje pomocí regulační klapky a komínové klapky a součástí grilu bývá i teploměr. Než začnete s regulací, počkejte nejdřív až bude po rozdělání ohně dosaženo takzvané provozní teploty. Typy grilů Grily rozlišujeme elektrické, na dřevo či dřevěné uhlí a na plyn. Posledně jmenované pak na na plynové kartuše (použitelné prakticky kdekoliv) nebo na plynovou láhev. Elektrické grily nabízejí výhodu rychlého rozehřátí. Jejich cena začíná už na několika stokorunách. Některé jsou vybavené zajímavou vychytávkou – malou miskou s nepřilnavým povrchem určenou na zapečení porce se sýrem. Horkou novinkou jsou vodní grily. Jedná se o zahradní grily s vodní lázní. Ta zabraňuje spalování oleje a koření. Ideálním topivem je pro ně suché dřevo z listnatých stromů - například ovocných (pověstná švestka). Skladný přenosný gril se hodí, pokud si chcete grilování dopřávat třeba i během dovolené v kempu. Masivnější grily určené na vaši terasu či zahradu se vyrábí z ocelového plechu. Mívá tloušťku kolem 5 mm. Rošty mívají z litiny nebo nerezové oceli. Oheň hoří ve spalovací komoře. Ta je zevnitř opatřena nátěrem odolným vysokým teplotám.Teplota se reguluje pomocí regulační klapky a komínové klapky a součástí grilu bývá i teploměr. Než začnete s regulací, počkejte nejdřív až bude po rozdělání ohně dosaženo takzvané provozní teploty. Další nabídka výrobců grilů Doplňkový sortiment tvoří kromě jiného různé čistící přípravky. Ty se svým složením liší podle toho, zda jsou určené pro grily s teflonovými nebo jinými plochami. Dále prodejci nabízejí motorky, rošty, grilovací jehly, nože, hliníkové misky na zachycení šťávy, obracečky, kleště, mlýnky na koření a bylinky, marinovací nádoby, různé druhy otopu a keramické brikety. Jejich význam spočívá v tom, že dobře akumulují teplo podobně jako oblíbené lávové kameny. To je výběr co se týká hotových výrobků. Variantou pro odvážné kutily je samozřejmě gril postavený svépomocí, nebo ideálně od odborné firmy. A kompromisem mezi obojím je stavebnicový systém. Jaký vybrat materiál? Stavět se dá z cihel a to i použitých, kamene (např. pískovce) nebo betonu. Také budete vždy potřebovat určitý počet šamotových cihel. Součástí lepších grilů je i dymník. Prostor pro připravené dřevo (výklenek) je další prvek, který není bezpodmínečně nutný. Může však tvořit i velmi dekorativní součást celé stavby, když mu věnujete dostatečnou pozornost a dobře jej sladíte s celkovým stylem díla. ,,Nepovinná,“ ale velmi praktická je také udírna. Ta může být z plechu nebo dřevěná s cihlovým základem. Takovou lze dobře rozehřát na požadovanou teplotu i v mrazech. Voňavé uzené či klobásky vám určitě dokáží zpříjemnit zimu. Dřevo na uzení doporučují znalci švestkové nebo třešňové. Spěch není na místě Grilování je koníček pro trpělivé. S přípravou jídla je třeba si pohrát a ještě více s rozehřátím grilu na ideální teplotu před samotným grilováním. Při tomto způsobu stolování nejde jen o jídlo, ale hlavně o příjemné popovídání s rodinou či přáteli a o společně strávený čas. Někdo považuje za zdravý pouze takový způsob grilování, při kterém se zdroj tepla nachází za nebo nad jídlem. Prostě tak, aby šťáva z masa nekapala do topeniště. Toho se ale dá dosáhnout i tím, že jednotlivé porce uzavřete do kusu alobalu. Jídlo bude nejen zdravejší, ale i chutnější se spoustou šťávy. Receptů je nepřeberně. Větší chuťové výraznosti samozřejmě dosáhnete, naložíte-li maso už den dopředu do marinády. Dotáhněte svou vášeň pro grilování do detailů a pořiďte si některou z grilovacích kuchařek. Určitě pak dokážete své blízké překvapit. Na grilu se dají připravovat i velmi netradiční jídla jako třeba sardinky nebo houby. Pikantní jsou nejrůznější druhy zeleniny, pokud je správně okořeníte. Pamatujte, že aroma koření se nejlépe rozvine, pokud je čerstvě nadrcené či umleté. Překvapivě dobře chutnají například ogrilované růžičky květáku přelité sýrovou omáčkou.