Jednou věcí je posílení imunity a druhou detoxikace, čili zbavení těla nahromaděných toxinů, které nás postupně zabíjí. Ovšem ještě než si řekneme, které byliny jsou důležité, je třeba vědět, jak je správně sbírat, sušit a skladovat. Poté až si můžeme vytvářet různé bylinné směsi, čímž se staneme jakýmisi alchymisty. Správně se však říká bylinkáři. Obvykle je dobré bylinky sbírat za slunného dne (nejlépe v poledne, existují však výjimky) v době, kdy má konkrétní bylina v sobě nejvíce účinných látek. Například v případě kopřivy jsou to mladé výhonky brzy na jaře, jindy musí jít o zralé rostliny, je to individuální a je si třeba nastudovat, jak to u konkrétní byliny vůbec je. Bylinky pak sušíme na místě suchém a dobře větraném, nikdy ne na plném slunci a za vysokých teplot. Obvykle je svazujeme do svazečků a zavěšujeme kořenem (či spodní části lodyh) vzhůru, můžeme je však sušit i rozložené na papíru, textilii apod. Usušené bylinky pak opět skladujeme v suchu a nejlépe v průvanu. Vlastně mohou zůstat viset ve svazečcích, ovšem stinnou stránkou je, že se na ně pak dosti práší. Další možností je bylinky nadrtit a uschovat v suché nádobě. Potom to bude bez prachu. Kopřiva (Urtica) je všudypřítomný zázrak, jedna z nejčastěji doporučovaných a používaných tuzemských bylin (dle zahradníků plevelů) s vynikajícími detoxikačními účinky. Vysoký obsah mnoha vitaminů (např. A, C, betakaroten) a minerálů (např. vápník, železo) ji předurčuje k lékárnickému plášti. Ne nadarmo se z kopřivy připravuje jícha, kterou hnojíme rostliny a při aplikaci na list také zbavujeme škůdců. Nám lidem pak kopřiva pomáhá s chudokrevností, akné, revmatismem a některými ekzémy. A největší sílu mají na jaře mladé, ještě nafialovělé rostlinky. V čerstvé podobě pročistí organismus po zimě, přidávají se však také do jídel (kdo by neznal tradiční velikonoční nádivku či sekanou). Pozor však, intenzivní kopřivová kůra by neměla trvat déle jak 3 týdny. Přestože je kopřiva nejúčinnější mladá a čerstvá, suší se v jakékoli podobě a fázi růstu. A právě z této sušiny si pak můžeme připravovat čaj celoročně. Pro vylepšení chuti můžeme do tohoto čaje přidat mátu, šalvěj, šípky, zázvor a med. Ochutit jej můžeme klidně i tradičním pytlíkovaným anglickým čajem a citrónem. Určitě ale nedoporučujeme přidávat drahé sypané čaje třeba z orientu, kopřiva by jim pokazila chuť. Příliš valně prostě kopřivový čaj nechutná. Ale ty účinky! Kopřiva prý léčí, i když nás jen požahá, ale příjemné to není. Šípky, plody šípkové růže (Rosa canina), keře menšího vzrůstu, jsou plné především vitaminu C a jeho léčivé účinky znaly již naši prapraprapředci. Tyto malé červené bobulky mají navíc jednu ohromnou přednost, vitamin C se v nich váže s vitaminem P, který pomáhá vitamin C vstřebávat, načež jej naše tělo dovede efektivně využít. Šípek je výborným antioxidantem, zbavuje lidské tělo volných radikálů a zpomaluje stárnutí buněk. Podává se v podobě čaje a nebo sirupů a navíc nám dodává také ovocné kyseliny, vitaminy A, B1, B2, karoten, hořčík a pektin, který pomáhá při trávení potravy. Malé bobule rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) v sobě ukrývají komplex bioaktivních látek, které podporují detoxikaci lidského těla, dodávají mu značné množství vitaminů, minerálů, nenasycených mastných kyselin a především antioxidantů (karotenoidy a flavonoidy). Antioxidanty chrání buňky před oxidačním stresem a zpomalují jejich stárnutí. Rakytník však také chrání lidské tělo před viry a bakteriemi, zmírňuje stres, pomáhá při fyzických rekonvalescencích a prý také dovede zlepšovat paměť (ostatně to i lístky jinanu dvoulaločného, dřeviny, která není ani jehličnanem, ani listnáčem). Blahodárně působí rakytník i v podobě olejů pro zevní použití, olej pomáhá s kožními chorobami, akné, bércovými vředy. V podobě čaje a nebo šťávy rakytník silně podporuje náš imunitní systém a chrání nás před virózami a angínou. Jestli to někdo zkoušel (a dokonce úspěšně) v době covidové, to skutečně nevím, ale jako ochrana před chřipkami je echinacea (třapatka nachová - Echinacea purpurea) jednou z nejvýznamnějších léčivek. A věděli to i původní obyvatelé Ameriky, odkud pochází. Dnes ji v zahrádkách vysazujeme jako rostlinu okrasnou a její úžasná léčivá schopnost je mnohým utajena. Pro léčebné účely používáme květy třapatky. Posilují buňky a aktivují bílé krvinky, které chrání lidské tělo proti nebezpečným látkám, toxinům a mikroorganismům. Zabírá přitom i na záludnější choroby, třeba rakovinu. Květy lze využívat čerstvé v podobě tinktury a nebo silných kapek, můžeme je však i nasušit a užívat za chladných měsíců roku. A bylinný čaj z echinacei je oproti kopřivě opravdu chutný. Prvních účinků si všimnete za cca tři až čtyři týdny konzumace čaje. Kořen kozince blanitého (Astragalus membranaceus) obsahuje směs polyfenolických látek se silnými antioxidačními účinky. Čaj z kozince zvyšuje naši fyzickou odolnost, zrychluje krevní oběh, podporuje prokrvení a posiluje srdeční svaly. Je silně močopudný a z těla tak vyplavuje škodlivé látky dosti rychle. Používat lze i květy kozince, připravíme z nich výluh a nebo tinkturu. Pokud je pak budeme užívat pravidelně, pomohou utužovat funkce většiny orgánů v těle. Například mateřídouška (Thymus), květ černého bezu (Sambucus nigra), pomerančová kůra (Citrus) a sušená třezalka (Hypericum perforatum). Ideální součásti různých bylinných směs pro podporu lidské imunity a předcházení nachlazení a virózám. Mateřídouška uvolňuje horní cesty dýchací, tlumí kašel a ulevuje při astmatu, dokonce pomáhá i s trávením. Květy bezu černého pak mají také velkou moc, pomohou při prochladnutí, kašli a spoustě dalších potíží. V našem těle si navíc poradí s hnilobnými bakteriemi. Pomerančová kůra je plná antioxidantů a vitamínu C, zlepšuje obranyschopnost našeho těla a posiluje imunitní systém, přitom výborně chutná a voní. A třezalka? Tu přidejte do bylinné směsi, aby zahnala deprese a chmury krátkých dní a pošmourného počasí. Zmínit můžeme také například antibakteriální lichořeřišnici (Tropaeolum), kořen zázvoru (Zingiber officinale) a rýmovník (molice - Plectranthus), léčivých rostlin je však v tomto ohledu mnohem více.