Není kámen jako kámen Podle zkušeností odborníků i našich předků se nejlépe jako materiál pro kamenné pracovní desky osvědčila žula. Nejen díky svému vzhledu, ale především pro své užitné vlastnosti. Řidčeji je používán i mramor nebo pískovec. Jedinou nevýhodou kamenných materiálů je vyšší pórovitost jejich struktury a tedy větší sklon k nasákavosti. Jaké jsou výhody žuly? Tvrdost Žulovou desku nepoškodíme žádným běžně používaným kuchyňským nářadím. Nemůžeme ji pořezat ani poškrábat sebeostřejšími noži. Krájet i naklepávat potraviny můžeme přímo na desce. Tepelná odolnost Žula bez problému odolá teplotě až 250 oC. Hrnce s vroucím obsahem nebo pánev s rozpáleným olejem můžeme na desku položit přímo z varné plochy sporáku. Dlouhá životnost Ačkoli investice do kamenné desky představuje vyšší finanční náklady, jedná se o náklady jednorázové - až na několik desetiletí. Vzhledová variabilita „Co kus - to originál.“ Toto pravidlo platí u žuly stoprocentně. Ze vzorníků kamenických firem si sice můžeme orientačně vybrat z nepřeberného množství struktur a barevných variant (žuly šedé, namodralé, růžové, červené, olivově zelené, zlatavé atd.), dodaná deska však bude určitě jedinečným kusem, který u žádného ze sousedů nenajdete. Odolnost vůči vodě Voda ani vlhkost nezanechávají na kameni žádné negativní stopy. Opracovatelnost a šíře použití Kámen můžeme snadno opracovávat, leštit či brousit. Při volbě tvaru desky nebo jejích hran nejsme nijak omezeni. Žulu lze efektně použít i jako obklad stěn nad pracovní plochou, nebo na okenní parapety. Snadná údržba Žula se udržuje rychle a snadno jen za pomoci vody. Nedoporučují se agresivní chemické přípravky, které by kámen mohl časem absorbovat. Známe nějaká proti a jak je řešit? Chlad kamene a jeho pórovitost. To jsou jediné méně příznivé vlastnosti tohoto přírodního materiálu. Především u barových nebo jídelních desek se chlad řeší vyhříváním kamene, aby ani delší posezení u žulového baru nebo jídelního stolu nebylo nepříjemné. Pórovitost kamene, která může mít za následek postupné nasáknutí mastnot a nečistot, je ošetřena speciální impregnací, která vytváří jakousi paropropustnou vrstvu. Ta zabrání proniknutí olejů či kyselin do kamene, který přitom může i dýchat. Chceme žulu, co dál? Rozhodneme-li se pro kamennou desku a obratíme se na specializovanou kamenickou firmu, nemusíme se obávat žádných omezení. Kuchyňská deska bude zhotovena doslova na míru a na klíč. Díky velikosti dodávaných žulových desek lze zvolit jakýkoli atypický rozměr i tvar pracovní plochy. Kuchyňský dřez se do desky vsazuje tradičně horem, možná je však i montáž zespoda. Sejně tak nejsou problémem jakékoli další výřezy – například pro vodovodní baterii, varnou desku, drtič odpadků a jiné. Pravidla pro způsob a výšku umístění desky platí stejná jako u desek z ostatních na trhu dostupných materiálů. Deska by měla alespoň o 2 cm přesahovat spodní skříňky, aby se zabránilo případnému stékání nečistot. Výška pracovní desky se standardně doporučuje nastavit na cca 85 až 86 cm. Obecně však platí, že by měla být přizpůsobena výšce postavy tak, abychom se při vaření nemuseli příliš hrbit nebo naopak vzpínat. S atypickým řešením je samozřejmě třeba počítat u osob upoutaných na invalidní vozík. Zde by neměla výška pracovní plochy přesáhnout 75 cm.